Közélet

A tanyákon élőket segítik a rendőrök Csongrádban

A tanyákon élőket segítik a rendőrök Csongrádban

2014. augusztus 18., hétfő
A tanyákon élőket segítik a rendőrök Csongrádban

A tanyákon élők biztonságérzetének növelése a célja a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tanyaprogramjának. A most záruló kétéves projektben több száz riasztókészüléket és számtalan információs kiadványt juttattak el az érintettekhez - mondta a főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője hétfői mórahalmi sajtótájékoztatóján.

M. Toronykőy Márta

kifejtette: az áldozattá válás megelőzése érdekében végiglátogatják a megye tanyás részeit, ahol az ott lakókat - elsősorban időseket - tájékoztatják a veszélyekről és a segítő lehetőségekről. A rendőrség a szórványrészeken járőrszolgálatot lát el, és folyamatosan felkeresi a lakókat. Hétfőn a homokháti térségben látogatták meg a tanyákat. A csapatban a körzeti megbízott mellett határrendész, bűnmegelőzési munkatárs és polgárőr is van. A személyes tanácsadás során felhívják a figyelmet arra, hogy házalókat, táskából árulókat ne engedjenek be az otthonukba az emberek, a szolgáltatók munkatársaiként bemutatkozóktól és a rendőröktől pedig kérjék el az igazolványukat, illetve a kapukat, bejárati ajtókat minden esetben zárják be. Ugyanilyen fontos, hogy a gépeket, a termést ne hagyják őrizetlenül, és az állatállományt is zárható helyeken tartsák. Arra is figyelmeztetik a tanyán élőket, hogy a lakókörnyezetükben feltűnők mozgását figyeljék, az ismeretlen autók rendszámát írják fel, és csak a megfelelő hatósági engedéllyel rendelkezőket vegyék fel alkalmi munkára. A kétéves projektben 800 elektronikus ajtóéket vásárolt a rendőrség; az eszközök több mint kétharmadát már kiosztották a tanyákon. A bezárt ajtóba helyezett szerkezet fizikailag megakadályozza a bejutást, illetve az ajtó nyitásakor 150 decibel erősségű riasztó hangot ad. Mindezek mellett számtalan tájékoztató kiadványt készítettek, és a tanyán élők a legfontosabb segélyhívó elérhetőségeket tartalmazó kártyát is megkapják. A szakember elmondta: egy-egy ilyen "pusztázás" során naponta 6-8 tanyába tudnak eljutni; az ott élőkkel elbeszélgetnek. Ez a rendőrség számára is hasznos információkat hozhat, elsősorban az olyan határ menti részeken, mint Mórahalom térsége. A Csongrád megyében 17 éve működő tanyaprogram az országban elsőként indult el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.