Közélet

Kampányfüzet kontra valóság - Fodorkert, Baktó és Petőfitelep is szép szeretne lenni + FOTÓK

Kampányfüzet kontra valóság - Fodorkert, Baktó és Petőfitelep is szép szeretne lenni + FOTÓK

2014. augusztus 17., vasárnap
Kampányfüzet kontra valóság - Fodorkert, Baktó és Petőfitelep is szép szeretne lenni + FOTÓK
bejaras42_gs

A városvezetés díszes szórólapon tudatja mindenkivel, hogy voltaképpen egy nyugat-európai metropoliszban él, de úgy látom, az itt élők Szeged egy másik arcát ismerik - hangsúlyozta Kothencz János szombati bejárásán, melynek során Fodorkert, Baktó és Petőfitelep lakóinak problémáit gyűjtötte össze.

Hetek óta járja Szeged választókerületeit

Kothencz János

, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. által támogatott polgármesterjelölt annak érdekében, hogy felmérje az emberek valódi szükségleteit. Szombat délután

Varga Róbert

és

Kohári Nándor

önkormányzati képviselőjelöltekkel Fodorkert, Baktó és Petőfitelep lakóit kereste fel, akikkel a helyi problémákról és a lehetséges megoldásokról ejtett szót.

Szeméthalmok a fodorkerti játszótéren

Szemetes játszótér fogadja a Murányi utcában élő családokat már évek óta. A játékok ugyan körbe vannak kerítve, a bejárati kaput azonban régóta leszedték már, így ott éjszakánként szabad a be- és kijárás. Egy közelben lakó anyuka szerint italozó csoportok és hajléktalanok is gyakran látogatják a helyet, ami miatt a szülők reggelente üvegeket, sörös dobozokat, nem ritkán használt tűket is kénytelenek összeszedni. Mellette a betont a fák gyökerei törték fel, bőven megérett már a felújításra. "A jelenlegi városvezetés a mai napon adott postára olyan szórólapot. Ezen Szegedet egyfajta turista útikalauz dizájnjával, egy nyugat-európai nagyvárost idéző településként mutatja be. Szerepel benne az a Napfényfürdő Aquapolis, amely kong az ürességtől, mert az emberek nem tudják megfizetni a belépők árát, illetve az a déli híd, amely évek óta ígéret csupán, de nincs miből felépíteni. Azokkal az uniós alapokkal, amelyek a közösségi terek fejlesztésére adnának lehetőséget, rendre nem törődik a város, mert nem képes együttműködni a kormánnyal" - magyarázta Kothencz János. A játszótéren végigsétálva, az ottaniakkal konzultálva hozzátette: ez az a valóság, amit nem jelenít meg a mostani városvezetés egyetlen szórólapján sem. "A 'kenyeret és cirkuszt' elvet követve, politikai csúsztatásokkal lehet ugyan választást nyerni, de ettől még a szegedi emberek valósága nem lesz élhetőbb" - hangsúlyozta a polgármesterjelölt.

Fodorkert lakótelepén élők elkeseredettségüket fejezték ki a megnövekedett közös költségek miatt, amit a panelprogram után terheltek rájuk. Kothencz János elmondta: olyan, a nap- és a geotermikus energiára épülő zöld beruházásokkal kívánják segíteni az itt élőket, amely fenntartható megoldást nyújt, és emellett az ő költségüket sem növeli.

Problémás beépíthetőség, közösségi terek hiánya Baktón

Játszóterek, közösségi terek hiányára panaszkodtak a baktóiak. Helyi lakosként Varga Róbert képviselőjelölt maga is tapasztalhatta a hiányosságokat, melyek méltatlanok egy nagy, fejlődő városrészhez. "Fiatal családok lakják a környéket, ennek ellenére nincsen művelődési ház, patika vagy játszótér sem, mindaz, ami egy ilyen kertvárosban elengedhetetlen lenne" - emelte ki Varga Róbert. Korábbi cikkünkben foglalkoztunk már a helyi sportdecentrum bővítésének igényével, melyet Vörösné Fülöp Erika a helyszínen is megerősített. Mint elmondta, a környéken nagy igény lenne olyan sportolást, közösségi szórakozást biztosító létesítményekre, melyekbe biztonsággal eljuthatnának a gyermekek anélkül, hogy a rendkívül forgalmas és veszélyes főúton át kellene haladniuk. A teniszpályát saját erőből kialakító Boros-Gyevi László személyesen is köszöntötte a küldöttséget, bemutatva eddigi munkáját, és elképzeléseit. Tenisz mellett kosárlabdára, focira és több labdajátékra is lehetőséget nyújtó pályákkal bővítené a decentrumot, terveinek jelentős része nem is anyagi forráson, sokkal inkább a városvezetés jóindulatán áll vagy bukik. Szimpátiájáról és támogatásáról is biztosította Kothencz Jánost, egyben elmondta, hogy a változás lehetősége belé is új erőt öntött. A kiskertesek nevében Sötét János szólalt fel, akinek a mezőgazdasági övezetnek nyilvánított ingatlana miatt szintén gondot okoz a 3 százalékos engedélyezett beépíthetőség. Mint mondta, az ügyben levéllel is fordultak a városvezetéshez, Botka László válasza azonban annyi volt kérésükre, hogy ő nem kényszerített senkit arra, hogy a baktói kiskertekbe költözzön. Kothencz János szerint a beépíthetőséget 10%-ra kellene emelni, az ügyintézés itt hallott módja pedig egy újabb jel csupán a városvezetés és a lakosok közötti kapcsolat hiányára.

A külterületek lakóiról is gondoskodni kell!

Petőfitelepen igen sok idős ember él, sok közülük hétköznapi tennivalók elvégzésében is segítségre szorulna. Kothencz János szerint olyan ellátást kellene nem csak itt, hanem Szeged egész területén kialakítani, ami az itt élő magányos, idős, beteg emberek számára biztosítani tudná a méltó életkörülményeket. Sok szépkorúnak ugyanis nincs hozzátartozója, rokona, aki a gondját viselné. Megoldandó problémát jelent az utóbbi időben szórványosabbá vált tömegközlekedés is, az itt élők szerint nem biztosítanak számukra megfelelő számú járatot. "Jól megfigyelhető, hogy a jelenlegi városvezetés az utóbbi években a belvárosra koncentrálta a tömegközlekedést, míg a külterületeken élők egyre inkább kiestek a vérkeringésből. A szép új villamos jól mutat a sajtóban, de a messzebb lévő városrészekben élők igényeire is tekintettel kell lenni a tömegközelkedés szervezésekor. Ha nincs elég pénz rá, akkor máshonnan kell lefaragni költségeket. Egy-két közpénzből kiadott, felesleges szórólappal, kiadvánnyal kevesebb, és máris közelebb kerületünk az emberek valóságához„ - emelte ki a polgármesterjelölt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.