Közélet

Családi fotókkal és mémekkel hangolnak a választásra – szegedi politikusok és a közösségi média

Családi fotókkal és mémekkel hangolnak a választásra  – szegedi politikusok és a közösségi média

2014. január 9., csütörtök
Családi fotókkal és mémekkel hangolnak a választásra  – szegedi politikusok és a közösségi média
bnagy_botka

Egyre aktívabbak az internetes közösségi oldalakon a politikusok, a Facebookon a szegediek közül Botka László tudhatja a legtöbb kedvelőt magának, míg egyesek csak néhány hónapja hoztak létre közszereplői profilt vagy honlapot.

Családi fotóalbumok, életképek, illetve természetesen az egyre sokasodó kampányrendezvényekről szóló beszámolók és fotók találhatók szegedi politikusok facebookos oldalain. A jelenlegi országgyűlési képviselők, valamint a jelöltek közül többen közszereplői felhasználóként is megtalálhatóak a népszerű közösségi felületen, ám akadnak olyanok, akik még nem hoztak létre oldalt. A választásokra való hangolódás mindenütt látszik, pláne azoknál érhetjük tetten, akik például 2013 decemberében indítottak saját oldalt. Ez azonban nem magyar sajátosság – hívta fel a figyelmet

Merkovity Norbert

, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának meghívott oktatója, akitől megtudtuk, a horvát politikusoknál még több olyan profilt láthatunk, amelyet a kampányidőszakra alkot meg a közszereplő vagy a stábja, és a választások után egyáltalán nem frissítik az adott oldalt. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Technológia Innováció Kutatóközpontjának kutatási szakreferense hozzátette, legalább annyira fontos a politikának az úgynevezett „új média” és az általa kínált lehetőségek, mint amennyire ez az átlag állampolgárok mindennapi életében. Az persze kérdés, hogy egy politikus vagy párt mennyire veszi ezt észre. Merkovity Norbert hozzátette, arról sem szabad megfeledkezni, hogy van egy széles réteg, akiket nem szippantott be a Facebook és egyéb webkettes oldalak világa, így nyilvánvaló, hogy a politikában is ugyanezzel találkozunk. „A helyzetet Magyarországon ráadásul súlyosbítja, hogy a politikusok között nagyobb számban találni azt a generációt, amelyik – ahogyan az állampolgárok között is – kevésbé érdeklődik a közösségi internetezés iránt. Még rosszabb a helyzet, ha a Twittert nézzük, ami valami miatt Magyarországon nem terjedt el, ellentétben az angolszász, a skandináv, a germán vagy a balti országokkal, ahol több politikus használ Twittert, mint Facebookot” – részletezte.

13 ezertől a 220 lájkig – széles szórás a szegedi politikusoknál

Több különbséget is találtunk végigböngészve a szegedi politikusok profiljait, bár személyes megjegyzést mindegyikük fűz posztjaihoz, s reflektálnak az országos eseményekre, akad olyan politikus, aki szinte csak helyi híreket oszt meg, míg mások egyetlen magánjellegű fotót sem posztoltak a közösségi oldalon. Az alábbiakban kedvelőik száma szerint vesszük sorba őket.

fb_botka laszlo

A szegedi politikusok közül

Botka László

(MSZP) polgármester rendelkezik a legtöbb követővel a Facebookon, közel 13 600 lájkolót gyűjtött az elmúlt években. Minden egyes posztjához kommentárt fűz, zömében helyi vagy országos híreket oszt meg, de a családja életébe is időről időre betekintést nyújt. Karácsonykor három lányáról is közzétett egy fotót, ami több mint 2100 facebookozónak tetszett. Nyáron tudatta követőivel, hogy új kutyájuk van, és a városi rendezvények meghívóit is közzé szokta tenni, így például a 10-es troli átadására vagy éppen a Szent-Györgyi-szobor avatójára a közösségi oldalon keresztül is invitálta az érdeklődőket. Posztjai rendre több száz lájkot hoznak, nem ritka az ezer feletti kedvelések száma, és több százas megosztásokat is láthatunk a szocialista országgyűlési képviselő facebookos oldalán. Tavaly májusban még „csak” 3000 kedvelője volt, augusztusban pedig - mivel fizetett hirdetésben is reklámozta oldalát - átlépte a tízezres követői számot Botka, aki 2010. május 17-én csatlakozott a közösségi oldalhoz. Hozzá kell tennünk, a Facebookot arra is használja, hogy gőzerővel támadja a helyi Fidesz, illetve a kormányzat lépéseit, döntéseit; egyébként rendkívül hasonló retorikával, mint kabinetfőnöke, az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje,

Szabó Sándor

- aligha tévedünk nagyot, ha egyazon stáb munkáját véljük felfedezni a profilok hátterében...

fb_ujhelyi istvan

Tavaly október 21-e óta több mint 1200 kedvelője lett a 2014-ben az Európai Parlament felé kacsingató

Ujhelyi Istvánnak

a közösségi oldalon, egy hónap alatt félezer lájkolót gyűjtött a politikus. Az Országgyűlés MSZP-s alelnöke az idővonalára feltöltött képeken kívül egy tucat fotóalbumot hozott eddig létre, melyekben közéleti pillanatok, a 2002-es választások, utazások képei egyaránt megtalálhatóak. Ahogy a névjegy rovatban is olvasható, „az Európai Parlament szocialista képviselőjelöltjének hivatalos, szerkesztett politikusi oldalán” természetesen külpolitikai cikkek is helyet kapnak, például a Kína felé történő nyitással kapcsolatosan, de a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjára is felhívta követői figyelmét, és fotóalbumot osztott meg a Kínai–Magyar Barátságért Díj átadásáról is.

