Macedónia hamarosan alkotmányban tiltja az azonos neműek házasságát

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Még az idén módosul a macedón alkotmány, a változtatás hét pontjának egyike a házasságot és a bejegyzett élettársi kapcsolatot egy férfi és egy nő közösségére szűkíti – írja az MTI.

A macedón média beszámolói szerint az azonos neműek házasságának és bejegyzett élettársi viszonyának tilalma lényegében azért került be a macedón alaptörvénybe, hogy ellehetetlenítse a melegek örökbefogadási szándékait. Emberi jogi szervezetek már hangot is adtak tiltakozásuknak, a 30 napos közvita alatt heves szócsatákra lehet majd számítani.

Az alkotmánymódosításba bekerült egy úgynevezett nemzetközi pénzügyi zóna létrehozásáról szóló javaslat is, amely kedvező feltételeket biztosítana a nemzetközi vállalatoknak és bankoknak. Az állami pénzügyek helyzetének javítása érérdekében két pont is bekerült az alkotmánymódosítás tervezetébe: eszerint az alaptörvény a jövőben a bruttó hazai termék (GDP) 60 százalékában rögzítené az államadósság határértékét, valamint a GDP 3 százalékában a legnagyobb tervezhető költségvetési hiányt.

A macedón parlamentben megvan az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többség, így az ellenzék sem gördíthet akadályt a módosítások elfogadása elé. Az ellenzék a tavaszi előre hozott választásokat nem tartja tisztességesnek, így bojkottálja a szkopjei törvényhozás munkáját. Az alkotmánymódosítás bírálói pedig éppen azt vetik a kormánypártok szemére, hogy egy politikailag nem kifogástalan helyzetben kezdték el az alaptörvény megváltoztatását.

Előző sztori

Hétfői programajánló: deep date és Funk Iskola

Következő sztori

Az ELTE hétfőn ad tájékoztatást a fonyódligeti gólyatáborban történtekről