Írjon nekünk

Egyház

Zenés flash mobbal hangolódtak a Házasság Hetére a Marson + FOTÓK, VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

hazassag_hete_szeged37_gsDél-alföldi népdaloktól zengett a Mars téri piac nagycsarnoka, a Házasság Hetére hívták fel ily módon a szervezők a szegediek figyelmét. Több mint száz önkéntes öt dalt énekelt el a vásárlók meglepetésére és természetesen örömére.

Szegeden még nem volt példa arra, hogy népdallal mozgattak volna meg több mint száz embert. A Házasság Hetének szervezőinek ez sikerült, a Mars téri piac nagycsarnokában Fábry-Ivánovics Tünde énekes koordinálásával öt dél-alföldi dal csendült fel. A flash mob, vagy más néven villámcsődület igencsak meglepte a vásárlókat, többen csak kapkodták a fejüket, eleinte nem értették, miért kezdenek el a mellettük a kezükben kosárral vagy szatyorral sétáló emberek énekelni.

Gyurisné Hutter Katalin, az egyházmegye CsaládKözPontjának munkatársa elmondta, a Házasság Hetét hatodik alkalommal rendezik meg, február 9-étől párgyakorlatokra, kerekasztal-beszélgetésekre, kiállításokra és zenés-irodalmi műsorokra várják az érdeklődőket. „Ki szerettük volna vinni az emberek közé ezt a rendezvényt, tavaly az Árkádban tartottunk flash mobot, idén pedig a piacra esett a választásunk, hiszen ez Szegednek nagyon fontos része, rengeteg családos ember fordul itt meg” – részletezte. Elárulta, bár a flash mob mindössze pár perces, keményen készültek rá, több mint száz önkéntes tanulta meg a Fábry-Ivánovics Tünde által kiválasztott népdalokat. „Mi azt gondoljuk, hogy házasságban élni öröm, és ezt szeretnénk megmutatni minél több embernek” – tette hozzá Gyurisné Hutter Katalin.

A házasság meghatározza az egyház életét, a társadalom és a család életét egyaránt Kondé Lajos szerint. „A házasság egy szentség, ennek a fontosságát és üzenetét újra és újra hangsúlyoznunk kell. A házasság szentségi tartalmáról beszélnünk kell, fel kell hívni a figyelmet arra a segítségre, amit azok a felek kapnak, akik egységben, harmóniában élnek egymással a házasságban” – fogalmazott a dóm plébánosa.

„Sokat gondolkodtam azon, hogy milyen dalokat válasszunk, hiszen házasságot hirdető vagy pártoló népdalokat nem könnyű feladat találni. Tudjuk jól, hogy a népdalaink mindegyike nevel valamire, figyelmeztetnek vagy feszültséget vezetnek le, így inkább az udvarlás fázisából válogattam, ami végül elvezet egy lakodalom ígéretéig” – nyilatkozta portálunknak Szeged aranygyűrűs népdalénekese. Fábri-Ivánovics Tünde a felkészüléssel kapcsolatban elmondta, mindenki tudja, hogy a dél-alföldi daloknak hogyan kell szólniuk, mindenkinek benne vannak a fülében ezek a dallamok. Igaz, voltak, akik attól tartottak, hogy nem tudnak öt dalt megtanulni, de a próbák során rájöttek, hogy ezek a dalok beleivódnak az ember lelkébe.

Örömmel biztosította a helyszínt a Szegedi Vásár és Piac Kft. a flash mobhoz, Erdei Péter ügyvezető elmondta, az egyházmegye kereste fel őket, és mivel nagyon jó ötletnek tartották a népdalos villámcsődületet, egyértelmű volt, hogy támogatják a rendezvényt. „A Házasság Hetén korábban készült fotókból egy kiállítás is nyílt a Művészetek Hídján, remélem az is elnyeri a piac vásárlóinak tetszését” – tette hozzá. A piac vezetése több rendezvénnyel is közelebb kívánja hozni az embereket egymáshoz, így például az adventi gyertyagyújtásokkal, de családi napot is rendeznek nyaranta.

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén.

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál