//

Ilan Mor Szegeden: A holokauszt tagadása az antiszemitizmus egy formája (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

holokauszt_konferencia16_gs

A holokauszt tagadása az antiszemitizmus egy formája – jelentette ki Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete szerdán Szegeden.

A vészkorszak hatmillió áldozatát kétszer ölték meg: egyszer hét évtizede, amikor fizikailag megsemmisítették őket, majd másodszor is, amikor az emléküket próbálják meg lerombolni – mondta a diplomata a Szegedi Tudományegyetem, a Szegedi Zsidó Hitközség és a Jad Vasem Nemzetközi Holokausztkutató Intézettel közös megrendezett, A magyar holokauszt 70 év távlatából – a nagypolitikától a hétköznapokig című kétnapos konferencia megnyitóján.

A nagykövet hangsúlyozta, az antiszemita jelenségek ellen az oktatás segítségével lehet föllépni. Ilan Mor köszönetet mondott a magyar kormánynak, hogy 2014-et holokauszt-emlékévvé nyilvánította. A diplomata reményét fejezte ki, hogy az esztendő végén magyarok és külföldiek visszatekintve elmondhatják, az emlékév elérte célját: emlékeztek a hetven évvel ezelőtt történtekre, és elindulhatott egy hosszú folyamat, amely lehetővé teszi, hogy a teljes magyar társadalom szembenézzen a vészkorszak időszakával.

Botka: mindannyiunk szégyene, ami történt és történik

Botka László (MSZP) polgármester felhívta a figyelmet a múlttal való szembenézés szükségességére, idézve a szegedi egyetem egykori jogászprofesszorra, Bibó István szavait: “azokat a burkokat, melyeket szenvedésből, sérelmekből, rossz lelkiismeretből maguk köré vonnak az emberek, csak a teljes igazság erejével lehet valamennyire is áttörni”. A politikus szerint a valódi szembenézés helyett hetven évig “próbáltunk hallgatni, takargatni, szőnyeg alá söpörni”, ami rossz irány, mert “növeli, ki elfödi a bajt”. Botka László véleménye szerint a jelenlegi magyarországi hatalom bátorítja azokat a kísérleteket, amelyek “tisztára mosnák a múltnak ezt az elmondhatatlanul tragikus fejezetét”. “Az, ami történt, és ami most történik, mindannyiunk szégyene, mindannyiunk felelőssége” – hangsúlyozta a polgármester, aki szerint ideje, hogy “apáink és nagyapáink vétkével elszámoljunk”.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a történészek munkája, a tények alapos feltárása több szempontból különösen fontos. Egyrészről tanúságot jelent a mai kor számára, hogy a holokauszthoz hasonló események soha ne ismétlődhessenek meg, másrészt bemutatja, hogy még abban a korban is lehet bátor kiállításokat, máig érvényes példákat találni. Az akadémikus hangsúlyozta: Szeged a zsidóság történetének tekintetében szerencsésnek tekinthető, jó példákat sorakoztat fel. 1849-ben itt mondták ki a zsidók egyenjogúságáról szóló törvényt, kiváló együttműködés alakult ki a zsidó hitközség karizmatikus vezetői, például Löw Lipót és Löw Immánuel, valamint a város vezetése között, és maga a szegedi egyetem is rengeteget köszönhet zsidó származású tudósainak, köztük Riesz Frigyes és Haar Alfréd kiemelkedő matematikusoknak.

no images were found

Randolph L. Braham, a City University of New York professor emeritusa a konferencia résztvevőihez intézett videoüzenetében kifejtette, az 565 ezer áldozattal járó magyarországi holokauszt különleges a maga módján, abból a szempontból, hogy míg Lengyelországban a náciknak és szövetségeseiknek öt évükbe telt a zsidóság meggyilkolása, Magyarországon néhány hónap elegendő volt a vidéki zsidóság deportálására – mondta a kutató. Ez a “tömeggyilkossági rekord” úgy történhetett meg, hogy a Sztójay-kormány a “végső megoldáson dolgozók” rendelkezésére bocsátotta az államhatalom eszközeit, a rendőrséget, a csendőrséget és a hivatalnoki kart – közölte Randolph L. Braham.

Csütörtök estig szakmai szekciókra bontva tartanak előadásokat neves hazai és külföldi szakemberek. A központi témák: Zsidóellenes törvények és végrehajtásuk; A zsidóellenes törvénykezés hatása; Zsidótörvények és katolikus püspökök; A Yad Vashem kutatások értékelése; A zsidótörvényektől a gettósításig; Gettósítás, deportálás; Koncentrációs táborok és Auschwitz; Szembenézés a múlttal, holokausztoktatás. A rendezvényhez kapcsolódóan koncertet ad a Budapest Klezmer Band, Botka László pedig polgármesteri fogadást ad a résztvevőknek.

További részletek, információk, az előadások absztraktjai: www.holokausztkonferencia-szeged.hu.

no images were found

Előző sztori

Videón egy szegedi biciklilopás - segítsenek felismerni a tolvajt + VIDEÓ (FRISSÍTVE)

Default thumbnail
Következő sztori

Festő és gobelinszövő tárlata nyílik a Mars téri piacon

Legutóbbi hasonló cikkek