Közélet

Egy estére nyitott könyv lett a házaspárok élete + FOTÓK

Egy estére nyitott könyv lett a házaspárok élete + FOTÓK

2014. február 13., csütörtök
Egy estére nyitott könyv lett a házaspárok élete + FOTÓK
hazassaghete_tik10_gs

"A házasság nagyon jó dolog - bár lehet, hogy fél év után még nagyon könnyen beszélünk erről." A fiataloktól az idősebbekig, az egészen friss házasoktól a húszon éve párkapcsolatban élőkig bármelyik házaspár életébe bepillanthattak az érdeklődők a Házasság Hete szerdai rendezvényén.

Hét házaspár csatlakozott a Házasság Hete szerdai rendezvényéhez, ahol a házaspárok élő könyvek módjára tárulkoztak fel azok előtt, akik szerettek volna belelapozni életükbe. "Sikerült olyan családokat meghívnunk, akik fél év, két év, tíz év, húsz év együttlét után szívesen mesélnek választásuk okairól, beleérte a közös élet örömeit és nehézségeit is. Célunk nem a meggyőzés, hanem a házassággal kapcsolatos előítéletek legyőzése" - foglalta össze a nem mindennapi rendezvény lényegét

Bucskóné Lehota Ágota

, az egyházmegyei családközpont munkatársa. A TIK földszinti tanulóterében az élő könyvek körasztaloknál várták a kíváncsi érdeklődőket, akik egy-egy személyes történettel és rengeteg tapasztalattal gazdagabban állhattak fel mellőlük. A házaspárok között mindenki megtalálhatta a számára legszimpatikusabbat, kerek pocakos kismamákkal, régi és friss házasokkal nyílt alkalmuk megismerkedni. A SZEGEDma.hu

Domonkos Annamáriát

és férjét,

Miklóst

faggatta a házaséletről, akik mindössze fél éve esküdtek egymásnak örök hűséget. A huszonéves pár - talán a legfiatalabbak az élő könyvek között - már négy éve él boldog szerelemben, ezért mint mondták, nem is volt kérdés, hogy komolyabb szintre helyezzék kapcsolatukat. Szerintük nem kell félni ettől az életre szóló köteléktől, ha az ember már megtalálta a bizonyos nagy Őt. "A házasság nagyon jó dolog - bár lehet, hogy fél év után még nagyon könnyen beszélünk erről"- tette hozzá nevetve Annamária, aki azt is elárulta, erősen gondolkodnak a családalapításon.

A szerda délutáni rendezvény szabadegyetemi előadással folytatódott a kongresszusi teremben, ahol Krúdy Tamás újságíró, az Elle Man magazin főszerkesztője mesélt a szex és kultúra összefüggéseiről. Magánügy-e a szex, ha a négy fal között családon belüli erőszak történik, és magánügy-e akkor, ha a véraláfutások egy mazochista párkapcsolat eredményei? - tette fel a nehezen megválaszolható kérdés a hatgyermekes apuka a hallgatóknak, mialatt egy verésnyomokkal teli női arcot vetített a falra. Mint előadásában megfogalmazta, a fiatalok egyfajta trendként követik a szingli életmódot, ha pedig mégis párkapcsolatra adják a fejüket, félnek a házasság intézményétől. Kutatások azt igazolják, ezek a viszonyok nem alapozzák meg a biztos családi hátteret, ezért a fiatalok nem adják gyereknevelésre a fejüket. Míg 1990-ben a családok 80 százaléka volt házas, 2011-ben már csak a családok csupán 65 százalékában esküdtek hűséget egymásnak a szerelmesek. A másik ok pedig az, hogy a tinédzserek egyre korábban érzik magukat érettnek a szexre, a sok következmények nélkül egy éjszakás kalandnak pedig az lesz a vége, hogy képtelenek lesznek az elköteleződésre. Össztársadalmi probléma tehát, ami összefügg a hanyatló demográfiai adatokkal, amelyek következményeiről ha nem veszünk tudomást, nem tudjuk megállítani a folyamatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.