Iszapömlés – A Jobbik a felelősök mielőbbi megbüntetését követeli

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Jobbik a vörösiszap-katasztrófa felelőseinek “mielőbbi, elrettentő erejű” büntetését követeli, valamint az állam helytállását a károsultaknak megítélt kártérítésért.

Kepli Lajos, a párt országgyűlési képviselője szombaton, a baleset negyedik évfordulóján közleményt juttatott el az MTI-hez, ebben követeli még, hogy az állam vállalja át a folyamatban lévő perek illetékeit. Emellett a politikus teljes igazságszolgáltatást szorgalmaz.

“Követeljük a hatályos büntető- és polgári eljárásjogi szabályok felülvizsgálatát, hogy ne kelljen hosszú éveket várni az ítéletre és a kártérítési összegekre” – olvasható közleményében.

Mint írta, elfogadhatatlannak tartja, hogy “miközben több család szeretteit gyászolja, miközben Devecserben egy teljes városrész semmisült meg, emberek százai futnak ma is az igazuk után, többen bírósági ítélettel a zsebükben, de hiába”.

Közlése szerint a Jobbik által kezdeményezett és végigvitt vizsgálóbizottság a mai napig az egyetlen hivatalos testület, amely okokat és felelősöket nevezett meg jelentésében. Hozzátette: a felelősök közül a Mal Zrt. azóta felszámolás alatt van, a károsultak hiába várnak jogerősen megítélt pénzükre, azt a cég vagyona nem fogja fedezni, hisz minden bank és pénzintézet, de még a felszámoló maga is előrébb van a követelések listáján, mint a vétlen károsultak.

“Mindeközben a személyi, büntetőjogi felelősséggel megvádolt egykori tulajdonos a társaság általuk fillérekért kiprivatizált egykori üdülőjében tengeti napjait bármiféle retorzió nélkül” – írta Kepli Lajos.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai telephelyén 2010. október 4-én Kolontár községnél átszakadt a timföldgyár X-es számú zagytározójának gátja, a kizúduló vörösiszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit. A katasztrófa következtében tíz helybeli lakos meghalt, több mint kétszázan megsérültek, és több száz épület lakhatatlanná vált.

A gátszakadás miatt számos polgári per indult, továbbá halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt vádat emeltek a cég vezetői és alkalmazottai ellen, a vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül az iszapömléssel.

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős döntésében több mint negyvenmillió forint kártérítést ítélt meg két, a vörösiszapömlés miatt a Mal Zrt. ellen indított perben tucatnyi károsultnak.

A szóbeli indoklás szerint az alperes Mal Zrt. mint veszélyes üzem köteles helytállni a négy évvel ezelőtti katasztrófáért, az ajkai gyártelep X-es vörösiszap-tározójának átszakadásáért, amellyel megsértették a környéken lakó felperes magánszemélyek emberi méltósághoz, egészséges környezethez és testi épséghez fűződő jogait.

Default thumbnail
Előző sztori

Labdarúgás: újabb hazai rangadót bukott el a Mórahalom

Default thumbnail
Következő sztori

Betiltott konferencia - BÁH: a rendőrség elfogta az egyik szervezőt

Legutóbbi hasonló cikkek