/

Állattenyésztési napok Vásárhelyen – kamarai tájékoztatóval és kézműves helyi termékekkel

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

mezogazdasagi_kiallitas01_gs

Kiváló minőségi kézműves élelmiszereiket és természetes alapanyagokból készült termékeket mutatnak be és kóstoltatnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara standjainál a Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centrumában, ahol szakmai tanácsokat is kaphatnak az érdeklődők.

Minden eddiginél több kiállítóval, tizenhat hektáron várják az érdeklődőket a XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra a Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centrumába Hódmezővásárhelyre. A magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozóján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei szervezete is képviselteti magát, hétszáz négyzetméteren 18 kiállítóval várják az érdeklődőket. A falugazdászok és szakreferensek közreműködésével tanácsadást is nyújtanak a mezőgazdasági termelés, termékfeldolgozás és értékesítés területén felmerülő kérdésekben, de az aktuális pályázatokról is lehet tájékozódni. A kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági, és a földművelésügyi igazgatósága egyaránt várja az érdeklődőket, információkat nyújtanak a mezőgazdasági termelés, valamint az állattartás felügyeletével kapcsolatos szabályozásról vagy akár az őstermelőket érintő jogszabályváltozásokról.

Kispál Ferenctől, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökétől megtudtuk, az „F” szektor hétszáz négyzetméteres 801-es kiállítóhelyén 18 környékbeli kiállítóval találkozhatnak az állattenyésztési napokra kilátogatók, náluk kézműves élelmiszereket, biotermékeket kóstolhatnak és vásárolhatnak. „Füstölt húsáru, sajtok, szörpök, zöldségek és virágok” – sorolta Kispál, mi mindent lehet náluk vásárolni és kóstolni a vasárnap estig tartó kiállításon. A kamara tizenöt falugazdásza is a helyszínen várja a gazdálkodókat, illetve a szakreferensek a továbbképzésekkel vagy épp az élelmiszerek feldolgozásával kapcsolatos információkkal állnak rendelkezésre. „Fontos feladatunk, hogy valóban szolgálató kamarát működtessünk, célunk, hogy minden hozzánk forduló gazdának tudjunk segíteni” – fogalmazott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnöke.

mezogazdasagi_kiallitas02_gs

A Vitaricum zöldségeiről azt is megtudhatjuk, hogy kitermelte, a QR-kóddal ellátott termékekből pedig ajándékoznak is a vásározóknak. Acsay Lajos tulajdonos a SZEGEDma.hu-nak elmondta, lassan elindul a primőr szezon, ezért is tartották fontosnak, hogy milyen minőségű magyar termékek vannak. „A Vitaricum csapata által felajánlott zöldségekből az állattenyésztési napokra kilátogatóknak egy-egy csomaggal kedveskedünk, amiért nem kérünk pénzt, de standunknál az ÁGOTA Alapítványnak gyűjtünk közösségi centrumuk felújítására. Korábban is támogattuk Kothencz János csapatát, mert úgy látjuk, ha a saját gyermekeinknek mindenből a legjobbat próbáljuk nyújtani, akkor oda kell figyelnünk a többi gyerekre is, hogy nekik is legyen jövőképük, legyen miért tanulniuk, küzdeniük” – fogalmazott Acsay Lajos.

Standjuknál Csongrád és Bács-Kiskun megyei termékeket kínálnak, a piros retek Röszkéről, a lila csemegehagyma Mórahalomról, a paradicsom Üllésről, míg a TV paprika Ópusztaszerről van. A termények QR-kóddal vannak ellátva, mely az adott zöldség elírása mellett a termelőjét is bemutatja, valamint a Vitaricum weboldalára is elnavigál. „Az a célunk, hogy a termelőt megismertessük a fogyasztókkal, ezen felül a termékről is információkkal lássuk el. Komoly munka lesz újra felépíteni a vásárlói bizalmat, de bízom abban, hogy összefogással képviselni tudjuk ezt a jó ügyet, ami példaértékűvé válik” – tette hozzá a Vitaricum alapítója.

A kamara kiállítói között megtaláljuk többek között a Somodi Borgazdasági Kft.-t, a Gárgyán-fűszereket, kisteleki hústermékeket, Bozóki Mária sajtkészítő termékeit, míg Simon Zsolt, a Bodzilla bio bodzatermékeivel vesz részt az állattenyésztési napokon. „Ezen a kiállításon az egységet is szeretnénk megmutatni, hiszen mindannyian az agrárkamara jóvoltából veszünk részt a rendezvényen, és be tudjuk bizonyítani, hogy az alulról jövő kezdeményezéseknek igenis van jövőjük” – mondta el portálunknak. Igyekeznek minél több neves szakmai kiállításon megmutatni a kiváló minőségű termékeket, a cél az, hogy a vásárlók visszatérjenek a helyi termelőkhöz. Sándorfalváról érkezett Csúri Beáta, aki fűszerpaprikát kínál. Tapasztalatai szerint egyre többen tartják fontosnak, hogy valóban helyi alapanyagokból készítsék ételeiket, a fűszerpaprikánál pedig kimondottan a magyart keresik a vevők.

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok részletes programját ITT tekintheti meg.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Melyik kapus lesz a Tippbajnok? – 24. forduló

Következő sztori

Vízilabda: idén is csak a bronzért küzdhet a Vincze-csapat

Legutóbbi hasonló cikkek