/

Sütőtökös, szőlős receptek a hideg őszi hónapokra

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

etkezes_ebed_vacsora

„Itt van az ősz, itt van újra” – telis-tele finomságokkal, ezért mi csipegettünk a legnépszerűbb őszi ételekből. Nagy szerepet játszik az év ezen szakaszában a sütőtök és a szőlő, magas vitamintartalmuk van, ezért fogyasszunk belőlük a lehető legtöbbet! Íme néhány egyszerű, de kreatív recept, hogy komplett legyen a hétvégi menü!

Sütőtök krémleves:

Hozzávalók:
• 2 fej vöröshagyma
• 1 db sütőtök
• só ízlés szerint
• 1 teáskanál fehérbors
• 2 doboz főzőtejszín

Elkészítés:
A sütőtököt megmossuk, kiszedjük a magjait, meghámozzuk, majd felkockázzuk. A felkockázott vöröshagymát üvegesre pirítjuk a vajon, sózzuk borsozzuk. Ízesítés után azonnal rátesszük a sütőtököt, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi és puhára főzzük. Összeturmixoljuk, közben hozzácsurgatjuk a tejszínt, őrölt gyömbérrel beízesítjük, majd a tűzhelyre téve egyet rottyantunk rajta. A még jobb ízhatásért pirított diót készíthetünk mellé.

sutotok_leves

Szőlős kacsacomb majoránnás burgonya ágyon

Hozzávalók:
• 4 kacsacomb
• frissen őrölt bors
• só
• 4 gerezd fokhagyma
• 1 szál rozmaring
• 1 dl száraz fehérbor
• 15 dkg fehér szőlő
• 15 dkg piros szőlő

Körethez:
• 1 kg burgonya
• só
• 4 dkg vaj
• 4 szál friss majoránna

Elkészítés:
Első lépésben a megmosott, leszárított kacsacombokat sózzuk, borsozzuk, a húsos részüket a zúzott fokhagymával és az aprított rozmaringgal bedörzsöljük, majd forró serpenyőben a bőrös felükkel kezdve mindkét oldalukat pirosra sütjük. Ezután tepsibe tesszük, hogy a bőrös felük felfele legyen, meglocsoljuk a sült zsiradékkal, aláöntjük a fehérbort, 1 deci vizet, és alufóliával lefedve 180 fokos sütőben körülbelül 1-1,5 óra alatt 3/4 puhára pároljuk.

Ekkor levesszük róla a fóliát, mellészórjuk a megmosott, leszemezett fehér és piros szőlőt, és a forró sütőben 20-30 perc alatt piros-ropogósra sütjük. Közben a körethez a meghámozott burgonyát feldaraboljuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Végül a forró vajon megfuttatjuk az aprított majoránnát, rászedjük a burgonyát, és lazán összeforgatjuk, hogy ne törjük szét. Tálaláskor a burgonyát tányérra helyezzük, melléfektetjük a sült kacsacombot, és körbelocsoljuk a szőlős szafttal.

szolos_kacsacomb

Balogh Tamás fotója (mindmegette.hu)

Szőlős sütemény

Hozzávalók:
• 25 dkg vaj
• 20 dkg porcukor
• 50 dkg finomliszt
• 6 tojás
• 2 dl tej
• 1 csomag sütőpor
• 25 dkg (lehetőleg) fekete szőlő
• 5 dkg mazsola
• 1 citrom
• 1 kávéskanál őrölt fahéj
• só

Elkészítés:
A vajat habosra keverjük a cukorral, a tojások sárgájával, hozzáadjuk a tejet, a sütőporral és csipet sóval elkevert lisztet. Belekeverjük a mazsolát, a citrom héját és levét, a fahéjat és legvégül a tojások keményre felvert habját. Kikent, lisztezett tepsibe öntjük, a tetejére szórjuk a megmosott, megszárított szőlőszemeket. Közepesen meleg sütőben megsütjük.

szolos_sutemeny

Default thumbnail
Előző sztori

Kozma a baloldalba vetett bizalomról, Gyimesi történelmi vereségről beszél

Következő sztori

Labdarúgás: "A csapatérdek a legfontosabb" - Bata Csongor

Legutóbbi hasonló cikkek

Készüljön az őszi napokra!

A meteorológiai nyár augusztus 31-én ért végett. A sárguló levelek visszavonhatatlanul az ősz eljövetelét jelzik. Képgalériánkban…