Írjon nekünk

Közélet

Filmek karácsonyra – a SZEGEDma.hu TOP 10 válogatása + VIDEÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A SZEGEDma.hu szerkesztőségét is visszavonhatatlanul utolérte a karácsony szelleme, ezért olvasóinknak gondosan összeválogatott, top 10-es filmlistát állítottunk össze, hogy a bejglimérgezés után legyen mire ejtőzni a kanapén. Nélkülük nem karácsony a karácsony. Hozzászólásokban várjuk, milyen filmeket vennének még fel a ünnepi listánkra!

1.) Reszkessetek, betörők! (1990)

Minden idők legkedveltebb karácsonyi filmje, bár olybá tűnik, idén egy kereskedelmi csatorna sem vette fel ünnepi műsorkínálatába. A Kevint alakító Macaulay Culkin és népes családja Párizsban szeretné tölteni a karácsonyt, ám a káoszba fulladt készülődésben egyvalamit, pontosabban egyvalakit felejtenek otthon, Kevint. Hamarosan Joe Pesci és Daniel Stern – a filmtörténelem legkelekótyább betörői – próbálnak ráijeszteni az óriási házban maradt kisfiúra. Idővel rájönnek, nem Kevinnek van félnivalója.

2.) Karácsonyi ének (2009)

Charles Dickens örök klasszikusát már sokan feldolgozták, még a Muppet Show előadásában is láthatta a közönség. Legutóbb Robert Zemeckis nyúlt a történethez, s igazi kalandos animációt csinált a tanulságokban gazdag, varázslatos meséből. Az 1800-as évek Londonjában járunk, karácsony napján. Az egyetelen ember talán, akit nem hat át a karácsony szelleme Ebenezer Scrooge, az öreg kapzsi gyártulajdonos, akit világ életében csak a pénz érdekelt. Éjjel azokban három idegen érkezik hálószobájába: a múlt, a jelen és a jövő karácsony szellemei, hogy szembesítsék sivár életével és mindazoknak a sorsával, akiket korábban átgyalogolt. Utolsó lehetőségként változtatnia kell életén.

http://www.youtube.com/watch?v=nBwbg52HAhI

3.) Die Hard – Drágán add az életed (1988)

Hát, nem tipikusan karácsonyi film, mégis fontos szerepe van benne a szeretet ünnepének, ezért került fel top listánk élére. Bruce Willis John McClane nyomozót alakítja, aki azért utazik Los Angelesbe, hogy rendbe tegye ellaposodott házasságát. Ám terroristák csapata arra készül, hogy a hidegvérű Hans Gruber vezetésével megszabadítsa vagyonától a multinacionális Nakatomi céget. A túszejtő akcióban elkapják a nyomozó feleségét is, s innen már személyes az ügy.

http://www.youtube.com/watch?v=Ym-j4t46ooE

4.) Télapu (1994)

Vicces, aranyos film, amiben Tim Allen sorsán keresztül bepillanthatunk a Mikulás gyárába, találkozhatunk a híres rénszarvasokkal és a dolgos manókkal. Az igazi Télapó egy csúnya baleset következtében alkalmatlanná vált a munkára, ezért helyettest kell találni, nehogy a kandallóra akasztott zoknik üresen maradjanak karácsony reggelére. Scott balszerencséjére felveszi a nagyszakállú kabátját, s ezzel “kiérdemli” a helyettesi feladatot.

5.) Bunyó karácsonyig (1994)

Nem hogy ünnep, de hétvége sincs Bud Spencer és Terence Hill nélkül, ráadásul ebben a vadnyugati filmben nem testvéreket alakítanak. Moses fejvadászatból próbálja eltartani családját, ezért feni is a fogát a nagy vérdíjat jelentő Sam Stone-ra. Mikor a váratlan és hívatlan vendég Trevis megérkezik a családi házba, a testvérek megpróbálják elásni a csatabárdot, hátha együttes erővel leteríthetik a furfangos Sam-et. (Előzetest sajnos nem találtunk, viszont itt egy rövidke részlet a filmből!)

