/

Szegedi fiatalok fogadták az Katolikus Ifjúsági Világtalálkozók keresztjét + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

katolikus_ifjusagi_vilagtalalkozak_keresztje_szegeden18_gs

„Most mi vagyunk a vendéglátók, és a vendég köztünk a föltámadt Krisztus” – fogalmazott Kondé Lajos pasztorális helynök, amikor megérkezett a dómba az Katolikus Ifjúsági Világtalálkozók keresztje.

„Most mi vagyunk a vendéglátók, és a vendég köztünk a föltámadt Krisztus. Fogadjuk be őt, hogy erősítsen, bátorítson bennünket hivatásunkban, keresztény küldetésünkben” – fogalmazott Kondé Lajos pasztorális helynök a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó keresztjének megérkezésekor. A mintegy négy méter magas fából készült keresztet fiatalok hozták be a fogadalmi templomba, énekszó kíséretében.

Az egyik kereszthordozó Olasz Csaba, a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség pasztorális munkatársa volt, aki portálunknak elmondta, számára nagyon nagy öröm részt venni a világtalálkozó keresztjének útjában. „A mai egyetemisták egy része a kilencvenes években született, s amikor 1984-ben útjára indult ez a fakereszt, akkor a mi szüleink voltak fiatalok. Öröm, hogy az a láng, ami akkor elindult, továbbhagyományozódott, és mi, mint ifjúk vihetjük tovább és követhetjük” – fogalmazott a füzesgyarmati fiatal, aki jelenleg Szegeden tanul.

katolikus_ifjusagi_vilagtalalkozak_keresztje_szegeden09_gs

„Az első Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón, 1984-ben az akkori pápa, II. János Pál ajándékot adott a fiataloknak, egy keresztet” – mondta el a fogadalmi templomban tartott szentmise előtt Kondé Lajos pasztorális helynök. A dóm plébánosa felidézte a szentatya szavait is, aki az alábbi gondolatokat osztotta meg a hívekkel: „Szeretett fiatalok! A Szentév végén rátok bízom ennek az ünnepi évnek a szimbólumát: Krisztus Keresztjét! Hordozzátok a világban, mint Krisztus emberiség iránti szeretetének valóságos szimbólumát, és hirdessétek mindenkinek, hogy egyedül Krisztusban, aki meghalt, de feltámadt a halálból, lelhetünk üdvösséget és megváltást”. Kondé Lajos elmondta, két Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó között a világban körbehordozzák e keresztet, mely összeköti a két találkozót, illetve a szintén II. János Pál pápától kapott Salus Populi Romani-ikon is, mely a római Santa Maria Maggiore bazilikában található Mária-ikon másolata.

A mintegy négy méter magas fakeresztet és a vele zarándokló ikont Románia fiataljai adták át november 2-án Nyíregyházán püspöki szentmise keretében. Szegedről először Kecskemétre, majd Székesfehérvárra, onnan pedig Szombathelyre és a fővárosba is elviszik a keresztet, amit november 15-én Kassán püspöki szentmise keretében fogadnak.

no images were found

Előző sztori

Berkesi Ottó tanácsnok: Zökkenőmentes együttműködést várok a közgyűlésben

Következő sztori

Szerdai programajánló: Hatlövetű, wifi security, FankaDeli