Közélet

Nézőpont: Németország hazánk legfontosabb szövetségese

Nézőpont: Németország hazánk legfontosabb szövetségese

2015. február 2., hétfő
Nézőpont: Németország hazánk legfontosabb szövetségese

A magyar választópolgárok Németországra tekintenek elsőszámú szövetségesként, és a két ország közti minél szorosabb politikai és gazdasági együttműködést támogatják - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából.

A Nézőpont Intézet Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfői találkozója apropóján készített közvélemény-kutatást. A tájékoztatás szerint a felmérésben arra a kérdésre, hogy melyik ország Magyarország legfontosabb szövetségese, az összes megkérdezett 32 százaléka Németországot említette, a második és harmadik helyen Oroszországot és az Egyesült Államokat említették 7, illetve 6 százalékban. További 2-2 százalék említette Magyarország legfontosabb szövetségesének Lengyelországot és Ausztriát. A felmérés szerint a német kancellár magyarországi látogatásáról is pozitív kontextusban beszélgettek az elmúlt hetekben a válaszadók. A témáról az összes megkérdezett közel harmada beszélt a felmérést megelőző két hétben, 22 százalékban pozitív véleményt alkotva. A Nézőpont Intézet közleményében azt írta, a felmérés szerint az összes megkérdezett abszolút többsége (52 százaléka) a Magyarország és Németország közötti politikai kapcsolatok további mélyítése mellett foglalt állást. A megkérdezettek 27 százalék szerint a kapcsolatokon nem kellene változtatni, 4 százalék szerint azonban lazítani kellene azokon. A két ország közötti gazdasági kapcsolatok mélyítését az összes megkérdezett hasonló arányban, 55 százalékban tartja fontos célnak. A Nézőpont Intézet január 24-26. között, ezer ember kiválasztásával, reprezentatív mintán végezte el telefonos kutatását. A felmérés hibahatára legfeljebb 3,2 százalék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.