Kultúra

Svejk csak annyira hülye, mint mi mindannyian + FOTÓK

Svejk csak annyira hülye, mint mi mindannyian + FOTÓK

2014. november 12., szerda
Svejk csak annyira hülye, mint mi mindannyian + FOTÓK
svejk17_gs

Valóban bolond, vagy csak egy furfangos túlélő? A Svejk, a derék elsőháborús katona című komédia alkotóival a Somogyi-könyvtárban találkozhatott a közönség.

Premier is, meg nem is. A szegedi közönség

Bodolay Géza

rendezésében már nyáron láthatta a

Jaroslav Hašek

regényén alapuló Svejk, a derék elsőháborús katona című kétrészes komédiát: a Szegedi Szabadtéri Játékok kisebbik játszó helye, Újszeged adott otthon az első előadásnak - újraélesztve ezzel a Dóm téri fesztivál és a Szegedi Nemzeti Színház hosszú évekre visszanyúló együttműködését. Ugyanakkor arról sem érdemes elfeledkezni - talán a színház szerelmesei emlékeznek is rá -, hogy közel 20 évvel ezelőtt

Király Levente

főszereplésével bemutattak egy Svejk-feldolgozást a Tisza-parti teátrum falai között. A

bemutatóra készült szobor azóta is megvan, évek óta Hasznos Pál gondozza

. A

Réz Ádám

fordítása alapján készült darab nem hasonlít a Király Levente-féle komédiára, hiszen a több száz oldalas regénynek éppen az az egyik szépsége, hogy minden rendező másra fekteti a hangsúlyt - álltja Bodolay. A kedd esti közönségtalálkozón

Szilágyi Annamária, Jakab Tamás

,

Pataki Ferenc

és a direktor hosszasan vitatták a kérdést: vajon Svejk valóban hülye, vagy egy furfangos túlélő? Bodolay véleménye szerint "talányos alak, akire rá lehet sütni a hülye jelzőt", holott "nem hülyébb, mint bármelyikünk". De nem sikerült egyöntetű választ adniuk, majd a nézők eldöntik a bemutató után.

hasek_svejk_kozonsegtalalkozo01_KF

Aki ismeri az erős társadalomkritikával átszőtt regényt, tudja, egyetlen normális karakter sincs Hašek történetében, mindenki egy kicsit deviáns. Groteszk ábrázolásmódja ez az első világháború szörnyűségeinek, ahol a szigorú Lukaš főhadnagy áldozatául esik a notórius bolondnak, ahol Katz pap részeges és ahol minden nő (legalábbis ez a nyolc) céda. Jakab Tamás (Katz) azzal magyarázta, a pap az alkohol mámorába menekült a háború elől, nyers modora is ennek köszönhető, ezért is vetíti ki minden fájdalmát a lelki békéért imádkozó katonákra. Pataki Ferenc szerint az általa megformált hadnagy a legnagyobb vesztese Svejk gügyeségének, a frontvonalon is ő taszítja a biztos halálba. A derék elsőháborús katona történetét november 21-én mutatják be a kisszínházban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.