Bulvár

Aranykezű tamarin ikrek születtek a Szegedi Vadasparkban

Aranykezű tamarin ikrek születtek a Szegedi Vadasparkban

2015. február 2., hétfő
Aranykezű tamarin ikrek születtek a Szegedi Vadasparkban
tamarin_csalad

Már a szerencsésebb látogatók is megfigyelhetik azt az aranykezű tamarin (Saguinus midas) ikerpárt, amely január második hetében született a Szegedi Vadasparkban – közölte Veprik Róbert igazgató.

A gondos nevelésnek köszönhetően a kölykök szépen cseperednek. A karmosmajmoknál az utódok nevelésében az egész család szerepet vállal, azon belül is a legnagyobb terhet a hím viseli. Szó szerint, ugyanis a kicsinyek testmérete a kifejlett példányokhoz képest nagynak számít, a háton való cipelésük nehéz feladata ezért hárul elsősorban a hímekre, de a többi családtag is átveszi időnként a kölyköket. A Dél-Amerika trópusi esőerdeiben honos faj egyedeit a Szegedi Vadaspark nemzetközi törzskönyvi program (ESB) keretében tartja. A vöröskezű tamarinnak is nevezett faj nem számít a legveszélyeztetettebb karmosmajmok közé, mint ahogy a Szegeden is látható aranyfejű oroszlánmajmocskák, a Liszt-majmocskák vagy a csupaszpofájú tamarinok, de őket is sújtja élőhelyük, az esőerdők rohamos pusztulása. A kicsik még hosszú ideig a családjukkal maradnak, majd, miután idősebb testvérként beletanulnak az utódgondozási feladatokba, körülbelül másfél év múlva – a törzskönyvi programmal egyeztetve – másik állatkertbe kerülnek. A 20-28 centiméter hosszúságú, 400-500 grammos aranykezű tamarinok a mellső végtagjukat borító sárga szőrről kapták a nevüket. A majmocskák természetes élőhelyükön - Dél-Amerikában Ecuador, Peru és Bolívia amazonasi régiójától egészen az Amazonas torkolatának vidékéig - általában a magas fákon élnek, gyümölcsökkel, növények hajtásaival és rovarokkal, valamint apróbb emlősökkel táplálkoznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.