Közélet

Transzzsírsav, a veszélyes összetevő + VIDEÓ

Transzzsírsav, a veszélyes összetevő + VIDEÓ

2014. március 18., kedd
Transzzsírsav, a veszélyes összetevő + VIDEÓ
piros_gyorgyike01_gs

A sült krumpliban, a fánkban, a pattogatott kukoricában, de még salátaöntetekben is előfordul az elsősorban állagjavításra használatos zsírsav. Piros Györgyi, a Stefánia Klinika kardiológusa összegyűjtötte, hogy miért káros és hogyan kerülhetők el a transzzsírok.

„Az Országos Kardiológiai Intézet legújabb kiadványa szerint minden évben 1000 ember haláláért felelős – részben vagy egészben – a transzzsírsav” – tudtuk meg

Piros Györgyitől

, a

Stefánia Klinika

kardiológusától. Számos észak-európai országban évekkel ezelőtt tiltólistára kerültek ezek a zsírsavak, Magyarországon csupán február 18. után lépett hatályba az a rendelet, amelynek értelmében az összes zsír zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak nem haladhatják meg a 2 grammnyi mennyiséget. A jogszabály az előre csomagolt ételeknek ugyan tizenkét hónapos türelmi időt biztosít, azonban a helyben sütött péktermékekkel már nem ilyen elnéző. A sült krumpliban, a fánkban, a pattogatott kukoricában, de rejtetten még a tasakos levesekben, a mélyhűtött termékekben, a kakaómasszából készült csoki figurákban és a salátaöntetekben is előfordul ez az egészségre káros, elsősorban állagjavító zsírsav. „Hogy közérthető legyek: meg kell különböztetnünk az úgynevezett ártó és védő koleszterint. A transzzsírok az előbbi koleszterinszintet növelik, utóbbira pedig romboló hatással vannak” – fűzte hozzá a szakember. A jogszabályban lefektetett mennyiség még nem ártalmas az egészségre, viszont nagy mennyiségben fogyasztva károsítja az érfalat, illetve szív- és érrendszeri betegségeket okoz, sőt, szerepet játszik a gyulladásos fehérjék szintjének emelkedésében és akár magában hordozhatja az emlőrák kialakulásának veszélyét is. A zsírsav minden korosztályra nézve kockázatos, Piros Györgyi elárulta, köldökzsinóron keresztül a magzat szervezetébe is bekerülhet, ezért a kismamáknak fokozottan oda kell figyelniük ételeikre. Hogyan igazodhatnak el a vásárlók a táblázatok és grammok útvesztőjében? Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi tájékoztatása szerint, a csomagolt élelmiszereknél nem lehet feltüntetni az adott termék transzzsírsav tartalmát, azonban levédettek egy logót, amelyet azon gyártók használhatnak, akik vállalják, hogy a rendeletben foglaltakat betartják, és termékeiket bármikor bevizsgálhatják. Azonban várhatóan nem lesznek olyan termékek, amelyek lekerülnének a polcokról.

Tekintse meg a Telin Tv Egészségcseppek című műsorának riportját is!

http://www.youtube.com/watch?v=cmu4Z6Xue6E&feature=youtu.be Kövesse a klinikát a

Facebookon is

!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.