A Csongrád megyei fiatalok karriertervezésében segít a munkaügyi központ + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

DSC_4076

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja pályaorientációt elősegítő megyei munkaerő-piaci programot állított össze Tiéd a Pálya címmel. A programban végzős általános iskolások pályaválasztásában segítenek.

A sikeres gazdaság kulcsa, hogy az általános iskolát végzett tanulóknak karrierterve, a felsőoktatásból kilépett pályakezdő szakembereknek pedig piacképes tudást igazoló diplomája legyen – vezette fel a keddi sajtótájékoztatót Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott. Ennek első lépése, hogy a fiatalok tisztában legyenek a helyi és hazai munkaerő-piaci helyzettel, a pályaválasztási és pályaorientációs programok pedig a szakmák útvesztőjében segítenek nekik eligazodni.

Az október 1-jén kezdődő kilenc hónapos Tied a pálya! program célja, hogy az általános iskolák végzősei között sikeres pályaválasztást segítsen elő, a projektben 23 asszisztens és koordinátor nyújt közvetlen segítő kezet a fiataloknak. Mintegy 45 Csongrád megyei általános iskolában, 1600 fő 7. és 8. osztályos tanulónak tartanak osztályfőnöki órát a térségi munkahelyekről és lehetőségekről, valamint informatika órát, amelynek keretében az álláskereső portálokat veszik górcső alá.

Tóth Aranka, a munkaügyi központ igazgatója hangsúlyozta, eddigi rendezvényeiken azt tapasztalták, a pályaválasztás előtt álló fiatalok nincsenek tisztában kompetenciáikkal, a munkaerő-piaci környezettel és a bérviszonyokkal sem. A Tied a pálya! programot annak érdekében hívták életre, hogy ezeket a hiányosságokat rendbe tegyék, illetve, hogy a szülőknek is útmutatást nyújtsanak. Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke egyetértett az igazgatónő észrevételivel, lebonyolítóként a térségi gazdasági környezet szereplőinek invitálásával csatlakozik a pályaorientációt elősegítő munkaerő-piaci programhoz.

DSC_4084

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szegedi Tankerület tankerületi igazgatója megerősítette, az iskolák, a szülők és a szakmai szervezetek egyaránt fontosnak tartják, hogy a végzős általános- és középiskolások felelős döntéseket tudnak hozni. A megyei központoknak pedig érdeke, hogy ezeket az igényeket meghallgassa és lehetőségeihez mérten teljesítse.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szegedi Tankerülete a sajtótájékoztató végén aláírták a határozatlan időre szóló együttműködést, amely a megyei iparkamara és a Klebelsberg-központ a Pályaválasztási Vásár közös megrendezéséről szól.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Angyalföld? Többet is vesztett az UTC három pontnál a fővárosban

Következő sztori

Borszűrő Szent Mihály napján a paprikamalom őrlői is beindulnak Ópusztaszeren

Legutóbbi hasonló cikkek