Kultúra

Újabb rég nem látott darabokat vesz elő a szegedi színház + FOTÓK

Újabb rég nem látott darabokat vesz elő a szegedi színház + FOTÓK

2014. február 6., csütörtök
Újabb rég nem látott darabokat vesz elő a szegedi színház + FOTÓK
kozonsegtalalkozo_somogyi15_gs

A 86 éve nem játszott Othello után ismét két régen nem látott darabot tűz műsorára a Szegedi Nemzeti Színház. Az éppen Bálint napján debütáló Hubay-egyfelvonásosok rendezőjével és színészeivel szerdán találkozhattak a színház szerelmesei a Somogyi-könyvtár közönségtalálkozóján.

Hubay Miklós

Ők tudják mi a szerelem című posztromantikus játékát 25 éve nem játszották színpadon, az Antipygmaliont pedig ennél is régebben, 45 évvel ezelőtt mutatták be utoljára.

Sándor János

rendező most úgy döntött, előveszi a maga korában szülőhazájában háttérbe szorított szerző műveit, akinek emberközeli darabjai meghódították az egész világot. Nem véletlen, hogy a játékokat éppen Valentin-napon mutatják be a szegedi közönség előtt

Fekete Gizi

,

Szabó Gabi

,

Király Levente

és

Borovics Tamás

főszereplésével. A négy színész hat karaktert formál meg az egyfelvonásosokban. Az Ők tudják, mi a szerelemben Hector Berlioz alakját Király Levente ölti magára, partnerét, Estellát pedig Fekete Gizi alakítja. A Jászai Mari-díjas színésznő a közönségtalálkozón elárulta, mennyire boldog, amiért ismét alkalma adódik eljátszani a Nemzet Színésze szerelmét. A történet szerint ugyanis a hatvanhárom éves zeneszerző feleségül akarja venni ideálját, az egyszerű polgárok életét élő nagymamát. Ezzel felforgatja az özvegy életét, aki rájön, bármennyire is szerette, tisztelt hajdani férjét, az igazi 45 évvel később rontott rá ajtóstól. "Gizi az egyetlen mostani színpadi feleségem" - tette hozzá humorosan Király Levente, ezzel alátámasztva, mennyire felhőtlen a színházi párkapcsolatuk. Hozzátette, azért szereti Hubay műveit, mert úgy tud kritikus lenni a társadalommal szemben, hogy azok tagjait egytől egyig gondolkodásra készteti. A színésznek pedig az a dolga, hogy a nézőt belevigye ebbe a morfondírozásba.

kozonsegtalalkozo_somogyi08_gs

Az előbb említett darabban Estella lányát, Charlotte-ot Szabó Gabi, az ügyvéd Adolphe-ot pedig Borovics Tamás játssza majd. Ők ketten a péntek esti műsor másik premierjén, az Antipygmalion, avagy tudják ők, mi a szerelem? című játékban is feltűnnek. A szobrász Bulcsú bőrébe bújó Borovics és Líviát, az exnejét játszó Szabó Gabi történetéről úgy nyilatkoztak a színészek, nem hétköznapi eseményekről van szó, mégis bármelyik családban adottak lehetnek a felmerülő konfliktusok - de többet nem szerettek volna elöljáróban elárulni. A Kaszás Attila-díjas színművész egy-egy műhelytitkot is megosztott az érdeklődőkkel a rendezéssel kapcsolatban. Mint mondta, a szűk, minden értelemben vett családi körben Sándor János személyes Hubay-sztorijai az összes színészre belülről hatnak, azonosulni tudnak a hajdanán fiatal tehetségeket felkaroló művésszel, s ennek hatására már-már "furcsán köszönnek vissza a mondatok".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.