Közélet

Balog Zoltán Szegeden: Esélyegyenlőség helyett esélyteremtést! + FOTÓK

Balog Zoltán Szegeden: Esélyegyenlőség helyett esélyteremtést! + FOTÓK

2014. augusztus 21., csütörtök
Balog Zoltán Szegeden: Esélyegyenlőség helyett esélyteremtést! + FOTÓK
balog_kothencz05_gs

Az ifjúságpolitika, idősügy, urbanizáció és a demográfia szegedi és országos vetületéről beszélgetett Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterrel Kothencz János. A polgármesterjelölt szerint a kormányzat emberközpontú szemléletének köszönhető, hogy Szegeden az intézetben felnőtt gyermekek 90%-a szerető családhoz került. Fontosnak tartja, hogy a városban élő fiatalok számára élhető jövőképet biztosítsanak.

Társadalmunk legátfogóbb kérdésköreit érintette kétórás beszélgetésében

Kothencz János

, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. polgármesterjelöltje és

Balog Zoltán

, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője. A Gál Ferenc Főiskola termében tartott szimpózium során terítékre került a szociális ellátás kérdésköre, az idősügy, a fiatalok kivándorlása és az urbanizáció hatása mindennapjainkra. A szociális ellátás problémaköre kapcsán Balog Zoltán úgy nyilatkozott: az elmúlt 25 évben az állami ellátórendszerekben a nem működő kapcsolat volt a főbb probléma. A rendszerváltást követően egy rossz munkamegosztás alakult ki, az állam egyre több feladatot adott az önkormányzatnak és egyre kevesebb pénzt, melynek következtében az évek során egyre nagyobb adósságot halmozott fel egy-egy település. Ennek rendbetétele úgy indult meg, hogy az állam átvállalta a felelősségét a közoktatásért, feladatokat vállalt magára a felsőoktatás és az egészségügy területén is, emellett milliárdos adósságtól szabadította meg az önkormányzatokat. Az állam az összes kórház nevében elkezdett tárgyalni a gyógyszeriparral, ami százmilliárdos összeget jelentett az intézmények számára - emelte ki a miniszter.

Tízből kilenc családját vesztett szegedi gyermek már szülőkkel él

A szociális szférában hosszú évek óta tevékenykedő Kothencz János szerint ezen a téren is szemléletváltásra lenne szükség. "Az utóbbi 15-20 évben a szociálpolitikában egy életszerűtlen, túlbürokratizált rendszer alakult ki, melyet ciklusról ciklusra örököltek a kormányok. A jó szándék nem minden esetben oda jutott, ahova elvárható lett volna, ennek a legalsó rétegek látták a kárát" - magyarázta Kothencz János. Szociálpolitikai téren csaknem egy évszázados állapotot sikerült leváltani 1997-ben, az óriási ugrás óta azonban nem történt komolyabb előrelépés, a szocialista kormányváltást követően újra visszacsontosodott, formálhatatlanná vált a rendszer.

"2010-ben számtalan megyében tömve voltak a lakásotthonok rászoruló fiatalokkal, miközben a szakma már meghaladta az ehhez szükséges ellátási szintet. A lényeg az volt, hogy az intézmények legyenek tele, nem pedig az, hogy a gyermekek szerető családokhoz juthassanak" - mondta a polgármesterjelölt. A gyermekvédelem területén is egy paradigmaváltás következett be 2010-től, 3-4 év elteltével gyermekek ezrei kerülhetnek családhoz. "Végre elértük, hogy Szegeden 90%-a a családját vesztett gyermekeknek már szerető szülők oltalma alatt él. Ez azonban nem a városvezetés, hanem az emberközpontú szemléletet és evangéliumi értékrendet követő kormány érdeme" - tette hozzá.

