Közélet

Macedónia hamarosan alkotmányban tiltja az azonos neműek házasságát

Macedónia hamarosan alkotmányban tiltja az azonos neműek házasságát

2014. augusztus 31., vasárnap
Macedónia hamarosan alkotmányban tiltja az azonos neműek házasságát

Még az idén módosul a macedón alkotmány, a változtatás hét pontjának egyike a házasságot és a bejegyzett élettársi kapcsolatot egy férfi és egy nő közösségére szűkíti - írja az MTI.

A macedón média beszámolói szerint az azonos neműek házasságának és bejegyzett élettársi viszonyának tilalma lényegében azért került be a macedón alaptörvénybe, hogy ellehetetlenítse a melegek örökbefogadási szándékait. Emberi jogi szervezetek már hangot is adtak tiltakozásuknak, a 30 napos közvita alatt heves szócsatákra lehet majd számítani. Az alkotmánymódosításba bekerült egy úgynevezett nemzetközi pénzügyi zóna létrehozásáról szóló javaslat is, amely kedvező feltételeket biztosítana a nemzetközi vállalatoknak és bankoknak. Az állami pénzügyek helyzetének javítása érérdekében két pont is bekerült az alkotmánymódosítás tervezetébe: eszerint az alaptörvény a jövőben a bruttó hazai termék (GDP) 60 százalékában rögzítené az államadósság határértékét, valamint a GDP 3 százalékában a legnagyobb tervezhető költségvetési hiányt. A macedón parlamentben megvan az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többség, így az ellenzék sem gördíthet akadályt a módosítások elfogadása elé. Az ellenzék a tavaszi előre hozott választásokat nem tartja tisztességesnek, így bojkottálja a szkopjei törvényhozás munkáját. Az alkotmánymódosítás bírálói pedig éppen azt vetik a kormánypártok szemére, hogy egy politikailag nem kifogástalan helyzetben kezdték el az alaptörvény megváltoztatását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.