CsakAzértIs! – akadálymentes buli az elfogadásért, kihívásokkal + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

vakrandi24_gs

A megismerésről és elfogadásról is szólt a CsakAzértIs!, buli, amelyre a mozgás-, hallás- és látássérültek mellett mindenkit vártak az IH-ba. Az egyedülálló kezdeményezés a szegedi civil szféra összefogásának is kivételes példája, melynek célja, hogy bebizonyítsa: mindenki egyforma.

„Most CsakazértIs! megmutatjuk Neked, hogy mi is érezzük a ritmust, és látjuk a zenére egy emberként hullámzó tömeget! Átvesszük az ütemet és halljuk, hogy a hangfalból dübörög egy üzenet! Gyere, éld át a világunkat, vegyél részt egy igazi Vak randin, válogass az Élő Könyvtárból vagy csak egyszerűen barátkozz, bulizz és koccints velünk!” – invitáltak a szervezők a második akadálymentes buliba az IH Rendezvényközpontba péntek estére.

„Elgondolkoztam azon, miként lehetne könnyebbé, jobbá tenni a mozgásukban akadályozottaknak az életét, pláne a fiatalokért, hiszen én is szeretek bulizni, akkor ők miért ne szeretnének! Fesztiválokon és szórakozóhelyeken sem nagyon látunk például kerekesszékeseket, tulajdonképpen innen jött a buli ötlete” – tudtuk meg a rendezvény ötletgazdájától, Korom Alexandrától, aki a Horizont Rehabilitációs Közhasznú Alapítvány projektvezetője. Hozzátette, a buli helyszínéül azért választották az IH rendezvényközpontot, mert Szegeden az egyetlen hely, ami teljesen akadálymentes, és az IH vezetője, Vajda Árpád is felkarolta az ötletet, melynek lebonyolításában több alapítvány, civil szervezet is közreműködik. A Progress Alapítvány egy buszt bocsátott rendelkezésre, így a Makóról érkezett vendégeket a buszpályaudvarról elhozták a buli helyszínére, de az Új Nemzedék Kontaktpont is segédkezett a lebonyolításban a SINOSZ és a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete mellett.

Kothencz: sokat tanulhatunk a látás- és mozgássérültektől

A rendezvényen a vakon élő Dér Veronika méltatta a kezdeményezést, hiszen, mint elmondta, ezen a bulin a mozgás-, hallás- és látássérültek együtt tudtak kikapcsolódni. „Nem az a lényeg, hogy sérültek vagyunk, hanem hogy együtt tudunk táncolni, egymás társaságában jól érezni magunkat” – fűzte hozzá. A nyolc éve vakon élő fiatal hölgy a SZEGEDma.hu kérdésére elmondta, ő szívesen elmegy egy koncertre akár egyedüli sérültként is, és reméli, egyre többen lesznek sorstársai közül, akik ki mernek otthonukból mozdulni. A CsakAzértIs! akadálymentes buliban Kothencz János, a polgári oldal polgármesterjelöltje volt a kísérője, aki kérdésünkre kifejtette, alapvetően azért látogatott el a rendezvényre, mert kíváncsi volt arra, milyen is egy integrált buli, ezen felül olyan emberektől kapott meghívást, akikhez régi kapcsolat fűzni, mint például a kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szervének vezetője, Bényi Krisztina és Dér Veronika. Hozzátette, a környéken, ahol lakik, Tarjánban, szintén vannak fogyatékkal élők, akik megosztják vele tapasztalataikat, esetenként problémáikat is.

vakrandi13_gs

„Örömmel mondhatom, hogy sokak összefogásának köszönhetően és többek között az én kezdeményezésemre a kormányzat több mint 300 millió forintos beruházást valósít meg Szegeden, és egy rehabilitációs központot létesít a tarjáni lakótelepen, a Sólyom utcában. Ott a megváltozott munkaképességűek komplex rehabilitációja ezután egy helyen történhet majd” – ismertette Kothencz János. Elmondta, a választókörzetében lévő létesítmény egykor az ÁNTSZ-nek adott otthont, ezért kifejezetten örül annak, hogy az évtizedek során leromlott állapotú épület a kormányhivatal egyik legemberközelibb szakigazgatási szerve kap helyet ott. „Nagyon sokat tanulok a mozgás- és látássérültektől egyaránt. Önkéntes közösségünkben, az ÁGOTÁ-ban is vannak olyan munkatársaink és segítőink, akik szintén valamilyen fogyatékkal élnek és hosszú évek óta segítenek a családból kiemelt gyermekeknek” – mondta el Kothencz, aki azt tapasztalja, hogy a valamilyen fogyatékkal élők sok esetben érzékenyebbek a körülöttük élő emberek valós élethelyzetére, jobban fel tudják mérni szükségleteiket. Mindezt követendő példának nevezte Kothencz János, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. által támogatott polgármesterjelölt.

