Közélet

Átvizsgálták a Csongrádi Víz- és Kommunális Szolgáltató gazdálkodását

Átvizsgálták a Csongrádi Víz- és Kommunális Szolgáltató gazdálkodását

2015. február 18., szerda
Átvizsgálták a Csongrádi Víz- és Kommunális Szolgáltató gazdálkodását

Lezárult a Csongrádi Víz- és Kommunális Szolgáltató Kft. ellenőrzése. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2008 és 2012 közötti időszakra nézve értékelte a társaság közfeladat ellátását érintő gazdálkodási tevékenység szabályszerűségét.

Ellenőrzése során az ÁSZ a társaságnál a számviteli szabályozottság javulását tapasztalta, ugyanakkor a jogszabályi előírásoktól eltérő gazdálkodási gyakorlatot azonosított. Csongrád Város Önkormányzata a hulladékgazdálkodási feladat ellátását biztosító kereteket kialakította, a társaság működését nyomon követte, a belső ellenőrzés azonban nem segítette elő a társaság működésének folyamatos kontrollálását. Az ÁSZ ütemezetten végzi az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató gazdasági társaságok ellenőrzését. A CSVK Kft. az ellenőrzött időszakban a közel 18 ezer lakosú Csongrád közigazgatási területén végezte a szilárd hulladék gyűjtését, ártalmatlanítását, hasznosítását, a közterületek tisztán tartását, ezen túl 17 településen végzett hulladékkezeléssel összefüggő feladatokat. A társaság 2010. január 15-éig az Önkormányzat 100 százalékos tulajdonában állt, majd 2010 folyamán a tulajdonrésze előbb 91, majd 54,5 százalékra csökkent üzletrész-értékesítés miatt. A CSVK Kft. az ellenőrzött időszakban – 2008-2009-et kivéve - pozitív mérleg szerinti eredménnyel zárt, 2012-ben 7,2 millió forint összegű eredményt realizált, az Önkormányzattól működési célú támogatást nem vett igénybe. A társaságnál a számviteli politika keretében elkészítendő szabályzatokat az ellenőrzött időszakban hatályba léptették, azonban számlarendet nem készítettek. A követeléseket nem minősítették, a 90 napot meghaladó követelések után értékvesztést nem számoltak el. A tárgyi eszközök beszerzését megalapozó dokumentumok egyes esetekben nem álltak rendelkezésre, azok állományba vétele és értékcsökkenésük elszámolása szabálytalanul történt. A közfeladat ráfordításainak elszámolása során nem érvényesültek teljes körűen a számviteli szabályozás vonatkozó előírásai. A számviteli beszámolók készítésekor kiegészítő mellékletben nem mutatták be az immateriális javak és tárgyi eszközök bruttó értékének, értékcsökkenésének, az értékcsökkenési leírás összegének az alakulását, továbbá a cash-flow kimutatást. A hulladékszállítási díjból eredő, határidőre ki nem fizetett követelések behajtására egy követeléskezelő társasággal kötöttek megbízási szerződést. Ez ellentétes volt az ágazati jogszabályokkal, mivel a 90 napot meghaladó díjhátralék adó módjára történő behajtását az ellenőrzött időszakban a jegyzőnél kellett volna kezdeményezni. Az ellenőrzés megállapításai alapján az átlátható működés, illetve a szabályszerű működés javítása érdekében a CSVK Kft. ügyvezetőjének 5 javaslatot tett az ÁSZ. Az ÁSZ célja, hogy a közfeladat-ellátásában résztvevő, államháztartáson kívüli gazdálkodó szervezetek működési és pénzügyi kockázatainak feltárásával, valamint az önköltségszámítás szabályszerűségének ellenőrzésével támogassa a közműdíjakkal kapcsolatos döntések megalapozottságát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.