/

Mazsihisz: a társadalmi megbékélést kell előtérbe helyezni

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szerint a gyors emlékműállítás helyett a társadalmi megbékélés előmozdítását kell előtérbe helyezni és erre szólítják fel a döntéshozókat.

A vallási szervezet csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményével arra reagált, hogy a Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányhatározat szerint Magyarország német megszállásának 70. évfordulójára, március 19-ére emlékművet állítanak Budapest belvárosában, a Szabadság téren. A Mazsihisz szerint az emlékműről született döntés módja és gyorsasága a hazai és a nemzetközi zsidó közösségen belül egyaránt kétségeket és komoly aggodalmat kelt.

Hozzátették: tisztában vannak az ügy szimbolikus fontosságával, ugyanakkor hangsúlyozták: csak olyan holokauszt emlékévet tartanak elfogadhatónak, amely érdemi lehetőséget biztosít a nyílt és “termékeny” társadalmi vitára, és amelynek során a magyar zsidó közösség tragédiájával kapcsolatos megemlékezésekről nem gyors, hanem érdemi döntések – történészi, művészi, szakmai és közéleti vita – nyomán határoznak.

Jelezték, hogy közleményüket eljuttatták Rogán Antalhoz, az V. kerület polgármesteréhez is, akitől azt kérték, hogy ne járuljon hozzá az emlékmű felállításához.

Default thumbnail
Előző sztori

Kilenc mozdonyra írt ki közbeszerzést a GYSEV

Következő sztori

Vízilabda: brazil bajnok lett Dalmády Szandra + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek