Botka: 2014-ben Szegeden is tavasz akar lenni + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

arvizi_megemlekezes47_gsAz itt lakók bátorságával és a nyugati országok segítségével emelkedhetett ki a hullámsírból 135 évvel ezelőtt Szeged – hangsúlyozta a nagyárvíz évfordulóján Botka László. A polgármester szerint Európa segítségével egy modern, 21. századi város épülhetett újjá, melynek vívmányait ismét meg kell védeni.

135 évvel ezelőtt mosta el Szeged városát a nagyárvíz, a város történetének legnagyobb természeti katasztrófája több száz ember életét és ezrek otthonát követelte. A pusztításról megemlékezni, míg az újjászületést megünnepelni kell – kedd délután a Pavane Történelmi Táncegyüttes és a Szegedi Majorette Csoport felvezetésével a Kárász utcáról indult tömeg az árvízi emlékműhöz, ahol mindkettőre sort kerítettek.

Juhász Gyula Tisza című versének elszavalása után Botka László polgármester mondott ünnepi beszédet, melyben hangsúlyozta: az itt lakók önfeláldozó bátorsága és a nyugati országok segítsége kellett ahhoz, hogy a város újjáéledjen a csapást követően. “A szegediek nem elmenekültek, hanem dacoltak az árral, összefogással újjáépítették mindazt, ami elveszett. Négy év alatt Szeged szebb lett mint valaha, mert az itt lakók nem a múltat akarták visszahozni, hanem egy modern, új várost kívántak felépíteni” – emelte ki Botka László. Európa a város minden kövében benne él most is, a polgármester szerint az itt lakók tudják, hogy a nyugat jelent valódi fejlődést, a mostanság sokat emlegetett keleti szél elfújja azt. Európa segítségével a most épülő, modern partfal véd a Tiszától, míg az ELI lézerkutató a tudományos térképen is megerősíti városunkat.

“Koromsötéttel és orkánszerű szembeszéllel kellett megbirkózni a nagyárvíz idején és most is – a 21. században ez az értetlenség, kapzsiság és kicsinyesség formájában jelenik meg. Juhász Gyula szavait idézve: Ha egyszer tavasz akar lenni, az összes jégpáncélok hiába erőlködnek és tiltakoznak. Hiszem, hogy 2014-ben Szegeden és az egész országban tavasz akar lenni” – zárta beszédét a polgármester. A rendezvény koszorúzással zárult.

Default thumbnail
Előző sztori

Együttműködési megállapodást kötöttek a megyei önkormányzatok a CIPA-val

Default thumbnail
Következő sztori

Szeged anno a Somogyi-könyvtárban

Legutóbbi hasonló cikkek