Írjon nekünk

Közélet

Egyek közülünk – esélyegyenlőségi nap az IH-ban + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

soltesz_miklos_szegeden31_gs

A sérült emberek világa a mi világunk is egyben – hívták fel a figyelmet az IH Rendezvényközpontban tartott Fogadj El! című rendezvényen. A tolerancia jegyében meghirdetett programsorozaton szakmai konferenciát tartott több, sérült embereket foglalkoztató és rehabilitáló cég és intézmény, valamint a fogyatékkal élők hétköznapjaiba is bepillantást nyerhettünk.

„Fogadj El!” címmel hirdetett programsorozatot az IH Rendezvényközpontba a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete és a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete kedden. A rendezvény fő célja, hogy közelebb hozza a sérült embereket egészséges társaikhoz, a programok során így megtudhattuk, milyen kihívásokkal kell megküzdenie egy vak, vagy egy kerekesszékes embernek a hétköznapok során. Emellett több, sérült embereket foglalkoztató cég, valamint a rehabilitációjukért felelős intézmény is szakmai konferencián cserélte ki tapasztalatait.

A kirakós apró darabjai

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára a rendezvényen megköszönte mindazok munkáját, akik a nehéz helyzetben élők mindennapjainak jobbá tételén dolgoznak. “Egy ilyen konferencia közelebb hoz minket azon emberekhez – akár a nehéz sorsú gyermekek, idősek vagy a fogyatékkal élők – akik valamilyen okból nehézségekkel küzdenek ugyan, mégis egyek közülünk” – hangsúlyozta ki az államtitkár.

“A fogyatékos ügyre úgy tekinthetünk, mint egy nagy kirakós játékra: messziről nézve teljesnek tűnik a kép, de közelebbről vizsgálva jól látszik, hogy egy-két eleme még hiányzik. Az össztársadalmi szemléletváltás nem egy gyors folyamat, de azok a személyes példák, melyekből jónéhányat láthatunk itt a rendezvényen, mind lépések azok felé, hogy a teljes elfogadás megtörténjen” – mondta a rendezvényen Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának a fogyatékos személyek társadalmi integrációjáért felelős miniszteri biztosa. Hozzátette: a negatív sztereotípiák leküzdéséért számtalan ember dolgozott az elmúlt években, egy-egy személyes tapasztalat azonban sokat segíthet a sérült emberek elfogadásában. “Azt kell belátni, hogy nincs külön világa a fogyatékkal élőknek és az egészséges társaiknak: a mi világunk közös, és együtt, egymást segtve tudunk érvényesülni igazán” – emelte ki Szekeres Pál.

soltesz_miklos_szegeden34_gs

A rendezvényre meghívást kapott Kothencz János is: a Fidesz-KDNP és a L.É.T. által támogatott polgármesterjelölt a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatójaként lassan húsz éve dolgozik a családjuktól megfosztott gyermekek életkörülményeinek a javításáért. “Egy úttörő jelentőségű összefogás valósult meg az elmúlt évek során, amelynek köszönhetően a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató teljes területi rendszerében sikerült egy nevelőszülői hálózatot kialakítanunk. Csak a tavalyi esztendőben több mint ezer gyermek került egy intézet helyett nevelőcsaládba, de ha csupán egyetlen ilyen gyermeket sikerült volna szerető szülőkhöz juttatni, már megérte volna mindez a fáradozás” – hangsúlyozta Kothencz János. Mint mondta, az elmúlt négy évben a gyermekvédelmi szakellátás rendszerében egy olyan rendszerváltás valósulhatott meg, melynek köszönhetően tucatnyi fiatalnak juthatott a gondoskodásból.

A rendezvényen sérült emberek képeiből nyílt tárlatot tekinthettek meg az érdeklődők, bemutatkoztak a vakvezető és terápiás kutyák és műsort adott a Klúg Péter Általános Iskola Gondolatjel pantomim csoportja, illetve a vásárhelyi Guruló tánccsoport. A Kézzelfogható Alapítvány tapintható kiállítással érzékeltette a látássérült emberek helyzetét, míg a földszinten megváltozott munkaképességűek és fogyatékossággal élők által készített termékek és portékák vásárlására is lehetőség nyílt.

Hírzóna

Újraindult a belföldi turizmus a pünkösdi hosszú hétvégén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

A belföldi vendégek egyre inkább az országhatáron belül tervezik nyári pihenésüket.

Tovább olvasom

Hírzóna

A gazdasági kérdések miatt fontos az új nemzeti konzultáció

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Úgy tűnik, mintha az EU büntetné azokat a tagállamokat, akik időben cselekedtek.

Tovább olvasom

Közélet

Trianoni szabadulószobát terveztek szegedi tanárok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Dugonics András Piarista Gimnázium két oktatója jóvoltából.

Tovább olvasom

Aktuál