Közélet

Csepreghy: Brüsszel támogatja az ELI építését

Csepreghy: Brüsszel támogatja az ELI építését

2014. május 12., hétfő
Csepreghy: Brüsszel támogatja az ELI építését
eli_sajttaj05_gs

A magyar kormány munkáját ismerte el az Európai Bizottság azzal, hogy támogatja az ELI lézeres kutatóközpont megépítésének első fázisát – jelentette ki Csepreghy Nándor helyettes államtitkár szegedi sajtótájékoztatóján.

Ahogy beszámoltunk róla, május 8-án

jóváhagyta

az Európai Bizottság a Szegeden épülő ELI (Extreme Light Infrastructure) lézeres kutatóközpont megépítését, 111 millió euróval támogatva azt az unió regionális fejlesztési alapjából. „Mindig is azt gondoltuk, hogy a szegedi projekt nincs lemaradásban, a kormányzat minden döntést időben meghozott, a brüsszeli bizottsági döntés ennek a munkának az elismerése, vagyis a román és a cseh projektek mellett ez ELI is jól halad. A lézeres kutatóközpon építése nem egy vízió, hanem kézzel fogható valós beruházás” – jelentette ki

Csepreghy Nándor

, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette, az Európai Bizottságban zajlott egyeztetések azt is jelentik, hogy a beruházás második fázisának finanszírozása is biztosított, amely során nem csak az épületek készülnek el, hanem a lézerberendések is. Csepreghy a SZEGEDma.hu-nak elmondta, az ELI-projekt nem kizárólag a tudományos életet támogatja, hanem a gazdaságot is élénkíti a mellé tervezett tudományos vagy más néven science park révén.

eli_sajttaj02_gs

Az Új Széchenyi-terv keretében a kormány a Nemzeti Programok között támogatja a projektet, melynek megvalósulását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyeli.

Lehrner Lóránt

, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról számolt be a rektori hivatalban tartott sajtótájékoztatón, hogy áprilisban aláírták a kivitelezési szerződést, és már elkezdődtek a mélyépítési munkálatok. A létesítményeknek rendkívül szigorú sugár- és rezgésvédelmi kritériumoknak kell megfelelniük, így egyedi alapozási technológiát alkalmaznak. Az ütemtervek szerint 2015 év végéig tartó első szakaszban felépül az A, B és D épület. Elhangzott, a négy nagy lézerberendezés közbeszerzése már lezárult, várhatóan júniusban hirdetnek eredményt.

Tölgyesi Viktória

, az ELI-HU Nonprofit Kft. koordinációs igazgatója arról szólt, hogy a projekt számos üzleti beruházót vonz majd Szegedre. Jelenleg két tudományos igazgató, öt tudományos osztályvezető és tizennyolc csoportvezető dolgozik, de folyamatos a kutatói és a kiszolgáló személyzet toborzása is. A köznyelvben szuperlézernek nevezett projekt Magyarország versenyképességét is javítja, és hozzájárul ahhoz, hogy hazánk teljesítse az Európa 2020 stratégia keretében vállalt kutatási és tudományos célkitűzéseit. Csepreghy Nándor a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklussal kapcsolatban kiemelte a gazdaságfejlesztést, mellyel kapcsolatban elmondta, olyan beruházásokat támogatnak kizárólag, amelyek hosszú távon is fenntarthatóak egyedi támogatás nélkül. „A kormány az újraiparosításban lát nagy lehetőségeket, melynek egyik pillére az autóipar, ahol komoly növekedési potenciált látunk. A hazai kis- és középvállalkozói szektor legnagyobb problémája az jelenleg, hogy kevés bennük az innovációs potenciál, GDP-arányosan 1,2%-ot fordítunk évente kutatásfejlesztésre” – közölte a helyettes államtitkár. Példaként elmondta, hogy amíg 100 európai vállalkozásból átlagosan 30 végez kutatás-fejlesztési tevékenységet, addig Magyarországon mindössze 17. Csepreghy célként jelölte meg ennek a lemaradásnak a ledolgozását, ezért döntött úgy a kormány, hogy 700 milliárd forintot fordít erre a területre a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.