Újabb rég nem látott darabokat vesz elő a szegedi színház + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kozonsegtalalkozo_somogyi15_gsA 86 éve nem játszott Othello után ismét két régen nem látott darabot tűz műsorára a Szegedi Nemzeti Színház. Az éppen Bálint napján debütáló Hubay-egyfelvonásosok rendezőjével és színészeivel szerdán találkozhattak a színház szerelmesei a Somogyi-könyvtár közönségtalálkozóján.

Hubay Miklós Ők tudják mi a szerelem című posztromantikus játékát 25 éve nem játszották színpadon, az Antipygmaliont pedig ennél is régebben, 45 évvel ezelőtt mutatták be utoljára. Sándor János rendező most úgy döntött, előveszi a maga korában szülőhazájában háttérbe szorított szerző műveit, akinek emberközeli darabjai meghódították az egész világot. Nem véletlen, hogy a játékokat éppen Valentin-napon mutatják be a szegedi közönség előtt Fekete Gizi, Szabó Gabi, Király Levente és Borovics Tamás főszereplésével.

A négy színész hat karaktert formál meg az egyfelvonásosokban. Az Ők tudják, mi a szerelemben Hector Berlioz alakját Király Levente ölti magára, partnerét, Estellát pedig Fekete Gizi alakítja. A Jászai Mari-díjas színésznő a közönségtalálkozón elárulta, mennyire boldog, amiért ismét alkalma adódik eljátszani a Nemzet Színésze szerelmét. A történet szerint ugyanis a hatvanhárom éves zeneszerző feleségül akarja venni ideálját, az egyszerű polgárok életét élő nagymamát. Ezzel felforgatja az özvegy életét, aki rájön, bármennyire is szerette, tisztelt hajdani férjét, az igazi 45 évvel később rontott rá ajtóstól. “Gizi az egyetlen mostani színpadi feleségem” – tette hozzá humorosan Király Levente, ezzel alátámasztva, mennyire felhőtlen a színházi párkapcsolatuk. Hozzátette, azért szereti Hubay műveit, mert úgy tud kritikus lenni a társadalommal szemben, hogy azok tagjait egytől egyig gondolkodásra készteti. A színésznek pedig az a dolga, hogy a nézőt belevigye ebbe a morfondírozásba.

kozonsegtalalkozo_somogyi08_gs

Az előbb említett darabban Estella lányát, Charlotte-ot Szabó Gabi, az ügyvéd Adolphe-ot pedig Borovics Tamás játssza majd. Ők ketten a péntek esti műsor másik premierjén, az Antipygmalion, avagy tudják ők, mi a szerelem? című játékban is feltűnnek. A szobrász Bulcsú bőrébe bújó Borovics és Líviát, az exnejét játszó Szabó Gabi történetéről úgy nyilatkoztak a színészek, nem hétköznapi eseményekről van szó, mégis bármelyik családban adottak lehetnek a felmerülő konfliktusok – de többet nem szerettek volna elöljáróban elárulni. A Kaszás Attila-díjas színművész egy-egy műhelytitkot is megosztott az érdeklődőkkel a rendezéssel kapcsolatban. Mint mondta, a szűk, minden értelemben vett családi körben Sándor János személyes Hubay-sztorijai az összes színészre belülről hatnak, azonosulni tudnak a hajdanán fiatal tehetségeket felkaroló művésszel, s ennek hatására már-már “furcsán köszönnek vissza a mondatok”.

no images were found

Előző sztori

Együtt nyomozhatnak osztrák és magyar magándetektívek + FOTÓK

Következő sztori

Márciusban Szegedre is ellátogat Michael Flatley társulata