/

Operettdömping és színházbarát iskolák díjazása a szegedi nemzetiben + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szinhazsajttaj04_gsOperettdömpinget, retró szilvesztert, drámát és operát ígér a szegedi színház december végére és januárra. A műsorkínálatot csütörtökön Gyüdi Sándor főigazgató ismertette, de kiosztották a színházbarát iskoláknak járó díjakat is.

„Befejeződött a Verdi-hetek programsorozata, amelyet egy tudományos konferencia zárt az SZTE ZMK-n. Azonban az új év első napjáig látogatható a Verdi-kiállítás a nagyszínházban, a Bob herceg pedig még mindig nagy sikerrel fut” – zárta le Gyüdi Sándor főigazgató a színház decemberi programjait, s egyúttal előrevetítette a szilveszter környéki és januári aktualitásaikat. Operettdömping várható a nagyszínház hagyományosan megrendezendő szilveszteri gálaműsorán, részletek csendülnek fel a Csárdáskirálynő, a Bál a Savoyban, a Marica grófnő, a Víg özvegy, a Leányvásár, a Cigányszerelem, a Cigánybáró, a Gül baba valamint a Mágnás Miska című darabokból, valamint Hacsek és Sajó is színpadra lép egy igazi retró kabaréval.

Az új esztendőt Rúzsa Magdi önálló, vallomásokkal tűzdelt koncertestje nyitja januárt 2-án, melynek címe Magdaléna Rúzsa. A csütörtöki rendezvénnyel kapcsolatban Varga Endre, Szeged Első Lions Klub elnöke kiemelte, a bevételt jótékony célokra fordítják: január 15-i Szívügy eseményükön a nehéz sorsú gyerekeknek meglepetésekkel készülnek. A Megasztár egykori győztese után két nappal a Mulat a magyar HunarOperett műsornak ad otthon a nagyszínház, ahol 12 magyar zeneszerző és 20 klasszikus magyar operett csendül fel a Kossuth-díjas Bangó Margit produkciójával egyetemben. A főigazgató elárulta, akkora érdeklődés előzte meg a rendezvényt, hogy kétszer is műsorukra tűzik ugyan azon a napon.

szinhazsajttaj02_gs

Néhány évvel ezelőtt gyermekdarabként, jövőre viszont kevés erotikával fűszerezett, modernizált előadásként köszön vissza Gioacchino Rossini Hamupipőke operája Toronykőy Attila rendezésében. „A jelenben játszódik, de egy-egy jelenet erejéig felidézzük a műre jellemző rokokó stílust is” – emelte ki a rendező, majd hozzátette, szerinte a címszerep elrendeltetés szerűen Kálnay Zsófiára íródott. A történet további különlegessége, hogy ezúttal nem olasz, hanem magyar nyelven tekintheti meg a közönség.

Bodolay Géza főrendező régi vágya válhatott valóra, hogy Shakespeare Othellojához nyúlhatott. A tragédiát, melyet január 21-én mutatnak be a nagyszínházban, egy rendezői fantáziát izgató káosz vesz körül, ami remek lehetőség arra, hogy újraértelmezze ezt a klasszikusnak számító darabot – árulta el. A főszerepet alakító Kárász Zénó a csütörtöki sajtótájékoztatón lelkesen mesélt régóta tartó felkészüléséről, ami feszes és izgalmas előadást ígér a színház szerelmeseinek. Pataki Ferenc, aki Othello zászlósa, Jago bőrébe bújik alátámasztotta „vezére” szavait, a legalább annyira vidám, mint drámai színmű mindenki számára új élményt ad majd.

szinhazsajttaj05_gs

A jövő évi aktualitások ismertetése után Gyüdi Sándor három kategóriában is okleveleket adott át a színházbarát iskoláknak, így a Madách Imre Általános Iskola a szegedi alapfokú, a Kisteleki Általános Iskola a vidéki alapfokú, a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola pedig a szegedi középfokú oktatási intézmények kategóriájában vihetett haza díjat. Az elismerést minden évben olyan iskolák kaphatják, amelyeknek tanulói és tanárai (akár csoportosan, akár egyénileg) aktívan látogatják a színházi előadásokat. Nyereményük az oklevél mellé, hogy a tantestület tagjait előadásra, a gyerkőcöket pedig kulisszák mögötti betekintésre, főpróbákra invitálják.

Előző sztori

Karácsonyra hangolnak a Bonifert suli diákjai

Következő sztori

Hat biztonsági intézkedés Csongrád megyében 24 óra alatt