/

Ki is nyerte a Szeged-Baja nagy halpárbajt?

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

halaszle03_gs

Szegeden a tiszai, Baján viszont a gyufatésztás halat hozták ki győztesnek III. Budapesti Halfesztivál hétvégi nagy halpárbajában. Utánajártunk, hogy a két halhatalom közül mégis kié lett a fővárosi dicsőség?

A szegedi és a bajai média is magáénak tudná a hétvégén rendezett Budapesti Halfesztivál párbajának győzelmét. “Újabb jelentős lépést tettünk a marketing terén: lefőztük a szegedieket. A Budapesti Halfesztiválon a Baja Marketing Kft. csapata bizonyult a legjobbnak, elnyerte a legjelentősebb szakmai díjat. Ezen felül számos egyéb kimagasló eredménnyel jutalmazták a bajai halászlét” – tájékoztatta a bajaiakat a város önkormányzatának honlapja. A hír szerint a halászleveket szakmai bizottság is zsűrizte vakkóstolással, a szakmai fődíjat pedig a Baja Marketing Kft. csapata érdemelte ki. A Délmagyarország ezzel szemben a szegedi halászlé győzelmét ünnepelte hasábjain. Legutoljára a Játék Határok Nélkül újraindítása kapcsán tapasztalhattunk ilyen “szoros” végeredményt, utánajártunk hát, hogy ki nyerte a halviadalt.

Harminc szavazattal győzött a szegedi halászlé…

A szegedi halászlevet képviselő Frank Sándor mesterszakács portálunkat úgy tájékoztatta: a budapesti fesztiválon a közönség ízlése vitte győzelemre a szegedi halászlevet. A kóstolók után egy-egy cédulával adhatták le szavazatukat a résztvevők, a szegedi recept 190, míg a bajai 160 voksot gyűjtött össze. “Az országosan elismert gasztronómus, Németh József vezényletével zajlott a párbaj, szakmai zsűri ezúttal nem volt, a közönség dönthette el a versenyt” – mondta. Hozzátette ugyanakkor: a tavalyi Budapesti Halfesztiválon szakmai zsűri előtt mérkőzött meg a két város büszkesége, akkor a bajai receptet hozták ki győztesnek.

Frank Sándor örült a szegedi győzelemnek, ugyanakkor jelképesnek mondta a két étel megmérettetését, hiszen mindkét főzési módnak akadnak pártolói. “Tény, hogy a bajaiak mindig komolyabban gondolják egy kicsit ezt az ellentétet, örök élcelődésre ad okot a két város között, hogy kinek a halászleve a jobb. Teljesen természetes, hogy mindenki azt a receptet találja a legízletesebbnek, melyet gyermekkora óta fogyaszt és megszeretett” – mondta a SZEGEDma.hu kérdésére a mesterszakács. A szegedi leves egyébként passzírozott pontyos vegyeshal-alapból készült, melyet haltejjel töltött batyus tésztával tálaltak.

halparbaj
Portálunk eme szenzációs grafikával készült a megmérettetésre

…azonban nagyobb tartalékokkal is bírtak Frank Sándorék

“Harmadik éve rendezzük meg a halfesztivált, a látogatóink körében pedig a kezdetektől gyakori téma volt a két recept, ki egyiket, ki másikat kedvelte jobban. Többen is jelezték, hogy jó lenne egy versenyen megmérkőztetni a két hallevet” – magyarázta Sándor Petronella, a Budapesti Halfesztivál egyik szervezője. A párbajra végül péntek délután került sor, a szegedi oldalon Frank Sándor mesterszakács mérte össze gasztronómiai tudását a Bajai Halfőző Bajnokok Klubját képviselő Ádám Péterrel és csapatával. A közönség néhány evőkanálnyi kóstolót kapott a halászlevekből, majd egy cetlire felírhatta, hogy melyik ízlett neki jobban. “Matematikailag valóban Szeged nyerte ezt a párbajt, viszont ők sokkal nagyobb adagot főztek a bajaiaknál, így tovább bírták gyűjteni a szavazatokat a kóstolások után. Ha igazságosak akarunk lenni, inkább döntetlen eredményt kellett volna hirdetni a két halászlé között” – magyarázta a szervező.

Almát a körtével

Nem mentek azonban haza díj nélkül a bajaiak sem, hiszen szombaton is volt egy főzőverseny – itt már nem csak a halászlevek, de különböző halételek vetélkedtek. A Halételek csatája címen meghirdetett rendezvényen újra indult a Baja Marketing Kft. csapata, akiknek a szakmai fődíjat ítélte oda a zsűri.

halfeszt_07_il

“Úgy gondoljuk, hogy a két halászlevet nem is lehet hitelesen összehasonlítani, hiszen elkészítésében és ízvilágában is egészen mások, hogyha jól csinálják, mindkét étel egy remekmű. A pénteki versenynek nem tulajdonítottunk nagy jelentőséget, számunkra a szakmai fődíj volt az elsődleges feladat, és nagy örömünkre szolgált, hogy ezt ismét a bajai halászlé érdemelte ki” – nyilatkozta a SZEGEDma portálnak Bócsa Barnabás. A Baja Marketing Kft. igazgatója kiemelte: jól tükrözi a bajai halászlé népszerűségét, hogy év elején a Magyar Nemzeti Értéktárba is bekerülhetett, és akár még az idei évben a hungarikumok listáját gazdagíthatja tovább.

Bócsa Barnabás szerint a jó bajai hal ismérve a frissesség, a magukra adó halászcsárdák nem is tarthatják azt a fagyasztóban – oly módon kell azt tálalni, ahogy a Duna-parti halászok is fogyasztották. Farkas „Sobri” József, Magyarország örökös halfőző bajnokának intelmei szerint a halhús, a só, a paprika, a vöröshagyma és a víz kell csupán a világ legjobb halászlevének elkészítéséhez.

Előző sztori

Ságvári-átnevezés – Répássy: Lehetne példakép – egy elfelejtett ságvárista

Következő sztori

Kézilabda: „Ha összekapjuk magunkat, jó esélyünk lehet a továbbjutásra” – Ancsin Gábor