Gazdaság

Új mentességek az önkormányzati adózásban

Új mentességek az önkormányzati adózásban

2014. január 22., szerda
Új mentességek az önkormányzati adózásban

A helyi adókról szóló törvény (Htv.) az idén januártól több mentességet tartalmaz, például a hatálya nem terjed ki az ingatlan-nyilvántartásban erdőként, mocsárként és halastóként nyilvántartott földekre, így e területek birtokosainak nem kell telekadót fizetniük – hívja fel a figyelmet az MTI-hez eljuttatott közleményében a Wolters Kluwer Kft., amely január 29-én konferenciát is szervez a témában.

A közlemény szerint

Kovács Attila

, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakmai tanácsadója a szervező cégnek elmondta: az önkormányzati adózás, valamint az illetékszabályozás sok újdonságot tartogat, például a nagyvállalatoknak és az első lakásszerzőknek is kedvez. „A Htv. eddig is tartalmazott mentességeket a telekadóban, 2014-től bővül ezen kör. Mentessé vált az 1 hektárt meg nem haladó belterületi földterület, ha annak teljes területe tényleges mezőgazdasági művelés alatt áll és e tényt a falugazdász igazolja, illetve a termék-előállító üzemhez tartozó – jogszabályban, hatósági előírásban meghatározott nagyságú – védő-biztonsági terület” – mondta el a szakember. A 2014-es változások az adminisztrációs terhekre is hatással lesznek a helyi adóügyekben: nem kell önkormányzati adóhatóságonként - sokszor sorban állás útján - beszerezni a bevallási, bejelentési nyomtatványokat, mivel a helyi adóval kapcsolatos eljárási kötelezettségek az úgynevezett „központi nyomtatványon” is teljesíthetők. Ez a változás leginkább a több telephellyel, ingatlannal rendelkező vállalkozásokat – például távközlési szolgáltatókat – érinti kedvezően. A magánemberek számára az illetékekről szóló törvény változásai is tartogatnak újdonságokat; ilyen például az első lakásszerzők kedvezménye. Az első lakást szerzők, életkortól és a lakás forgalmi értékétől függetlenül 12 havi, egyenlő részletekben teljesítendő, pótlékmentes részletfizetést kérhetnek a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól a visszterhes vagyonszerzési illeték megfizetésére – hívta fel a figyelmet Kovács Attila. Az önkormányzati adózással kapcsolatban e változásokon kívül is számos újdonság lépett hatályba januártól; ezek érintik az építési telekvásárlást, az iparűzési adót és az eljárási szabályokat is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.