Közélet

Kothencz János: Elkezdődött az építkezés

Kothencz János: Elkezdődött az építkezés

2014. október 28., kedd
Kothencz János: Elkezdődött az építkezés
kép 4

A választás óta eltelt időszak eseményekkel telinek bizonyult a Fidesz–L.É.T. frakció életében. Komoly döntések meghozatala, a döntések mellett való következetes kiállás és a frakciótagság személyi kérdéseinek tisztázása után jutott el az újonnan megalakult képviselői csoport az alakuló közgyűlésig. A választás tanulságairól, elmúlt hetek eseményeiről és a jövőbeni tervekről kérdeztük Kothencz Jánost, a Fidesz–L.É.T. frakcióvezetőjét.

- A korábbiakban már értékelte ugyan a választást, de kérdésként merülhet fel: esetleg előkerült-e még olyan szempont, amit mérlegelni szeretnének a jövőre nézve?

- Mindenképp, hiszen folyamatosan értékeljük azokat a tapasztalatokat, amelyek nélkül nem is lehetett volna elkezdenünk a megújulás folyamatát. Bár én még csak „új fiú” vagyok a politikai porondon, így az elmúlt évek politikai kommunikációjához semmi közöm nem volt, de azt egyértelműen láttam, hogy ezen változtatni kellett volna. Ezt most meg is tesszük. Ahogyan az alakuló közgyűlésen is ezt nyilvánvalóvá tettem, frakciónk konstruktív ellenzékként fog működni, és valóban együtt kívánunk dolgozni minden olyan ügyben, ami a szegedi emberek érdekeit szolgálja. Az elmúlt négy év közgyűlési hangulatával, hangvételével, stílusával, az abban megtapasztalt arroganciával és gúnyolódással mi szakítani kívánunk. Nem véletlenül mondom számtalanszor, hogy a szemet szemért harcban mindenki megvakul. Nekünk az is felelősségünk, hogy az emberek érdekeit, ne az arrogancia vagy egymás ócsárolása közepette képviseljük, hanem az együttműködés hangján. A városvezetésnek jogos kritikája, amikor az eltelt négy év ilyen típusú helyzeteire hívja fel a figyelmet. Az igazsághoz azért az is hozzátartozik, hogy maga a városvezetés sem viselkedett másként. Komoly felelősségünk van abban, hogy másfajta kommunikációs kultúrát valósítsunk meg. Az emberek nem arra kíváncsiak, hogy kik és hogyan nem szeretik egymást, hanem az érdekli őket, hogy mit teszünk az életük jobbá tételéért. Ezen van a hangsúly. Nekünk erre kell törekedni.

- A választás előtti hónapokban teljesen átalakították az egyéni választókerületeket. Szinte mindenki ebben látja a szocialista közgyűlési többség legfőbb okát. Ezt nem tudta megfellebbezni a Fidesz. Mit tudnak ezzel kezdeni?

kép2

- Ha azt gondoljuk, hogy az emberek bizalmáért folytatott küzdelmünk csupán matematika kérdése, akkor nagyot tévedünk. Igen, valóban drasztikusan újra rajzolták tavasszal az egyéni választókerületeket, és tényleg igaz, hogy biztosra mentek a riválisaink. Ők matekoztak, és kommunikáltak. Éppen ezért nem is ugyanazon a versenypályán küzdöttünk. Mégsem hiszem, hogy nekünk ezt kellene követni, vagy azon kellene morfondíroznunk, hogy miként vegyük elejét mindennek. A legjobb eszköz az emberek bizalmáért vezető úton az, ha egyszerűen törődünk velük, és mellettük vagyunk abban, ami számukra a legfontosabb. Nekünk szolgálnunk kell az itt élők életét, és nem úgy tekinteni rájuk, mint átcsoportosítható változókra. Meg lehet nézni az egyéni tarjáni választókerületem. 2010-ben átalakították a kerületem, és kaptam hozzá még számos utcát. Mindezt a választás előtt alig két hónappal. Az eredeti körzetem ugyan megnyertem akkor, de az így kibővítettben összességében éppen hogy kikaptam. 2010-ben a vereség után én nem azt mondtam, hogy a matek győzött, hanem azt kértem minden csapattársamtól, hogy szélesítsük ki az amúgy önkéntes szolgálatvállalásunkat, és tegyük a dolgunkat ugyanolyan alázattal, mint eddig. Eltelt 4 év. Mára, amikor természetesen újra belenyúltak a körzetembe, mégis toronymagasan megnyertem az egyéni képviselői választást a tarjáni lakótelepen. Nem a matek győzött, hanem az elmúlt négy év törődése az itt élő emberekkel. Erre időt és energiát kell szánni. És bizony hinni kell az emberekben. A jó szándék győzött Tarjánban. Ez most arra kötelez, hogy ezt tovább folytassuk. Egyébként az emberkért vállalt odaadó munka az egyetlen eszköz arra, hogy ellensúlyozni tudjunk bármiféle manipulatív ügyeskedést. Ehhez komoly áldozatokra, elszántságra, hitre és nem utolsósorban alázatra van szükség. A szó legszorosabb értelmében, dolgoznunk kell a kerületek minden egyes emberéért. Tenni kell értük, segíteni, törődni velük. Ha valaki ennek a súlyát nem méri fel, az tényleg csak azon hőböröghet, hogy miként ügyeskedték el tőle az emberek képviseletének a lehetőségét. A legjobb politikai tőke maga a munka.