fb_bohacs zsolt

Csongrád megye 1. számú választókerületének (Szeged) fideszes jelöltje,

Bohács Zsolt

544 kedvelőt gyűjtött eddig, tavaly december óta szinte minden nap posztol valamit a közösségi oldalon. A politikus az oldalát 2010-ben hozta létre, de több mint három évig nem tett ki rá semmit, csak egy hónappal ezelőtt fordult ismét a közösségi média felé. Több esetben oszt meg saját honlapján szereplő cikkeket, illetve helyi és országos híreket, melyeket zömében a fidesz.hu oldalról posztol, egy-egy mondattal kommentálva az adott hírt. Viszonylag kevés fényképet töltött fel, három profilképe mellett további három fotót osztott meg eddig. Legutóbb a pedagógusok béremeléséről, a családok terheinek csökkenéséről, a szilveszteri szegedi futóversenyről osztott meg cikkeket.

A DK-sok posztolnak a legtöbbet pártelnökükről

fb_csoti zsombor

A Demokratikus Koalíció (DK) szegedi jelöltjei is fent vannak a világhálón, a 2-es választókerület (Szeged) jelöltje,

Csóti Zsombor

482 kedvelőt tudhat maga mögött. Igaz, 2012 januárjában csatlakozott a Facebookhoz, de gyakorlatilag csak tavaly október közepe posztol aktívan. Szilveszterkor rövid, mobiltelefonnal vagy kiskamerával készített videóüzenetben kívánt boldog új évet, több posztja a DK által szorgalmazott baloldali összefogással kapcsolatos, de sajtóközleményeit, s egy családi fotót is megosztott.

Gyurcsány Ferenc

pártelnök több cikkét és videóját is megosztotta, illetve az ásotthalmi időközi polgármester-választás kapcsán adott hangot véleményének.

fb_b nagy laszlo

Tavaly szeptember közepén hozott létre oldalt a Facebookon a Csongrád megyei kormánymegbízott.

B. Nagy László

fideszes politikus az országos és szegedi híreken kívül a környező kistelepülések fontosabb eseményeiről is megoszt cikkeket, míg fotóalbumokat többek között a halászléfőző fesztiválról, megyejárásról vagy épp a kormányhivatali nyílt napról. Jelenleg 475 kedvelője van a kormánypárti országgyűlési képviselőjelöltnek (Csongrád megyei 2-es választókerület), követői oldalán olvashatnak például az új típusú közfoglalkoztatási programok pályázatáról, a tanári fizetések emelkedéséről vagy épp a bordányi paprikaprogramról.

fb_nemethne batyai edina

Bátyai Edinát

képviselőjelöltként (Együtt 2014-PM) Némethné Bátyai Edinaként találhatjuk meg a közösségi oldalon, 471-en lájkolták eddig. Szegedi hírek, így például a legutóbbi közgyűlés üléséről szóló cikk mellett az Együtt 2014 országos információit is megosztja, illetve

Bajnai Gordon

újévi videóüzenetét is posztolta. Édesanyja Tömörkény-díjáról is beszámolt, a kampány során készült sajtófotókat is találunk róla szép számmal oldalán, illetve „Saját világom, családom” címmel létrehozott egy albumot, melyben családi képek, nyaralások pillanatait tárja a közösségi médiafogyasztók elé.

fb_binszki jozsef

Tavaly december 27-én hozott létre facebookos oldalt

Binszki József

, akit a DK az 1-es választókörzetben jelöl. Zömében kitelepülésekről osztott meg képeket eddig, de kiskutyájával is posztolt fotót, akárcsak egy Gyurcsány Ferenccel közöset. Az eddig 316 lájkolót gyűjtő képviselőjelölt DK-s plakátokat, a pártelnökkel foglalkozó cikkeket és videókat osztott meg követőivel. Legutóbb természetesen a háromoldalú ellenzéki összefogással foglalkozott a szegedi jelölt.

fb_szabo sandor

Mint már utaltunk rá, oszágos híreket, helyi információkat és meghívókat egyaránt posztol Szabó Sándor, az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje, aki közszereplőként 2013. október 28-a óta van jelen a világhálón, s eddig 220-an kedvelik Csongrád megye 1-es választókerületének szocialista jelöltjét. Egy családi karácsonyi képet is megosztott, közös kártyázást, továbbá kampányrendezvényekről is posztol fotókat, mindegyikhez pár mondatot is fűz.

A jobbikosok aktívak, de nem hoztak létre közszereplői oldalt

fb_toth peter

Az országgyűlési képviselőjelöltek közül a két jobbikos,

Tóth Péter

és

Rácz Tibor

nem rendelkezik közszereplői profillal. A 2-es választókerületében induló Tóth aktív facebookozónak számít, zömében a Jobbikot is érintő helyi és környékbeli települések történéseiről számol be, de a párt rendezvényein készült – olykor nem túl jó minőségű – képeken is feltűnik a közösségi oldalon, illetve családjáról is posztolt képet, legutóbb műtermi fotót.

fb_racz tibor

A szegedi képviselő-testületnek a tagja januártól Rácz Tibor, neki sincs külön közszereplői oldala, de profiljában egy egész albumnyi kampányfotót osztott meg saját magáról. Borítóképe is egy jobbikos családi fotó, míg oldalán a párt helyi eseményeiről, horgászatról, erdélyi és egyéb túrákról is posztolt képeket. A jobbik szegedi rendezvényeiről rendre beszámol, de országos hírekre is reflektál, legutóbb

Dúró Dórának

, a Jobbik szóvivőjének a posztját osztotta meg, ami az MSZP, az Együtt-PM és a DK szerdán bejelentett összefogásával kapcsolatos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.