Írjon nekünk

Közélet

Húsvéti bevásárlás – sonkáért, tojásért és kalácsért irány a Mars! + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

sonka_tojas_kalacs_husvet20_gs

Kiváló minőségű magyar húsáruk, tojás és fonott kalácsok közül is válogathatunk a Mars téri piacon. Az árusok azonban figyelmeztetnek, nagy a kereslet, így a sonkavásárlást nem érdemes az utolsó pillanatra halasztani.

A húsvétra hangolódást gasztronómiai nappal színesítették a Mars téri piacon, ahol ezúttal a sonka- és tojáskínálatot vettük szemügyre. Országos felmérések szerint egyre több vásárló keresi a jobb minőségű terméket, amiért hajlandóak többet is fizetni, – ahogy mondják a termelők és kereskedők – sokan csalódtak a „multisonkában”, hiszen sok esetben szó szerint híg a leve az olcsó húsnak.

Vasárnap zárva lesz a piac – hívta fel a figyelmet Erdei Péter. A Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője az előző évek tapasztalatai alapján úgy kalkulál, hogy most hétvégén legalább 30%-kal nagyobb lesz a forgalom, mint máskor. „Azt, hogy az emberek készülnek a húsvétra már eddig is tapasztaltuk, múlt szombaton már reggel kilenc órára megtelt a parkolónk” – jegyezte meg. Az ügyvezető szerint az árusok felkészültek a vevők nagy rohamára, a legtöbbjük arra számít, hogy pénteken és az ünnep előtti napon vásárolnak be. „Szerencsére egyre több szegedi fedezi fel, hogy itt a Mars téren mindent meg lehet vásárolni egy vasárnapi ebédhez, sőt annál többet is. Húsvét előtt a sonka és a tojás forgalma értelemszerűen fellendül, de friss zöldségért vagy akár csoki tojásért is érdemes hozzánk jönni” – hangsúlyozta Erdei Péter.

sonka_tojas_kalacs_husvet04_gs

A sonkaválasztásnál a minőség a legfontosabb

A derekegyházi mintabolt kínálatában egyértelműen a parasztsonka a legnépszerűbb. „Hagyományosan készítjük, öt hétig sóban van a hús, majd bükkfán füstöljük” – magyarázta Tóth Gyula. Az árak 2000 forint alatt vannak, és megtudtuk, egyre több vevő kikérdezi őket, hogy pontosan milyen technológiával készülnek a húsáruk, mert a gyorspácolt sonkánkban sokan csalódtak. A tanyasi termelők piacán is forgalomnövekedésről számoltak be. A domaszéki Hargitai Alexandra elmondta, náluk a són érlelt füstölt sonka a legkelendőbb, és gondoltak azokra is, akik kisebb mennyiséget vásárolnak, így darabolt, kicsomagolt sonkát is kínálnak. „A főzni való kolbász is jól fogy, már a múlt héten jelentősen több vásárló érkezett” – tette hozzá.

Pár asztallal arrébb Bényi Zoltánnál a mangalica hátsó sonka a legkeresettebb. A kisteleki kistermelő elmondta, nem számított ekkora forgalomra, és bár a tavalyi mennyiségnél jóval több sonkát készített, bizony fogytán van a készlete. A Coopter-Plusz Kft. ügyvezetője szerint sem érdemes az utolsó napra hagyni a vásárlást, addigra elviszik a legkiválóbb minőségű termékeket. Hustiák Zsolt elmondta, szerdán kapott árut, körülbelül ezer kiló sonkát, amiből egyáltalán nem biztos, hogy marad szombatra. „Azt tapasztalom, hogy nem az ár, hanem a minőség az elsődleges a sonkaválasztásnál. Több helyről van árum, minden gyártót személyesen keresek fel, és magam válogatom össze, hogy mit hozok el. Csak olyan terméket kínálok, ami jó minőségű, és amit magam is megvennék” – részletezte. Hozzátette, örömmel tapasztalják, hogy a visszatérő vásárlók mellett egyre több új vevővel is találkoznak a nagycsarnokban.

sonka_tojas_kalacs_husvet15_gs

Jelentősen növekszik a tojásfogyasztás

„Átlagosan két-háromszorosára nő a forgalom ilyenkor húsvét előtt. A rendszeres vásárlók közül, aki tízet szokott vinni, most bizony harminc tojást vásárol” – erről már Kotogány János nyilatkozott a SZEGEDma.hu-nak. Míg korábban akár már egy hónappal húsvét előtt is nagyobb mennyiségben vásároltak az emberek, most az a jellemző, hogy az utolsó hétre, sőt inkább napokra hagyják az ünnepi felkészülést a szegediek. „Tavaly ilyenkor ötven forint volt a tojás, most negyven alatt van, de az várható, hogy az ünnep után valamelyest csökken majd az ára” – tette hozzá. Kotogányék nemcsak azokra gondolnak, akik főzéshez-sütéshez keresnek alapanyagot, hanem azokra is, akik hímes tojást szeretnének festeni az ünnepkor, így náluk szép fehér héjú kifújt kacsa- és libatojás is kapható.

Az ünnepi édességek közül különösen népszerűek a kalácsok, melyekre akár előrendelést is leadhatunk a Mars téri piacon. A Szegedi Sütödék Kft. mintaboltjánál Bővíz Józseftől megtudtuk, nemcsak a hagyományos fonott kalács iránt nagy a kereslet, az igényekhez igazodva kínálnak sós kalácsot, csökkentett szénhidráttartalmút, csokoládésat és kakaósat egyaránt. „Még mindig a hagyományos kalács a legkelendőbb, de észrevehető, hogy átalakul a piac, amihez igazodunk” – jegyezte meg. Az ünnep előtti napokban többszörösére nő a forgalmuk, azért is vesznek fel előrendelést, hogy kalkulálni tudják a szükséges kalácsmennyiséget. A Mars téri piacon szombaton délutánig várják mindazokat, akik a húsvéti ünnepi menüt kiváló minőségű, magyar termékekből szeretnék összeállítani.

Közélet

Gólzáporos győzelemmel avatta stadionját a Szeged

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Csákvár ellen első győzelmét szerezte meg a szezonban a Szeged-Csanád GA.

Tovább olvasom

Közélet

Botka propagandistáinak üzentek a szegedi szurkolók!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

De még hogy!

Tovább olvasom

Közélet

Kövér: Magyarország visszaszerezte jövőjét

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Aktuál