Írjon nekünk

Gazdaság

Szeviép-saga: Ujhelyi volt munkatársa is érintett?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

szeviep_demonstracio04_gsFebruár végére zárul le a nyomozás a Szeviép csődbűntettében, várhatóan vádemeléssel. Tízmilliárdos lopás politikai támogatással?

A 40 Szeviép-károsult alvállalkozót képviselő Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője sajtótájékoztatóján bejelentette, a hatóságok várhatóan vádat emelnek a cég két volt tulajdonosa, Baranyi Sándor és Pistrui László, valamint egy volt igazgatósági tag Oltványi József ellen.

Hétmilliárd forint tűnhetett el a Szeviép csődeljárásakor – állította még tavaly decemberben Szabó Bálint, aki közel 40 Szeviép-károsult követelését kezeli. Mára kiderült, tízmilliárdról van szó. “Cégkivonatok, korábbi Szeviép-dolgozók, illetve károsult alvállalkozók nyilatkozatai alapján egyértelműen látható, hogy a Szeviép Zrt. száz százalékos tulajdonában lévő Biztonsági Üzem Kft. ügyvezetője, Ujhelyi István (MSZP) korábbi közvetlen munkatársa volt” – közölte Szabó Bálint. A sajtótájékoztató keretében felszólította az Országgyűlés MSZP-s alelnökét, nyilatkozzon arról, van-e bármiféle köze, korábbi munkatársa, Báló Tamás Szeviépben történt alkalmazásához. “Hozzá, vagy más párttársához vándoroltak-e Szeviép-ügyből pénzek, és igaz-e, hogy többször megfordult Pistrui László horvátországi nyaralójában, illetve jachtján” – sorolta kérdéseit. Arra is kíváncsi, hogy Ujhelyinek volt-e szerepe abban, hogy az előző MSZP-kormány ideje alatt, a Szeviép jelentős állami és uniós beruházásokhoz jutott. Megjegyezte, mindez azért érdekes, mert a 2010-es kormányváltás után nem sokkal felszámolás és csődeljárás indult a Szeviép ellen.

A Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője Magyar Anna fideszes politikussal, az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottságának tagjával találkozott. Arról folytattak megbeszélést, hogy az adott albizottság miért nem foglalkozott 2010 óta a Szeviéppel.

Szabó Bálint a „10 milliárdos lopás politikai támogatással – Kezdődjön a valódi elszámoltatás!” címmel meghirdetett sajtótájékoztatóján közölte, a hatóságok és a nyilvánosság segítségét várják a károsultak.

Milliárdok nyomában, feljelentésekkel fűszerezve

Decemberben három újabb feljelentésről számolt be Szabó Szeviép-ügyben: vagyonmentés, csalás és mérleghamisítás miatt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-Alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága a Szeviép Zrt. ellen bűnvádi eljárást folytatott csődbűncselekmény gyanúja miatt. Beszámolt arról is, hogy a NAV nem kezelte megfelelő körültekintéssel az ügyet, így az ügyben gyanúsított volt Szeviép-vezérek vagyonmentésbe kezdhettek. Érdekes adalék, hogy az ügyben eljáró adószakértő a gyanúsítottak egyik cégének a könyvszakértője is. A károsultak egy részének ügyében eljáró Szabó jelezte, hogy a szakértőt nem tekintik elfogulatlannak, amit a NAV is megerősített, és a kérést továbbították a Szegedi Járási Ügyészségre.

Baranyi Sándor egykori Szeviép-tulajdonossal is próbált tárgyalni a 40 alvállalkozó ügyében Szabó Bálint, de addig nem sikerült találkozót megbeszélniük. Január közepéig adtak ultimátumot Baranyinak, hogy a mintegy 8 milliárd forintos alvállalkozói tartozás 10%-át, vagyis 800 millió forintot fizessen ki. “Bűnözőkkel nem tárgyalunk, így döntöttek az alvállalkozók” – közölte Szabó Bálint, aki lát reményt arra, hogy kártalanítsák az érintett alvállalkozókat.

Hírzóna

Újabb pályázatok jelentek meg a Magyar falu programban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egyből három is.

Tovább olvasom

Hírzóna

Júliustól tíz százalékkal emelkedik a pedagógusok bére

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az intézkedés csaknem 170 ezer pedagógust érint.

Tovább olvasom

Hírzóna

Szegeden nyit irodát a Lufthansa Systems

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A légiforgalmi irányítók által használt alkalmazások fejlesztésén és tesztelésén dolgoznak majd a munkatársak.

Tovább olvasom

Aktuál