Kultúra

„Aranyrögökkel” és „drágakövekkel” tisztelegtek Tápén a kultúra előtt

„Aranyrögökkel” és „drágakövekkel” tisztelegtek Tápén a kultúra előtt

2014. január 24., péntek
„Aranyrögökkel” és „drágakövekkel” tisztelegtek Tápén a kultúra előtt

A "Tápé Kultúrájáért" elismerésben részesült a Gyékényből Szőtt Egyesületet a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a tápéi Heller Ödön Művelődési Házban is ünnepséget tartottak. „A hatalom emberei mindig is szerették az „írástudók”, vagyis a művészi kifejezés talentumával rendelkezők tehetségét szolgálatukba állítani. Ebből szempontból talán nincs nagy különbség a régi korok és jelenkor hatalmasságai között. Mégis van egy furcsa kettősség. Miközben a régi idők „írástudóinak” – vagyis művészeinek – produktumai előtt a legtöbbször nem fanyalgunk vagy háborgunk, hanem szájtátva álmélkodunk, aközben a jelenkor legtöbb média és egyéb megnyilvánulása előtt sokszor értetlenül vagy megütközve állunk. Ez a kettősség először is arra vezethető vissza, hogy a régi idők hatalmasságai nem érték be a gagyival. A tömegtermékkel. Megkövetelték a lehető legmagasabb színvonalú művészi minőséget, a kreativitást, és az egyedülállóságot. Ők nem csak jelenkoruk közösségének, hanem minden idők közösségeinek kívántak tanúságot tenni dicsőségükről és hatalmasságukról. Ezek a produktumok ezért már korukban is lélegzetelállító művészi értéket képviseltek – természetesen az aktuálpolitikai mondanivaló illetve üzenet mellett” – hangzott el

Juhász Gyula

önkormányzati ünnepi beszédében a kritika korunk médiájában elferdített kultúráról. „Jelenkorunkban talán azt lehetne a leginkább kifogásolni számos magyar 'írástudó', a mindenkori hatalom szolgálatába szegődött értelmiségi produkciójával szemben, hogy ezek a produktumok gyakran kifejezetten nélkülözik a művészi kifejezés eszközeit. Ezekben a termékekben sajnos sokszor szinte csak az aktuálpolitikai tartalom létezik, és úgy tűnik, az időtlenre, az adott napon, hónapon, kampányon túlmutatóra mintha nem is lenne kereslet. Se igény, se költségkeret. Se tehetség. Mi itt a Heller Ödön Művelődési Házban, a magyar kultúra különösen értékes megnyilvánulásával, népművészetünk 'aranyrögeivel' és 'drágaköveivel' tisztelgünk kultúránk egésze előtt” – tette hozzá a tápéi képviselő. Az elmélyülésben és a kincskeresésben a Gyékényből Szőtt Egyesület, a Tápéi Gubanc Nemezműhely, a Cuháré Táncműhely, valamint Patyi Zoltán és barátai segítették a résztvevőket. Az ünnepség keretében a részönkormányzat határozatának megfelelően "Tápé Kultúrájáért" Elismerés részesült a Gyékényből Szőtt Egyesületet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.