Sport

Szegedi evezős Eb: vasárnap a kvótáért indulhat Pétervári-Molnár Bendegúz

Szegedi evezős Eb: vasárnap a kvótáért indulhat Pétervári-Molnár Bendegúz

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. április 26., péntek
Szegedi evezős Eb: vasárnap a kvótáért indulhat Pétervári-Molnár Bendegúz

A férfi egypárevezősök között Pétervári-Molnár Bendegúz harmadik helyen jutott tovább a pénteki elődöntőből a kvótaosztó A döntőbe Szegeden, a Maty-éren zajló kontinentális olimpiai kvalifikációs, illetve parakvalifikációs regattán.

 

Pétervári-Molnár Bendegúz a kettes pályán várta a kezdést, a rajt után beállt a továbbjutást érő harmadik helyre, amit a végén remek hajrával meg is tartott (7:16.75 p), ezzel biztosította helyét a vasárnapi A döntőben.

Most egy hatalmas alvással fogom megünnepelni a döntőbe jutást, de még nem szabad teljesen hátra dőlni. Ez egy taktikai verseny is, fel kell térképezni az ellenfeleket, ki kell elemezni az ötszázas idejüket és természetesen nem szabad meglepődni akkor sem, ha nem úgy indítanak, ahogy szoktak.
A lengyel ellenfelem például szaknyelven mondva fly and die taktikát szokott alkalmazni, tehát addig megy, amíg tart a bor, aztán valahol megáll. A moldáv riválison meglepődtem, hogy bizonytalankodik és lemarad. A török pedig erős véghajrát szokott nyomni, úgyhogy előnyt kellett gyűjtenem. A bolgárt és a szlovént jó lett volna beérni, de a lényeg így is teljesült, megvan az A döntő, vasárnap pedig oda kell tennem azt is, ami esetleg ma bennem maradt

- mondta a futam után a Budapest Evezős Egyesület kétszeres olimpikonja.

Hozzátette, hogy maradt még a pályában, ráadásul egy nap pihenő következik, így a vasárnapi fináléra bőven lesz még tartaléka. Bár elmondása szerint a pályabeosztás szempontjából érdemes lett volna "megfogni" a bolgár vagy a szlovén riválisát, mivel ezzel a harmadik hellyel várhatóan külső pályára kerül majd.

 

A nőknél nem sikerült az A döntő

A nőknél Gadányi Zoltánának az első kettő között kellett volna végeznie a vasárnapi kvótaosztóhoz, az MTK evezőse azonban nem tudta tartani az iramot a mellette evező török és szlovén versenyzővel, végül harmadik helyen zárt (8:18.48 p), így szombaton a B döntőben folytatja a versenyt. Ez azt jelenti, hogy Szegeden nem jut olimpiai indulási joghoz.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.