A jövő évadban jön Frankenstein a szegedi színház színpadára + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szinhaz27_gs

Évadot értékelt a szegedi színház, egyúttal a színművészektől az öltöztetőkig díjeső fogadta a társulati tagokat. A pénteki évadzárón a jövő év előadásait is ismertették.

A vendégelőadásokkal együtt a Szegedi Nemzeti Színház mintegy 324 itthoni előadására több mint 101 ezer néző volt kíváncsi – ismertette a számokat Gyüdi Sándor főigazgató. A jegybevétel valamivel magasabb összeget hozott mint az előző évad: 170 millió forintot meghaladó összeg folyt be a színházi pénztárakba.

A mozgalmas évadban három operatagozati premiert láthatott a közönség, a Verdi-emlékév 200. évfordulója alkalmából műsorra tűzött Simon Boccanegrat kilencszer, a Hamupipőkét tizenhárom, a Hoffmann meséit pedig hat alkalommal állították színpadra. A dráma tagozat is számos közkedvelt produkciót tudhat maga mögött: a Karnyóné, az Othello, Az öreg hölgy látogatása – csak hogy néhányat említsünk -, illetve a továbbjátszott, fesztiválokon is szerepeltetett Pipás Pista. A Szegedi Kortárs Balett két új bemutatóval, a Rítussal és a Mimikrivel töltötte meg a színházi évet, s további négy táncjátékot (köztük a Stabat Matert) játszotta tovább.

szinhaz01_gs

Az új évad csemegéi

Számos csemege várja a közönséget a jövő évadban is. Októberben folytatódik a Verdi-sorozat, Galgóczy Judit, mint visszatérő rendező alkotásában mutatják be a Machbetet. Novemberben a gyerekeknek kedveskednek, Csukás István és Nagy Imre Erik daljátékát viszik színre. Az évet pedig Lehár Ferenc A víg özvegy című operett előadása zárja. A 2015-ös év januárban Kurázsi Mama történetét tartogatja, februárban pedig Tóth Miklós feldolgozásában tartogatja az előző évadról elhalasztott A kis herceget. Puccini Tosca operáját Anger Ferenc viszi színre, a nagyszínházi előadások sorát pedig a Szegedi Kortárs Balett bemutatója zárja.

A kisszínház szeptemberben egy ősbemutatóval indul: Bodolay Géza gondolja újra Pozsgai Zsolt A vasgróf című darabját. Keresztes Attila William Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékát állítja színpadra, majd ugyancsak a novemberi hónapban a Szegedi Szabadtéri Játékok újszegedi színpadának egyik leginkább várt darabja, a Svejk, a derék elsőháborús katonát is elhozzák. Gabriel Lavia és Toronykőy Attila közös egyfelvonásosa zárja az évet: A gyertyák csonkig égnek, valamint Donizetti A farsang csütörtökje. Erősen indul a január, a Szegedi Kortárs Balett bemutatója mellett Molnár Ferenc Az üvegcipellők vígjátékát, illetve Hollós Gábor Frankensteinjét lehet majd látni a jövő évadban.

szinhaz24_gs

A súgótól a színészekig mindenkit elismertek

Az évadzáró társulati ülésen több elismerést is átadtak, köztük a Szegedi Tudományegyetem közönségdíját, amelyet idén két színésznek, Fekete Gizinek és Pataki Ferencnek ítéltek meg. A szegedi operabarátok az évad énekesének a Boccanegra és a Hoffmann meséi férfi főszereplőjét választották, László Boldizsárt; az ifjú énekesnek járó díjat Kálnay Zsófiának, az Offenbach-emlékérmet pedig Altorjay Tamásnak, Réti Attilának és Nánási Helgának adták át.

Szeged Megyei Jogú Város művészeti elismerését, vagyis a Vaszy Viktor-díjat Kónya Krisztina érdemelte ki, a prózatagozatos Makó Lajos-díjat Kulcsárné Mészáros Ágnes súgó, a kortárs balett tagjainak szavazatai alapján járó kitüntetést, vagyis az Imre Zoltán-díjat Csányi Ágnes öltöztető vehette át. Az énekkari nívódíj Somogyvári Tímea Zitát illette meg, a műszak Varga Mátyás-díját pedig Bodrogi János gépkocsivezető kapta.

no images were found

Előző sztori

Három sört és két felest ivott, nem akart fizetni

Következő sztori

Kapusháború – még két napig lehet nevezni