Közélet

Völner Pál: a közösségi közlekedésben 2013 a bővülés éve volt

Völner Pál: a közösségi közlekedésben 2013 a bővülés éve volt

2014. január 1., szerda
Völner Pál: a közösségi közlekedésben 2013 a bővülés éve volt

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára szerint a közösségi közlekedésben 2013 a bővülés éve volt. Évértékelőjében az MTI-nek kiemelte: a szolgáltatások fejlesztését és a hatékonyabb működést az alapozta meg, hogy folytatódott a közösségi közlekedési cégek szervezeti átalakulása.

Elmondta, hogy az átszervezés keretében 2014. január 1-jével megvalósul a MÁV-GÉPÉSZET és a MÁV-TRAKCIÓ integrálása a MÁV-START-ba. A Volánoknál a korábbi 24 cég feladatait 7 regionális társaság fogja ellátni, ezzel hatékonyabb lesz a működés és üzemvitel, ésszerűbb a telephelyi és pályaudvari infrastruktúrák kihasználása. Az átszervezés teljes lezárása 2014 végéig várható az autóbuszos személyszállítási közszolgáltatásban. A 2013. év eredményei között említette, hogy az NFM a MÁV-START Zrt.-vel és a GYSEV Zrt.-vel hosszú távú vasúti személyszállítási közszolgáltatási szerződéseket kötött, amelyek kiszámíthatóbb, jobban tervezhető kereteket teremtenek az állami megrendelő és a szolgáltatók számára is. Az egy éves előkészítő munka eredményeként létrejött, 2014. január 1-jén hatályba lépő szerződések a korábbi három helyett tíz évre rögzítik többek között a menetrendek összehangolásával kapcsolatos előírásokat, a finanszírozás, és ezen belül a bevételekkel nem fedezett indokolt költségek számításának szabályait. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évben jelentős járműfejlesztés valósult meg a vasúttársaságoknál, a GYSEV 50 milliárd forintos korszerűsítési projektje utolsó elemeként összesen négy új FLIRT motorvonatot helyez forgalomba a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vonalon. A vasúttársaság és a MÁV közös közbeszerzés keretében további 48 motorvonatot vásárol meg, és állít forgalomba 2015 őszéig. A hazai FLIRT-flotta így az évtized közepére száznál is több járműből áll majd. A MÁV-START 2013-ban és 2014-ben mintegy 1 milliárd forintot fordít a minőségi szolgáltatásokat nyújtó vasúti kocsik - két év alatt közel 300 jármű - megújítására. Az államtitkár szerint a Volán-társaságoknál a következő évtizedben a meglévő 9 ezer darabos helyi és helyközi autóbuszflotta mintegy 90 százalékának cseréjére lenne szükség. Beszámolt arról, hogy 2013 második felében már megindultak az első központilag koordinált járműbeszerzési tenderek, a vásárlások közvetlen fedezetét a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Közösségi Közlekedésfejlesztési Finanszírozási programja, a hitelek megtérülését pedig a társaságok bevételei biztosíthatják. Tájékoztatása szerint a Rába-Volvo 61 csuklós autóbuszt szállíthat a Volánbusznak 2014 első negyedétől kezdődően mintegy 16 millió euró (4,8 milliárd forint) értékben. A Volánbusz Zrt. 167 autóbusz beszerzésére irányuló közbeszerzési eljárásában a másik nyertes a 106 szóló kialakítású autóbuszt szállító MAN társaság. A lezárt tender mellett folyamatban van további 79 autóbusz - más Volán-társaságokat is érintő beszerzése - jegyezte meg.

Völner Pál

úgy értékelte, hogy a 2013 decemberi menetrendváltással az elmúlt évek legjelentősebb kínálatbővítése lépett hatályba. Vasúton a Budapest-Székesfehérvár átfogó korszerűsítés lezárása alapozta meg az utasok százezreit érintő menetrendi fejlesztéseket, a Volánok pedig a regionális és ráhordó szolgáltatások megerősítésével a kívánatos közösségi közlekedési munkamegosztás irányába tettek lépéseket - mondta. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az NFM továbbra sem tervez változást a helyközi személyszállítási közszolgáltatások tarifáiban, a kapcsolódó kedvezményrendszerben. A közösségi közlekedés alaptarifái a kormányváltás óta változatlanok, a legutóbbi átfogó emelés a korábbi ciklusban történt - jegyezte meg. Völner Pál emlékeztetett arra, hogy a fejlesztési tárca 15 alacsonyabb műszaki szintet nyújtó vasútvonalon 15 százalékos díjcsökkentést vezetett be 2013. június 1-jétől. Az intézkedés mérsékli a lakossági terheket, és a vasút elsőbbségét erősíti a regionális forgalomban - jelezte. A minisztérium vizsgálja a kedvezményes jegyárak alkalmazásának lehetőségét más vonalakon is - tette hozzá. A közlekedés elmúlt évtizedének egyik legnagyobb sikereként értékelte az államtitkár a megtett úttal arányos elektronikus díjszedés júliusi bevezetését. A díjszedési infrastruktúra a sokéves előkészítés eredményeire alapozva mindössze két és fél hónap alatt épült ki, a rendszer üzembiztosan működik. Mint mondta, a díjbevételi elvárások teljesülnek, a befolyó összeggel a közúti szektor forrásai jelentősen bővültek. Az NFM ezért 2014-ben sem az e-matrica árát, sem az útdíjak mértékét nem tervezi emelni. Szólt arról, hogy a fejlesztési tárca és az útdíjfizetési szolgáltató vizsgálja a rendszerben rejlő további lehetőségeket. Decemberben már elindult az utólagos díjfizetési konstrukció, és az idén tavaszra tervezik a rendszerindítás utáni átfogó, mintavételes forgalomszámlálást. Az eredményeket a 2013 tavaszi vizsgálattal összevetve indokolttá válhat a rendszer és a jogszabályi keretek további finomhangolása - mondta Völner Pál. Az államtitkár a közösségi közlekedésben az idén várható legfontosabb fejleményként a szervezeti átalakítások folytatása mellett az egyik legnagyobb forgalmat bonyolító elővárosi viszonylat, a Budapest-Esztergom vasútvonal Pilisvörösvár és Északi vasúti híd között is befejeződő felújítását emelte ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.