/

Az év végére 25 ezer lakás kerül a Nemzeti Eszközkezelőhöz

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Eddig 15 ezer lakást ajánlottak fel a jelzáloghiteleiket törleszteni nem tudó tulajdonosok a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek, az idei év végére ez a szám eléri a 25 ezret, ezzel 100-120 ezer ember lakhatása oldódik meg tartósan – mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A legtöbb felajánlás az ország keleti részéből érkezett: Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 1500, Szabolcs-Szatmár-Beregből pedig 1300 lakást ajánlottak megvételre tulajdonosaik. A vásárlás átfutási ideje 3,5-4 hónap, de a felajánlástól már szünetel a banki végrehajtás – mondta el Csillag Tamás, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette, hogy a 2011-es indulás után azért volt lassú a felfutás, mert – az adminisztráció kiépítése mellett – gondoskodni kellett a megvásárolt lakások kezeléséről is. Ezt a feladatot a MÁV Ingatlankezelő Kft. végzi, így nem nulláról kellett megszervezni ezt a feladatot – tette hozzá a vezérigazgató. Ma már havi 1500 lakás eladási felajánlása érkezik a társasághoz. Az MTI kérdésére, hogy elegendő-e a lakások kezelésére a 9400 forintos átlagos havi lakbér, Csillag Tamás azt mondta, ennek eldöntéséhez még egy év tapasztalatra van szükség.

Az alacsonynak mondható lakbér ellenére a volt tulajdonosok – most határozatlan idejű bérlők – egyharmada fizetési nehézséggel küzd a miniszter tájékoztatása szerint, de egy új jogszabályi lehetőség nekik is segít. Amennyiben a hátralék meghaladja a fél évi lakbért, úgy egy éves határozott idejű szerződést köt az eszközkezelő a bérlővel, amelyben meghatározzák a hátralék törlesztési ütemét. Németh Lászlóné elmondta azt is, hogy a múlt évben tett felajánlásokra 23,5 milliárd forintot költött az eszközkezelő, így a költségvetésben a 33 milliárd előirányzatból megmaradt részt a kormány átcsoportosította. Az idei, további 10 ezer lakás megvásárlására viszont 37 milliárd forint szerepel a költségvetésben.

A miniszter bejelentette, hogy a jövőben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő, örökös nélküli lakásokat is megkapja az eszközkezelő. Csillag Tamás ezt egy olyan puffernek nevezte, amelybe azok költözhetnek tovább, akik az eredeti lakásuk bérét nem tudják fizetni. A jogszabály szerint az eszközkezelő az eredeti forgalmi érték 55 százalékáért vásárolja meg a lakást a fővárosban és a vidéki városokban, 50 százalékon az egyéb városokban és 35 százalékon a kisebb településeken. Az arány független attól, hogy mekkora a hitel a lakáson. Amennyiben a vételárat a bank elfogadja, akkor az eszközkezelő lesz a lakás tulajdonosa, és azt bérbe adja a korábbi tulajdonosának.

Default thumbnail
Előző sztori

Előzetesben a szilveszteri késelő

Default thumbnail
Következő sztori

Kamatoztak a talentumok a Talentumnál

Legutóbbi hasonló cikkek