Írjon nekünk

Közélet

A tervezett tarifaemelésekről és az IKV-s házakról a pénzügyi bizottság ülésén + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

penbizottsagi_ules01_gs

A szentmihályi részönkormányzat ügyének újratárgyalását a pénzügyi bizottság sem támogatta. A szerdai ülésen a jövőre tervezett díjemeléseket is megtárgyalták, és elhangzott, hogy a kelleténél 125 millióval kevesebbet költenek az IKV-s bérlakások állagmegóvására.

Akárcsak a jogi, a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság ülésén is a pénteki közgyűlés előterjesztéséhez kapcsolódó napirendi pontokat is tárgyaltak, így a jövő évre tervezett tarifaemeléseket is.

Sok az üres IKV-s lakás és nem költenek eleget az állagmegóvásukra

A város tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról szóló rendeletet is módosíthatja a közgyűlés pénteki ülésén. A beterjesztő Szentgyörgyi Pál alpolgármester elmondta, a bérleti díj mértékére vonatkozóan azt tartalmazza az előterjesztés, hogy a 2015-2019 közötti időszakban évi 4,5%-kal emelnék a bérleti díjat. Kitért arra, hogy ahhoz, hogy nullszaldós legyen ez a terület, 12%-os lakbéremelésre lenne szükség, a veszteséget a korábbi időszakban az IKV Zrt. az üzlethelyiségek bérleti díjából fedezte. Megjegyezte azt is, hogy a többi magyarországi nagyváros önkormányzati lakásokra vonatkozó bérleti díjaival összevetve elmondható, hogy Szegeden nem kell magasabb összeget fizetniük a bérlőknek.

Az IKV élére kinevezett Kardos Kálmán arról tájékoztatta a bizottsági ülésen résztvevőket, hogy az önkormányzati bérlakások műszaki állapota évről-évre romlik, ami értelemszerűen egyre több lakossági panaszt is generál. A bérleti díjakból befolyó bevétel öt év alatt mindössze 21 millió forinttal növekedett, míg a lakásokra 125 millióval kevesebbet költöttek. „A cég jövedelmezőségét úgy tartották fenn, hogy egyre kevesebbet költött az IKV az épületek állagmegóvására. Ebben az évben mindössze 60 milliót szán a cég erre, amin változtatni kell, és legalább 100 millió forintot kell erre a területre fordítani minden esztendőben” – részletezte Kardos Kálmán. A vezérigazgató elmondta, költséghatékonyabban fogja az IKV működtetni az épületeket, így az indokolt 12%-os lakbéremelés helyett elegendő a 4,5%. Jelenleg 627 üres önkormányzati lakás van Szegeden, aminek a számát Kardos szerint mindenképp csökkenteni kell, bár természetesen szükséges, hogy rendelkezésre álló üres lakások is legyenek a város kezelésében. „Egy önkormányzati gazdasági társaságnak elsősorban nem a segélyezés a fő tevékenysége, hanem, hogy ellássa a feladata, másrészt, hogy gyarapítsa a vagyont” – szögezte le.

penbizottsagi_ules03_gs

A LMP-s Tanács Eszter szerint nem kalkulálhatóak előre öt esztendőre a bérleti díjak, hiszen – az előterjesztésben leírtakkal ellentétben – az euró árfolyamáról sem állítható, hogy tartósan 300 forint fölött marad. Megjegyezte azt is, hogy a szociálisan rászorulók kezét nem engedheti el a város, köteles az önkormányzat támogatni azoknak a lakhatását, akik erre rászorulnak. Erre Szentgyörgyi megjegyezte, hogy lakbértámogatást lehet igényelni, és nem jó keverni a segélyezés kérdését egy gazdasági társaság működésével. „Ha a piacot és a szociálpolitikát összekeverjük, akkor egyik sem lesz mérhető” – értett egyet a z alpolgármesterrel a Fidesz-L.É.T.-es Nógrádi Tibor.

Jelentősen drágulhat a tanuló és a nyugdíjas bérlet

A bizottsági ülésen elhangzott, hogy a parkolási díjakat nem kívánják emelni 2015-ben Szegeden, ám a legdrágább, zöld zóna határait minden irányban átlagosan egy-egy utcával tovább bővítik, vagyis, aki olcsóbban szeretne parkolni a belvárosban, annak bizony többet kell gyalogolnia. Tanács Eszter megjegyezte, ez tulajdonképpen a parkolás drágulását jelenti, s ha már ez az elképzelés, akkor az lenne a logikus, hogy más közlekedés felé tereljék a lakosságot, például a tömegközlekedés irányába. Ez azonban nem valósul meg, hiszen a jövőre tervezett áremelés a nyugdíjas és tanuló bérletek esetében több mint 10%-os, amit nem tart elfogadhatónak az LMP-s külsős bizottsági tag. Szentgyörgyi válaszában elmondta, az állam e két bérletfajtát támogatja, ám a normatíva nem fedezi a költségeket, ezért emelik ezt a két bérletet 3585 forint helyett 4000 forintra.

A toronyház ügyében egyezség van, Szentmihály esetében viszont ellenáll a baloldal

A jobbikos Tóth Péter egyéni képviselői indítványát is megtárgyalta a pénzügyi bizottság, s ahogy a képviselő sajtótájékoztatóján is elmondta, azt kéri, hogy a Temesvári körút 36. szám alatti toronyház lakóinak egy másik számítási módszerrel vizsgálják felül az eddigi fűtésszámláit. Kardos Kálmán elmondta, hogy április végére tolták ki ennek a határidejét az eredeti februári dátumról, hogy legyen elegendő idő az ügy rendezésére.

A Fidesz-L.É.T.-es Nógrádi Tibor és Kosik Dénes egyéni indítványát is tárgyalták, a szentmihályi részönkormányzat újbóli felállítását javasolja a két képviselő. Nógrádi elmondta, az elmúlt négy évben példásan működött ez a rendszer, ezért kérik, hogy az önrendelkezésnek ezen szintjétől ne fosszák meg a Szentmihályon élőket. A bizottság szocialista alelnöke, Lauer István ugyanazzal az indokkal javasolta, hogy ne támogassák az ügy közgyűlésen való megtárgyalását, mint a jogi bizottság DK-s elnöke, Binszki József, nevezetesen, hogy az SZMSZ-módosításról egy hónappal ezelőtt döntött a közgyűlési többség, akkor szüntették meg a szentmihályi részönkormányzatot.

Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Balhé

Fenyegetőzések, késelések, tanárbántalmazások – ezért kell az iskolaőrség

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egyre több az iskolai rendbontás.

Tovább olvasom

Hírzóna

Új vezető irányítja a vásárhelyi strandot

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Katona Zsolt váltja Veres Csillát a Hód-Fürdő Kft. élén.

Tovább olvasom

Hírzóna

Elhunyt Bátyai Gitta szegedi helytörténész

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Isten nyugosztalja!

Tovább olvasom

Aktuál