/

Közösségi összefogás Szegeden a kullancsok elleni védelemért

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kothencz_janos_ujszegeden15_gs

Pocsai Blanka újszegedi önkormányzati képviselő zászlajára tűzte a lakosság kérését a nyári kullancsinváziót illetően, melynek eddig számos háziállat áldozatául esett.

Pócsikné Hoffmann Andrea újszegedi lakos kereste meg Újszeged önkormányzati képviselőjét, Pocsai Blankát (Fidesz-KDNP) házi kedvence elvesztése és gyermeke iránt érzett aggodalma miatt. Az egyéni védekezés módszerei (kullancsriasztó, állatoknál spray, csepp, nyakörv, stift, por) sajnos egyre kevésbé tűnnek hatékonynak, hiszen az eddigi fertőzéseknél az érintettek korábban kiemelt figyelmet szenteltek a kullancsok elleni védelemnek, azonban így sem tudták megakadályozni, hogy háziállatukat halálos kimenetelű csípés érje. „Eddig 25 kutya pusztult el a környéken a kullancsok által terjesztett betegségek miatt, és mivel ezek a fertőzések közterületen történtek, az emberek sincsenek biztonságban, csak a szerencsén múlott, hogy nem a gazdikat érte a csípés” – emelte ki az aggódó édesanya.

A kullancsok elleni kollektív védelem eszközeként szolgáló permetszer egy európai uniós rendelet miatt nem használható 2006 óta. Ugyan a kimaradt szerekkel még 2010-ig végeztek kullancsirtást, a rendelkezés miatt nem pótolható készlet kifogyása után nincs hatékony vegyszeres védekezési mód, immár négy éve. Bár felmerültek vegyszermentes alternatívák, mint például a szimuláción alapuló parazitabegyűjtő birkabőr, azonban igazi megoldást egy újabb permetszer jelentene, ami egyébként akadna, viszont mielőbbi engedélyeztetésére lenne szükség.

A probléma megoldásában ezen a pontot tud segítséget nyújtani Pocsai Blanka önkormányzati képviselő, aki a Pócsikné Hoffmann Andrea által írt petíciót a megfelelő döntéshozási szintekre eljuttatva, az ügyben hathatós lobbitevékenységet kifejtve komoly előrelépést érhet el a kullancsveszély orvoslásában. A lakossági kezdeményezés Kothencz János, a polgári oldal szegedi polgármester-jelöltjének közreműködésével Pelczné Gáll Ildikóhoz, az Európai Parlament frissen megválasztott alelnökéhez jut el, aki Brüsszelben jelentős eredményeket érhet el a kullancsügy kezelését illetően.

kullancs0_gs

„Ez az első kollektív akció a kullancsveszély elhárításában, mely bár szezonális probléma, az elmúlt enyhe tél miatt idén kiemelt kezelést igényel, hiszen a vérszívók nagy számban fordulhatnak elő közterületeken, óvoda- és iskolaudvarokon, játszótereken. Sajnos az előzetes egyéni védelem ellenére is nagy a megfertőződés esélye, mivel létezik ugyan védőoltás, a kullancsok által terjesztett Lyme-kór ellen nem nyújt védelmet” – nyilatkozott a SZEGEDma.hu-nak Pocsai Blanka. A képviselőt többen is megkeresték már elhullott háziállataik miatt, és azonnal úgy döntött, hogy a kezdeményezés élére áll, és a petíció továbbítása után is figyelemmel kíséri az ügyet, folyamatosan visszajelez a lakosságnak, milyen eredményeket sikerült elérni, van-e már érdemi előrelépés.

A kullancsok által jelentett veszélyről és a paraziták elleni védekezésről itt olvashat.

Szekeres Tamás

Előző sztori

Ki vagyunk békülve Szegeddel – elkészítette első klipjét a DrasztikAkusztik + VIDEÓ

Következő sztori

Kothencz János: Csak a térségbeli településekkel van jövője Szegednek! + FOTÓK