- Megalakult az új frakció. Több hír látott napvilágot arról, hogy miért így és mért ilyen módon. Mi áll a frakcióalakulás hátterében?

- Leginkább a szegedi emberek jogos elvárása a megújulással kapcsolatban. Bár nekem csupán két és fél hónapom volt arra, hogy versenyt fussak az elmúlt 12 évben a jobboldalról kialakított választói véleménnyel, de azt egyértelműen megtapasztaltam ebben a rövid időszakban is, hogy emberek ezrei vártak arra, hogy a megújulás elkezdődjön végre. Iszonyatosan nagy teher volt rajtam, már csak azért is, mert a kampányban legtöbben engem szembesítettek az elmúlt 12 év jobboldalt érintő kritikáival. Nem is értem, hogy miért nem indult el itt bármiféle megújulás. Nos, a választást követően mi nem tétováztunk. Elkezdtünk építkezni. Szinte azonnal, még az első hét sem telt el, és máris összehívtuk az aktivistáinkat. Értékeltük a helyzetet, és utat mutattunk a jövőre nézve. Már akkor bejelentettük, hogy a változtatást és megújulást saját magunkon kezdjük el. Fontos leszögeznem, hogy mi nem kívántunk senkiről sem ítéletet alkotni, hiszen ehhez semmi jogunk. Ugyanakkor külön kellett válnunk, mert ezt várták el azok, akik újra bízni és hinni szeretnének a jobboldalban Szegeden. Egy egészen más stílust kívánunk képviselni a jövőben a korábbiakban megszokotthoz képest. A Fidesz–L.É.T. frakció minden tagja ennek a megújulásnak a letéteményese. Ha mindennek nincsenek egyértelmű jelei a személyi kérdések tekintetében, akkor hiába várnánk el bárkitől is, hogy elhiggye, megértettük a választók kritikáját és üzenetét. Ez nem azt jelenti, hogy mi nem kívánunk együttműködni bármely frakcióval, hanem azt jelenti, hogy képviselni igyekszünk egy másfajta szemléletmódot a jövőben. A hangsúly a múlttal való szakításon van, és nem azon, hogy bárkivel is ellenségesek lennénk. A frakciónak olyan tagjai vannak, akik már sokat bizonyítottak a kerületeikben, és kiváló közösségépítők. Frakcióvezető-helyettesünk,

Mihálffy Béla

Kiskundorozsmán

Kosik Dénessel

együtt évek óta küzd az ott élő emberek életének jobbá tételéért.

Nógrádi Tibor

és

Rózsavölgyi József

példamutató közösségépítői munkát valósítottak meg eddig is akár Kecskésen, Szentmihályon vagy Szőregen. A frakció minden tagja elkötelezett és elszánt abban a közös célkitűzésben, hogy egy másfajta szemléletmódot képviseljünk és érvényesítsünk a jövőben. A tagság egyetlen személyétől sem áll távol a munkaszeretet és az emberek szolgálatának vágya. Büszke vagyok arra, hogy ilyen képviselőkkel dolgozhatom együtt. Nemcsak hogy számítunk egymásra, de együtt, közösen alakítjuk azt a jövőt, amiben igyekszünk visszaszerezni a szegedi jobboldal iránti bizalmat.

kép1

- Milyen módon kívánják építeni a jövőt?

- Mindenekelőtt az alapok lerakásával. Ezúttal sziklára kell építeni, mert ami homokra épül, az gyorsan összedől. Az alapozást megkezdtük. Üzenetértéke van a frakcióalakításnak is. Az is komoly szempont ebben, hogy az aktivistákkal rendszeresen találkozunk és egyeztetünk. Nagyon rossz szokás volt az elmúlt évtizedekben, hogy az aktivistákat mindig csak a kampányokban szólították meg a politikusok. Ezt nem lehet így csinálni. Mindenkire szükség van. Ebben is más utat fogunk követni. Nekünk integrálni kell, és nem időszakosan összeállni. Ez egy hosszú folyamat lesz, de végre elkezdtük. Fontos, hogy következetesek legyünk a döntéseinkben. Ha az alapozás rendben van, akkor indulhat meg egy komolyabb kooperáció mindazokkal, akikkel szélesebb körben szeretnénk együttdolgozni. Az is fontos, hogy felismerjük, kikkel érdemes ezt az utat végigjárnunk. Nem feledhetjük el, hogy a hangsúly a mozgalmiságon van. A közösség ereje az, ami igazán fontos. Ennek a közösségnek a politikai arculata maga a frakció. De ez nem fontosabb magánál a közösségnél. Ennek a közösségnek kell megszülnie a leendő képviselőjelölteket és koordinátorokat. Mindezt az együtt végzett áldozatos munka fogja alátámasztani, és reményeink szerint igazolni is majd az ő alkalmasságukat. Tudom, hogy ez egy a megszokottnál jóval rögösebb út, de mindannyian úgy hisszük, hogy ez a helyes út. Az építkezés elkezdődött…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.