6.) Hull a pelyhes (1996)

Bruce Willishez hasonlóan Arnold Schwarzenegger sem tipikusan a családi filmek főszereplője, ez a film viszont mindenképpen megérdemelt helyen szerepel (középtájt) a listánkban. Az elfoglalt üzletembernek, Howard Langstonnak sosincs elég ideje a családjára, így a karácsonyi ajándékok beszerzésére sem. Míg a szomszéd apuka igazi rénszarvassal lepi meg kisfiát, ő az utolsó pillanatig halogatja a szuperhős-baba beszerzését. A szomszéd azonban nem csak Howard gyerekének, de feleségének csodálatát is sikerül elnyernie…

7.) A Grincs (2000)

Még egy Jim Carry film felkerült a kedvencek közé. A Grincs nem más, mint egy gonosz szörnyeteg, aki egy hópehelybe rejtett városka hegyének tetején él, önkéntes száműzetésben. A karácsony a legkevésbé kedvelt ünnepe, mert ilyenkor rajta kívül mindenki boldog és lázasan készül a szentestére. Cindy Who, a városka egyik lakója azonban nem tűri, hogy a Grincs egyedül maradjon karácsonykor, ezért meghívja ebédre. A botrányba fulladt vendéglátás azonban nem szeretteti meg a szörnyecskével az ünnepeket.

8.) Holiday (2006)

Nancy Meyers könnyeden vázolja fel két egyedülálló nő történetét, akik bár merőben eltérő szingli életmódot folytatnak, valójában sok közös akad bennük. Mindketten a másik életére vágynak, ezért Cameron Diaz és Kate Winslet lakhelyet cserének egymással. Így kerül a reklámüzletasszony egy eldugott brit városkába, a falusi lány pedig a nagyvárosba, ahol mindkettejükre rámosolyog a szerelem.

9.) Karácsonyi lidércnyomás (1993)

Egy nem megszokott, amolyan Tim Burton-féle karácsonyi animációs mese, nem csak gyerekeknek. Halloween városban járunk, ahol a fő-fő rémisztgetőm, Rosszcsont Jack éli mindennapjait, ám egy nap úgy dönt, meglesi mi folyik a szomszédos Karácsonyvárosban. Itt találkozik a Mikulással, akinek nem a rémisztgetés, mindinkább az ajándékozás a hivatása, irigységből elrabolja a Télapót és szenteste éjszakájára beáll helyette dolgozni. Igen ám, de a megszokott játékok helyett a gyerekek másnap levágott fejű babákra bukkannak a fa alatt…

10.) Karácsony Artúr (2011)

Lám-lám, ezt az animációs filmet még nem láthattuk a televízióban, ezért is különleges szereplője top listánknak. Csakúgy mint a Télapuban, itt is a varázslatos mikulásgyár kulisszatitkaiba merülhetünk el, ahol katonás rend és precizitás uralkodik. Viszont a legpontosabban megtervezett folyamatba is becsúszhat egy-egy aprócska hiba: az egyik házhoz nem érkeznek meg a várva várt ajándékok. Karácsony Artúr – aki nem mellesleg a Télapó legkisebb fia – viszont nem nyugszik bele a bakiba, hibajavító-akciót indít, aminek még nagyobb galiba lesz a vége.

http://www.youtube.com/watch?v=0HUeavcG5HE

Közlekedés

A MÁV felkészült a koronavírus-fertőzések terjedésének megelőzésére

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az Operatív Törzs döntésének megfelelően a MÁV felkészült a koronavírus fertőzések terjedésének megelőzésére. A vasúttársaság állandó kapcsolatot tart a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzzsel, az egészségügyi hatósággal, és iránymutatásuk alapján jár el az állomásokon és a vonatokon, biztosítja a szükséges feltételeket – olvasható a társaság közleményében.

Tovább olvasom

Hírzóna

A Jobbik debreceni elnöke is kilépett a pártból

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mert a pártot szerinte „bolsevik típusú leszámolások és a nemzeti értékelvű politizálás teljes feladása” jellemzi.

Tovább olvasom

Közélet

Szelektív kukákat gyújtottak fel a Kereszttöltés utcában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Komolyabb tragédia is lehetett volna.

Tovább olvasom

Aktuál