Írjon nekünk

Egyetem

Föld Napja: üvegházavató, ökoprogramok az SZTE Füvészkertben + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

foldnapja_szeged_mj035

„Együtt többet tehetünk” – hirdeti a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., melynek munkatársai a szelektív hulladékgyűjtést is népszerűsítették a füvészkerttel közösen rendezett Föld napi családi programon.

A trópusokra is elkalauzol bennünket az SZTE Füvészkert, a Föld Napja alkalmából rendezett családi napon avatták fel a több mint 500 négyzetméteres, 7,5 méter belmagasságú új trópusi üvegházat. „Megalapítása óta fontos szakmai műhelyként működik a füvészkert, nem véletlen, hogy az egyetem Szegedre költözése után egyből megalapították” – emlékeztetett Szabó Gábor rektor. A 250 millió forintos fejlesztéssel kapcsolatban elmondta, mintegy ezer növényfajt gondoznak az üvegházban, melyek közül több is veszélyeztetett, így fajmegmentő műhelyként is tekinthetünk a füvészkertre. „Az idevarázsolt trópusi esőerdő bízom benne, hogy a szegediek számára is nagy élményt fog nyújtani, aki körbejárja ezt az üvegházat, megérti, miért is kell vigyázni a biológiai sokféleségre” – fogalmazott. Az SZTE rektora úgy látja, az európai szintű kiállítóhely méltó az universitashoz, ami az előkelő harmincötödik helyen áll a zöld egyetemek világrangsorában.

Az új trópusi üvegház egyik felében a melegebb, nagy páratartalmat igénylő növények, míg másikban a száraz környezetet igénylő, sivatagos vidékhez alkalmazkodott növények kaptak helyet, így például kaktuszok. Németh Anikó, az SZTE Füvészkert igazgatója a SZEGEDma.hu-nak elmondta, több mint ötven éve épült üvegház a területen, ennek helyén épült a korszerű, a korábbinál nagyobb alapterületű és belmagasságú létesítmény. „A 250 millió forintos beruházás csak az építkezést foglalta magába, a csupasz üvegházat az elmúlt hónapokban töltöttük meg élettel és mi hoztuk létre a tavat is” – tette hozzá.

Megtudtuk, a legtöbb trópusi növény lakásokban is megtalálható, ám a füvészkertben 90%-os páratartalmat biztosítanak a különböző fajoknak, így megcsodálhatjuk azt is, hogy miként fejlődnek természetes környezetükben. A látogatók kedvence egyértelműen a húsevő növények gyűjteménye, a rovarfogók mindenkit elkápráztatnak, de sokan megcsodálták azt is, hogy a mimóza miként csukja össze leveleit, ha megérintik. „A tavon úszkáló, úszógumival rendelkező jácintok is lenyűgözőek, akárcsak a nagy légzőgyökerekkel rendelkező és támasztó léggyökereket növesztő pandánuszok, melyek otthonról is jól ismerhetünk, de olyan formában, mint itt, nem láthattunk korábban” – sorolta az érdekességeket Németh Anikó.

„Figyelnünk kell környezetünkre, és igyekeznünk kell nem a kárára lennünk. Ez a Föld Napjának a lényege” – fogalmazott a rendezvényen Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Úgy látja, mindenkinek van tennivalója e téren, hiszen ha ügyelünk arra, hogy olyan hulladékot termeljünk, amit újra lehet hasznosítani vagy éppen komposztálni és vásárlásnál is kerüljük azokat a termékeket, melyek terhelik a lakókörnyezetünket, már sokat tettünk. Az SZTE Füvészkert a Föld Napja kapcsán családi programokat rendezett közösen a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel, többek között a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítették játékos feladatokkal.

A gyerekeknek bábelőadással, a Lim-lom mesével, kézműves foglalkozással is kedveskedtek, és pecsétszerző állomásokon környezetvédelemmel kapcsolatos tudásukról és ügyességükről adhattak számot a családok. Ahhoz, hogy a tombolasorsoláson részt vehessenek a gyerekek, öt állomáson kellet pecsétet szerezniük. Zsákban futás, hulladékteke, komposztfórum és ökolabirintus is várta rendezvényre kilátogatókat, sőt óriás csúzlival és színes labdákkal lehetett kukákat célba dobni. Az SZTE Környezettudományi Intézet kutatóival és hallgatóival találkozhattak a füvészkertbe látogatók, standjaiknál többek között a víz körforgását ismerhették meg és egy saját fejlesztésű fotoakusztikus hazugságvizsgáló műszert is bemutattak. A szúnyoggyérítéssel és a komposztálással is meg lehetett ismerkedni, a kisebbeket pedig kifestőkkel és memóriajátékokkal is várták.

Makrai László azt tapasztalja, a gyerekek fogékonyak, ezért nekik kell játékos formában megmutatni, hogy miként óvhatjuk környezetünket. Ők fognak majd hatni a szüleikre is, és gondolkodásmódjukat is megváltoztathatják ezen a téren.

Egyetem

Az informatikatudományban is élen jár az SZTE

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Times Higher Education (THE) legfrissebb tudományterületi listáján a világ legjobb 749 felsőoktatási intézménye közé rangsorolták.

Tovább olvasom

Egyetem

Gyógypedagógiai konferenciát rendeznek a pedagógusképző karon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Nemcsak a régióból, hanem az ország különböző megyéiből, valamint a Vajdaságból is érkeznek résztvevők.

Tovább olvasom

Egyetem

Megkezdődött az utolsó felvételi, amihez még nem kell nyelvvizsga

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Szegedi Tudományegyetem csaknem 14 ezer fiatalt tud fogadni.

Tovább olvasom

Aktuál