Közélet

Az atomenergetikai terén szerzett magyar tapasztalatokra épít Vietnam

Az atomenergetikai terén szerzett magyar tapasztalatokra épít Vietnam

2014. október 31., péntek
Az atomenergetikai terén szerzett magyar tapasztalatokra épít Vietnam

Vietnam a jövőben is számít azokra a tapasztalatokra, amelyekre a magyar szakemberek a paksi atomerőmű biztonságos üzemeltetése során szert tettek – mondta Vietnam magyarországi nagykövete Budapesten, vietnami szakemberek nukleáris továbbképzési programjának zárásán.

Nguyen Thanh Tuan

sikeresnek értékelte a két éve indult programot, amelyben öt csoportban kétszáz szakember szerzett elméleti és gyakorlati tudást atomenergetikai és nukleáris technológiai témakörben. Az ötödik csoport tagjai a hathetes képzés és azt követő záróvizsga után, pénteken este vették át az okleveleiket egy záróünnepség keretében. A vietnami szakemberek, köztük egyetemi oktatók és kutatók három hétig a BME Nukleáris Technikai Intézetében előadásokat hallgattak, az oktatóreaktoron végeztek laboratóriumi méréseket, majd a paksi atomerőműben szereztek helyszíni, elsősorban gyakorlati tapasztalatokat, többek között a karbantartó gyakorló központban, illetve a teljes léptékű szimulátorban. Nguyen Thanh Tuan azt monda, országuk energiabiztonsága érdekében döntött a vietnami kormány atomerőmű építéséről. Ehhez egy teljesen új iparágat kell felépíteni magasan képzett szakembergárdával. Ebben a paksi atomerőmű 30 éves biztonságos üzemeltetése során összegyűjtött tapasztalatok és szaktudás komoly értéket jelent számukra – hangsúlyozta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.