Ne csak a SZIN és a szabadtéri maradjon Szegednek

Balog Zoltán szerint az ifjúság helyzetére kiemelt figyelmet fordít a kormány, ennek szellemében a család és ifjúságügyért külön államtitkárságot is kialakítottak, a szegedi gyökerekkel bíró Veresné Novák Katalin vezetésével. "Az ember jólétet az család felől kell megközelíteni. Hiába épít az ember ugyanis karriert, ha egyedül sebezhető. Ezzel szemben ha van körülötte egy támogató közeg, akkor a kudarcokat és a sikereket is jobban viseli. Ezt a közösséget pedig évezredek óta családnak nevezzük. Ezen közösségen keresztül közelíti meg a kormány az ifjúságpolitikát és az idősügyet is" - mondta el a miniszter, hozzátéve: a nevelés egy hosszú távú befektetés, nem négyéves ciklusokra, hanem sokkal messzebbre mutatnak eredményei. Esélyegyenlőség helyett esélyteremtést kell biztosítani, az erősek húzzák a gyengéket és mindketten profitálhassanak belőle. A Szegedi Szabadtéri Játékok nagy rajongójaként Balog sokszor felveti, hogy a kultúrát a középosztály szórakozásán túl az alsóbb rétegek számára is elérhetővé kell tenni. A kormány is azon dolgozik, hogy minden gyerek legalább egyszer eljusson színházba és kirándulhasson az ország egy szép pontján, az elmúlt években megduplázták azon gyermekek számát is, akik egy határon túli magyar közösséget látogathattak meg. "Itt Szegeden ifjúságpolitika témaköre kapcsán érdemes elgondolkodni azon: mit tudunk adni a fiataloknak? Tudunk nekik lehetőséget adni a tanulásra, hogy aztán lokálpatrióta helyett vándorok legyenek és más városban, más országban próbáljanak szerencsét. Itt a Szegedi Ifjúsági Napok is, ami egy kiváló szórakozási lehetőség, különösen civil faluval és kulturális programokkal képvisel valóban tartalmas időtöltést. A tanuláson és a bulizáson kívül azonban nem sok van, ami jövőt adna itt a fiataloknak, egy gyönyörű alföldi ékszerdoboz Szeged, ami sajnos egyre jobban kiüresedik" - foglalta össze a helyi viszonyokat Kothencz János. A polgármesterjelölt szerint a nagy munkahelyteremtő beruházások híján nincs maradásuk a frissen végzett egyetemistáknak, ami hosszú távon a város kiüresedését hozza magával.

A gyermekvállalás nem lehet szegénységi kockázat!

A népesség fogyása harminc éve országos problémát jelent, melyet a 22 ezer ember állását megóvó Munkavédelmi Akciótervvel, a fiatalokat segítő Első munkahely garancia-programmal és a gyes, gyed rendszerével kívánnak orvosolni - mondta el Balog Zoltán, kiemelve: a gyermekvállalás nem lehet szegénységi kockázat. Kothencz János szerint drasztikusan növelni kellene a bölcsődei férőhelyek számát, hiszen ezek hiánya itt Szegeden - többek között Baktó városrészben - is gondot okoz. A hátrányos helyzetű iskolások szabadidejének tartalmas eltöltéséért élménynapközi-rendszert, szünidei táborokat képzelne el. Ezek nagy része a civil szférában megvalósítható lenne minimális források biztosításával - tette hozzá. "Rengeteg itt élő emberrel beszéltem az utóbbi hónapokban, és kijelenthetem, hogy a szegediek egy kiszámíthatóbb, biztonságosabb jövőképet szeretnének. Szeged az elszigetelődés helyett a felzárkózás útjára kell, hogy lépjen, egy emberibb arcát mutatva a lakói felé" - hangsúlyozta a polgármesterjelölt. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató több ezer gyermek számára nyújt sportolási lehetőséget egészségnevelő és közösségépítő célzattal. A kormánnyal együttműködve ezt országos szintre bővítenék, így már több mint húszezer állami gondozású gyermek sportolásáról gondoskodva. Az utánpótlás kinevelését is célzó intézkedéséért cserébe a miniszter a magyar labdarúgó-válogatott egyik mezét is átnyújtotta a polgármesterjelöltnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.