Egy buli, ahol mindenki valóban egyforma

A szervezésben résztvevő partnerek egyike a Csongrád Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, melynek irodavezetője, Fedor Péter Mózes úgy látja, az lenne az ideális, ha nem lenne szükség ilyen bulikra, mert teljesen természetesen elfogadnák egymást az emberek. „Mi azért dolgozunk, hogy elősegítsük az integrációt. Ha szétnézünk, láthatjuk, sok olyan ember van körülöttünk, akik nem élnek semmilyen fogyatékkel, sérüléssel, de kíváncsiságból eljöttek. Mindenkinek szeretnénk a horizontját kicsit tágítani, hogy ne legyen különleges dolog, ha valakit szórakozni látunk kerekesszékben vagy netán fehér bottal a kezében” – szögezte le.

vakrandi17_gs

Korom Alexandra elmondta, kihívásokkal is készültek az estére, a vendégek választhatnak, hogy például kerekesszékben töltik el az estét, bekötik a szemüket vagy épp füldugót kapnak, így az IH-ban mindenki megtapasztalhatta, milyen is a másik élete, s mindennapjai. Szabó Sándorné, a Horizont Alapítvány önkéntese és mindenese portálunknak elmondta, tapasztalatai szerint sok mozgásában korlátozott nem szívesen mozdul ki, mert nem érzik azt, hogy befogadnák a többiek. Az első CsakazértIs! bulin az volt számára a legszebb élmény, amikor azt látta, hogy egy bekötött szemű lányt tanítottak meg közlekedni, és arra, hogy miként lehet megkenni vajjal egy szelet kenyeret. „Ezekkel a bulikkal egy folyamatot szeretnénk elindítani, hogy a résztvevők egymást megismerve, egymást segítve megtapasztalják, milyen is a másik élete. Távlati célunk, hogy ezt a bulit elvigyük a középiskolákba, hogy ne csak tanórán beszéljenek nekik az érzékenyítésről és a másság elfogadásáról” – magyarázta Szabó Sándorné.

Mindkét fél nyitottsága szükséges a sikeres integrációhoz

A Nem Adom Fel Alapítvány önkéntese, Papp Szabolcs a bulit kiváló ötletnek tartja, mint elmondta, nemcsak az a fontos, hogy az egészségesek megismerkedjenek például egy mozgássérülttel, a másik félnek is éppúgy érdemes megismernie ép társait. „Én megtanultam a sérültségemmel együtt élni, és azt látom, hogy az emberek alapvetően segítőkészek, legfeljebb nem tudják, mit kezdjenek ezzel a helyzettel. Ezért sem szabad ítélkezni senki felett, aki nem jön oda hozzám segíteni, nekem kell mernem odamennem hozzá és a segítéségét kérni” – magyarázta a kerekesszékes Papp Szabolcs. A Csongrád Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesületének szociális segítője, Farkas László a SZEGEDma.hu-nak elmondta, azokat is szeretnék kimozdítani a négy fal közül, akik szinte sohasem mennek emberek közé. „Valamennyire korlátok közé vagyunk szorítva természetesen a kerekesszékkel, de pont ezeket a korlátokat próbáljuk nap mint nap kicsit leküzdeni. Hosszútávon remélem, többen mernek velünk bulizni, de tudomásul kell venni, vannak, akik évtizedek óta alig mozdultak ki a lakásukból” – fűzte hozzá.

vakrandi21_gs

Nyári Orsolya kerekesszékben töltötte az estét, míg csoporttársa bekötött szemmel vett részt a bulin. „Egy kedves ismerősöm kerekesszékes, és nagyon szeretnék vele táncolni” – árulta el a gyógypedagógusnak készülő egyetemista. Megjegyezte, nehéz megfordulnia a székkel és szokatlan az is számára, hogy amikor hátrahúzzák, neki is hátra kell dőlnie, jóformán azonosulnia azzal, aki tolja a széket. Mivel az első CsakazértIs! bulin nagyon jól érezte magát, ezúttal két csoporttársát is elhívta.

Az integrált bulinak mindenképpen lesz folytatása, legközelebb SZIN-en várják az érdeklődőket – tudtuk meg a szervezőktől, így érdemes például a Facebook-on követni a csoportot, illetve a hamarosan induló csakazertisbuli.hu oldalon is lesznek információk.

no images were found

Előző sztori

Labdarúgás: világbajnok lenne a Móraváros frissen igazolt dokija

Következő sztori

Ezüstérmesek lettek a szegedi fejlesztők a Microsoft versenyén