Közélet

Mazsihisz: a társadalmi megbékélést kell előtérbe helyezni

Mazsihisz: a társadalmi megbékélést kell előtérbe helyezni

2014. január 2., csütörtök
Mazsihisz: a társadalmi megbékélést kell előtérbe helyezni

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szerint a gyors emlékműállítás helyett a társadalmi megbékélés előmozdítását kell előtérbe helyezni és erre szólítják fel a döntéshozókat.

A vallási szervezet csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményével arra reagált, hogy a Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányhatározat szerint Magyarország német megszállásának 70. évfordulójára, március 19-ére emlékművet állítanak Budapest belvárosában, a Szabadság téren. A Mazsihisz szerint az emlékműről született döntés módja és gyorsasága a hazai és a nemzetközi zsidó közösségen belül egyaránt kétségeket és komoly aggodalmat kelt. Hozzátették: tisztában vannak az ügy szimbolikus fontosságával, ugyanakkor hangsúlyozták: csak olyan holokauszt emlékévet tartanak elfogadhatónak, amely érdemi lehetőséget biztosít a nyílt és "termékeny" társadalmi vitára, és amelynek során a magyar zsidó közösség tragédiájával kapcsolatos megemlékezésekről nem gyors, hanem érdemi döntések - történészi, művészi, szakmai és közéleti vita - nyomán határoznak. Jelezték, hogy közleményüket eljuttatták

Rogán Antalhoz

, az V. kerület polgármesteréhez is, akitől azt kérték, hogy ne járuljon hozzá az emlékmű felállításához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.