Közélet

Korózs Szegeden: százezrek szociális ellátása vált bizonytalanná (FRISSÍTVE)

Korózs Szegeden: százezrek szociális ellátása vált bizonytalanná (FRISSÍTVE)

2014. február 10., hétfő
Korózs Szegeden: százezrek szociális ellátása vált bizonytalanná (FRISSÍTVE)
korozs_lajos_ia

Háromszáz milliárd forintot vont ki a szociális ellátórendszerből az Orbán-kormány négy év alatt - közölte szegedi sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, az MSZP országos elnökségének tagja. A szocialisták megválasztása esetén visszaállítanák mindazon személyek nyugdíjjogosultságát, akik a Fidesz kormánya előtt azt kiérdemelték, a Fidesz szerint Korózs szociális érzékenysége csak ellenzéki politikusként mutatkozik meg.

A nyugdíjrendszer tarthatatlansága és a szociális ellátórendszer hiányosságai voltak az MSZP hétfő délutáni sajtótájékoztatójának két fő témája.

Szabó Sándor

országgyűlési képviselőjelölt néhány, városunkkal kapcsolatos számadattal magyarázta a szociális rendszer nehézségeit: 2010 óta Szeged állami pénzbeli ellátásának összege 895 millióról 230 millióra, közel a negyedére csökkent. Ehhez képest a szegedi önkormányzat ugyanakkora összeget, körülbelül 800 millió forintot fordít szociális segélyre, mint négy évvel ezelőtt. Igaz, így ezt már 436 millióval kell saját erőből kipótolnia. Ennek tükrében a politikus szerint hiteltelen a kormány kommunikációja, mely szerint a magyar emberek megmentésén fáradozik.

Korózs Lajos: meg kell szüntetni a megalázó rokkantsági felülvizsgálatokat

"Baloldali, szocialista politikusként elfogadhatatlannak tartom, hogy az Orbán-kormány 300 milliárd forintot vont ki a szociális ellátórendszerből. Jelenleg 320 ezer embernél is többen vannak, akik aktív korúak és ellátatlanok" - szólalt fel a sajtótájékoztatón

Korózs Lajos

, az MSZP országos elnökségének tagja. A Fidesz olyan nyugdíjjogosultságokat vont meg visszamenőlegesen, amelynek hatására közel egymillió ember került ki a rendszerből - ők kapnak ugyan ellátást, de semmilyen garancia nem biztosítja annak értékállóságát, csökkenthetik, bizonytalan időre akár fel is függeszthetik azt. Felülvizsgálat nélkül vontak meg bizonyos rokkantsági ellátásokat, néhány tízezer forintos összeget juttatva a munkaképtelen emberek számára.

korozs_lajos02_ia

Az MSZP újra visszaadná mindazon emberek nyugdíjjogosultságát, akiknek 2010-ben ez már megadatott, de elvették tőlük. "A rokkantság, baleseti rokkantság egy biztosítási kockázatot jelent, az érintetteket ezért nyugdíjvédelem alá kell helyezni, és meg kell szüntetni az embertelen, megalázó felülvizsgálatokat. Költségvetési indokból nem lehet elengedni ezen emberek kezét" - tette hozzá Korózs Lajos. Visszavezetnék továbbá a nők számára a korkedvezményes, 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba menetelt, és újraszerveznék az Idősügyi Tanácsot is, amely a jelenlegi formájában nem alkalmas a szépkorúak jogainak védelmére - vélekedett a politikus.

Fidesz: Korózs szociális érzékenysége csak ellenzékiként mutatkozik

"Korózs Lajos annak a Gyurcsány-Bajnai kormánynak a politikusa, amely számos megszorítást hajtott végre. Ezen intézkedéseknek kárvallottjai voltak magyar családok és nyugdíjasok százezrei, alapvetően a társadalom minden tagja" - válaszolt az MSZP-s politikus sajtótájékoztatóján elhangzottakra

Hüvös László.

A fideszes önkormányzati képviselő szerint Korózs szociális érzékenysége csak ellenzéki oldalról mutatkozik meg, a Gyurcsány-kormány minden megszorítását lelkesen támogatta. Emlékeztetett: kormányzásuk alatt a szocialisták tizenötször emelték a rezsi árát, melynek hatására a magyarok fizették Európa legmagasabb gázárát és második legmagasabb áramszámláját is. Korózs Lajos tevékeny közreműködésével elvettek egyhavi nyugdíjat és egy egész évi gyest, eltörölték a családi adókedvezményt és megduplázták a munkanélküliséget, továbbá bevezették volna a vizitdíjat és a kórházi napidíjat is, ha annak népszavazással nem sikerül megálljt parancsolni. Újraválasztásuk esetén ma Magyarországon nyugdíjadó lenne, melynek köszönhetően minden magyar nyugdíjas 20-25 ezer forinttal kevesebb pénzhez jutna - tette hozzá a képviselő.

huvos_laszlo_ia

"A Gyurcsány-koalíció hangoztatta, hogy el kell törölni az állami nyugdíjrendszert, és ezt pusztán magánbiztosítókkal kellene helyettesíteni. Ha ez megvalósulna, úgy a kiskeresetűek teljes egészében kiszolgáltatottá válnak. Kijelentették, hogy eltörölnék a gyed extrát és a családi adókedvezményt, valamint a rezsicsökkentés eddigi eredményit is visszavonnák" - magyarázta Hüvös László. Ezen lépések a Fidesz-KDNP szövetség szerint egyértelműen hátrányosak a magyar családok és nyugdíjasok számára, egyetlen járható útnak a foglalkoztatás növelését látják, amely jó irányba halad, hiszen 22 éve nem volt ennyi embernek munkahelye. A reálbérek tartós emelkedése, a nyugdíjak és a rezsicsökkentés védelme a kormány kiemelt fontosságú feladata Hüvös László szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.