Közélet

Pokorni szerint a rezsicsökkentés a nemzeti önrendelkezésről is szól

Pokorni szerint a rezsicsökkentés a nemzeti önrendelkezésről is szól

2014. február 4., kedd
Pokorni szerint a rezsicsökkentés a nemzeti önrendelkezésről is szól
pokorni_zoltan03_gs

A nemzeti önrendelkezés visszanyeréséről is szólnak a rezsicsökkentés érdekében megtett lépések, amelyek mára érzékelhető könnyebbséget hoztak a családoknak - jelentette ki Pokorni Zoltán kedden Keszthelyen.

A Fidesz alelnöke a rezsicsökkentéssel kapcsolatos lakossági fórumot megelőző sajtótájékoztatóján arról is beszélt: a kormány tisztában van azzal, hogy "keskeny az ösvény" a közműszolgáltatók működőképességének fenntartása és a fogyasztók érdekei között, nem lehet nagyobb mértékben csökkenteni az árakat, mint ami még garantálja a rendszerek fenntartását, működtetését. "Tisztában vagyunk azzal, hogy a harmadik lépésnél kellő óvatossággal kell eljárni az energiaárakat szabályozó rendelettel" - fogalmazott a politikus. Hangsúlyozta: "büszkék lehetünk arra, hogy Magyarország ma olyan állapotban van, hogy a polgárokat jelentősen segítő szabályokat meghozhatta", a korábbi kormányok ezzel nem próbálkoztak. A baloldali kormányok idején "a kelleténél többször emelkedtek" az energiaárak, de a második Orbán-kormány ettől eltérő gyakorlatot indított el. Magyarországon és egész Európában vita van arról, vajon a kormány, az állam szabályozó ereje vagy a piaci verseny az, amelyik képes rendet tartani az energiaszolgáltatásban. "Mi azt láttuk az elmúlt két évtizedben, hogy a piaci verseny némileg korlátozott", mert a szolgáltatók a kisfogyasztók esetében többnyire monopóliumok - fejtette ki a politikus. A Fidesz alelnöke felidézte, hogy az energiaárak csökkentésének lehetősége érdekében vissza kellett szerezni az állam gazdasági függetlenségét, bár "a radikális csökkentések" komoly érdekeket is sértettek. Az ellenzéki kritikákról, miszerint a panelprogramot, a hőszigeteléseket és a nyílászárók cseréjét kellene inkább támogatni,

Pokorni Zoltán

úgy vélekedett, ezeket a lehetőségeket nem kell szembeállítani egymással. Ezek egymást erősítő programok, már eddig is 150 ezer családnak biztosított támogatást a kormány energiahatékonysági beruházásokra. Arra a felvetésre, hogy "a gazdagokat miért támogatja" a kormány a rezsicsökkentéssel, a Fidesz alelnöke azt fejtegette: ez a kritika akkor lenne indokolt, ha a kormány a beszedett adókból osztogatna támogatásokat. Pokorni Zoltán kitért arra is, hogy a Fidesz jelöltje a zalai 2. számú választókerületben

Manninger Jenő

országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés jelenlegi elnöke. A zalai politikus a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a keszthelyi fórumon a helyi ügyekről is beszélnek, így arról, hogy a Balaton környékén még mindig az egyik legmagasabb vízdíjat kell fizetni az országban, bár sikerült 10 százalékos díjmérséklést elérni. Hasonlóan sokaknak gondot okozott a hulladékszállítási rendszer átalakítása a kisebb településeken, de ebben is értek el eredményt, mert a tavaly megnövekedett szállítási gyakoriság ellenére az idén már volt, ahol vissza is térítettek a korábban megemelt díjakból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.