/

Az atomenergetikai terén szerzett magyar tapasztalatokra épít Vietnam

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vietnam a jövőben is számít azokra a tapasztalatokra, amelyekre a magyar szakemberek a paksi atomerőmű biztonságos üzemeltetése során szert tettek – mondta Vietnam magyarországi nagykövete Budapesten, vietnami szakemberek nukleáris továbbképzési programjának zárásán.

Nguyen Thanh Tuan sikeresnek értékelte a két éve indult programot, amelyben öt csoportban kétszáz szakember szerzett elméleti és gyakorlati tudást atomenergetikai és nukleáris technológiai témakörben.

Az ötödik csoport tagjai a hathetes képzés és azt követő záróvizsga után, pénteken este vették át az okleveleiket egy záróünnepség keretében. A vietnami szakemberek, köztük egyetemi oktatók és kutatók három hétig a BME Nukleáris Technikai Intézetében előadásokat hallgattak, az oktatóreaktoron végeztek laboratóriumi méréseket, majd a paksi atomerőműben szereztek helyszíni, elsősorban gyakorlati tapasztalatokat, többek között a karbantartó gyakorló központban, illetve a teljes léptékű szimulátorban.

Nguyen Thanh Tuan azt monda, országuk energiabiztonsága érdekében döntött a vietnami kormány atomerőmű építéséről. Ehhez egy teljesen új iparágat kell felépíteni magasan képzett szakembergárdával. Ebben a paksi atomerőmű 30 éves biztonságos üzemeltetése során összegyűjtött tapasztalatok és szaktudás komoly értéket jelent számukra – hangsúlyozta.

Előző sztori

Kosárlabda: Nem tudta megállítani a Falcót a Szedeák

Következő sztori

Csepreghy: 2018-ig mindenütt lesz szélessávú internet