Újra nyílt a legendás szegedi Kass Szálló földszintje + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

regi_hungaria03_gs

Eredeti funkcióját felelevenítve, vendéglátóhelyként újra nyílt csütörtökön az egykori Kass-szálló, a régi Hungária, a szegedi belváros egyik meghatározó műemlékének földszintje – tájékoztatta Gálosi Gyula, az üzemeltető cég egyik tulajdonosa az MTI-t.

Csaknem négy évtizede, 1976 decemberében zárt be a szegedi Hungária szálloda, majd röviddel utána a bár is. Az elmúlt években több próbálkozás is volt a legendás hely felélesztésére, de a látogatók csupán néhány napra vagy hétre vehették birtokba az épületet – mondta a szakember, hozzátéve: a Quastor-csoport 1995-ben vásárolta meg az ingatlant, amelynek teljes körű felújításához befektetőtársakra vár.

Fiatal szegediek most azzal a céllal fogtak össze, hogy bérlőként hasznosítsák Szeged emblematikus építészeti remekét, lépésről lépésre megtöltsék az épületet annak egyik eredeti funkciójával, a vendéglátással.

Elsőként a földszinti nagyterem – egyelőre a jelenlegi “kopottas köntösben” – és az árnyas kerthelyiség várja a vendégeket, előbbiben a szurkolók mintegy húsz négyzetméteres kivetítőn követhetik a labdarúgó világbajnokság mérkőzéseit – közölte Gálosi Gyula.

regi_hungaria01_gs

A labdarúgó világbajnokság után – miközben a kerthelyiség tovább üzemel – elkezdődnek a felújítási munkálatok a nagyteremben, amely ezt követően nívós kulturális programoknak, koncerteknek, közösségi rendezvényeknek ad majd otthont. A harmadik ütemben pedig az éttermet is újra nyitnák, így a szálló földszintje hosszú idő után ismét a szegedi bálok, társasági rendezvények helyszínéül szolgálhat – mondta a szakember.

Kass János szegedi vendéglős 1897-ben vásárolta meg az akkor még rendezetlen Tisza-parton található telket, ahol a következő évben megnyitotta kávéházát, többek között két hangversenyteremmel. 1914-ben Kass János a kor igényeinek maximálisan megfelelő, hatalmas szálloda kialakítását tervezte az akkor már a szegediek legkedveltebb szórakozóhelyének számító kávéházi rész fölött. A szálló 1916 őszén nyitott meg, a következő években az épület a város kulturális életének központja lett, olyan vendégek fordultak meg falai között rendszeresen, mint Ady Endre, Juhász Gyula, Bródy Sándor vagy Bartók Béla. Kass János 1928-as halála után fia vitte tovább a szállót, amely később új tulajdonoshoz került és 1934-ben kisebb felújítás után Hungáriaként nyitott újra.

A szállodát 1949-ben államosították, és bár a hatvanas évek elején még végeztek kisebb rekonstrukciós munkákat, 1965-ben statikai problémák jelentkeztek, az átfogó felújítás pedig nem történt meg. Az épület 1982-ben kapott műemléki védettséget.

no images were found

Előző sztori

Autózzon Szegeden Arisztotelésszel és a megkötözött Petőfivel

Következő sztori

3 millió forintnyi cigarettával bukott le az orgazda a 47-esen + FOTÓK