Közélet

Áder: vizeink szennyezésével magunknak is súlyos betegségeket okozunk

Áder: vizeink szennyezésével magunknak is súlyos betegségeket okozunk

2014. március 22., szombat
Áder: vizeink szennyezésével magunknak is súlyos betegségeket okozunk

A vizek szennyezése nemcsak az ottani élővilágot teszi tönkre, hanem az embereknek is súlyos betegségeket okoz - figyelmeztetett Áder János köztársasági elnök a víz világnapja alkalmából a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumban tett szombati látogatásán.

Az államfő hozzátette: a világ kórházi ágyainak ötven százalékán olyan betegeket gyógyítanak, akik a fertőző víz miatti betegségektől szenvednek. Erre nem csak a víz világnapján érdemes emlékeztetni a kicsiket és nagyokat - mondta

Áder János

. A víz világnapján gyakran szokták idézni azt a már közhelyesnek tekinthető mondatot, hogy "gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan" - és a közös környezeti felelősségnek ezen egymondatos meghatározása mind a mai napig megállja a helyét - hangsúlyozta Áder János. A köztársasági elnök szerint a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum éppen arra példa, hogy a globális kérdéseken túl lokális tettekre is szükség van. "Néhányan megálmodták, hogy itt a Tisza mentén is meg kellene mutatni, amit máshol nagyon sok helyen láthatunk, csak itt nem tengeri, hanem édesvízi halakkal" - jegyezte meg az államfő. A Tisza-tavi Ökocentrum 2012 áprilisára készült el 1,9 milliárd forintos uniós támogatással. Fő célja a Tisza és a Tisza-tó élővilágának bemutatása, illetve a térség idegenforgalmának fellendítése. Itt található Európa legnagyobb, csaknem 750 ezer literes édesvizű akváriumrendszere is. Áder János elmondta: ez a kiállítás - azon túl, hogy elbűvöli a gyerekeket és lenyűgözi a felnőtteket - arra is emlékeztet, hogy mindaz, amit itt látható, a természetben is megtalálható. Úgy fogalmazott: "ha nem bolygatjuk a természetet, fölöslegesen nem avatkozunk be, nem szennyezzük a vizeinket és vigyázunk rájuk, ugyanilyen élettel teli vizeket őrizhetünk meg gyerekeink és unokáink örömére". A köztársasági elnök kitért a tavaly októberi budapesti víz-világtalálkozóra is, mint hangsúlyozta, a tanácskozás nagy diplomáciai, politikai és szakmai siker volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.