Közélet

Tanúgondozási workshop a Szegedi Törvényszéken

Tanúgondozási workshop a Szegedi Törvényszéken

2014. június 12., csütörtök
Tanúgondozási workshop a Szegedi Törvényszéken
p1060570_0

A Szegedi Törvényszék június 12-én „A tanúgondozás tapasztalatai és továbbfejlesztése” címmel rendezett workshoppot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Csongrád Megyei Főügyészség, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, valamint a Csongrád Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata képviselőinek részvételével.

A Szegedi Törvényszék sikeresen pályázott a Magyary Zoltán program keretében meghirdetett „Szervezetfejlesztési Program Államigazgatási és Igazságszolgáltatási Szervek számára” elnevezésű pályázaton. A pályázat keretében a Szegedi Törvényszék vállalta, hogy az eddig kizárólag Szeged, Széchenyi tér 4. szám alatt elérhető tanúgondozói szolgálatot az illetékességi területén működő valamennyi járásbíróságra kiterjeszti. A Szegedi Törvényszék 2013. március 15-től működtet tanúgondozói szolgálatot, amelynek keretében a bíróságra tanúként megidézett személyeket az idéző végzéshez mellékelt tájékoztató útján tájékoztatja a tanúi minőséggel összefüggő jogairól és kötelezettségeiről, az épület megközelíthetőségeiről, valamint a törvényszéken működő tanúgondozók elérhetőségéről. A tanácskozáson

Tárkány-Szűcs Babett

, a Szegedi Törvényszék elnöke, valamint

Werner Zsolt

, tanúgondozói feladatokkal megbízott bírósági ügyintéző ismertették a törvényszék eddigi tapasztalatait amely szerint a tanúgondozás intézménye iránti érdeklődés, a tájékoztatás iránti igény - a mellékelt tájékoztató ellenére is - folyamatosan növekszik, az állampolgárok a tanúzási kötelezettségükkel összefüggésben felmerülő kérdéseikkel, problémáikkal gyakran fordulnak a bírósági tanúgondozókhoz. A tanácskozás célja elsődlegesen az volt, hogy a társhatóságok képviselői megosszák egymással az e körben szerzett tapasztalataikat, hiszen a meghívott szervek munkájuk során eltérő minőségben találkoznak a tanúkkal, így minden intézmény egyedi módon közelíti meg tájékoztatásuk módját. Az eredményes tanácskozás tapasztalatai, a jelenlévők által megosztott ismeretek, ötletek, a különböző látásmódok megismerése nagyban fogja segíteni a jelenleg is sikeresen működő tanúgondozói intézmény továbbfejlesztését a Szegedi Törvényszéken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.