Írjon nekünk

Bulvár

A CNN honlapján dicséri a szegedi fűszerpaprikát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

cnn_paprikaMíg a Gault&Millau étteremkalauz kritikusai fanyalgó írást jelentettek meg a szegedi halászléről, a CNN honlapján dicséri a hazai fűszerpaprikát, kiemelve annak legnagyobb régiós központját, Szegedet is.

Legfájóbb pontján érte a szegedieket támadás az utóbbi napokban, miután a Gault&Millau nemzetközi ismertségű étteremkalauz kritikusai leminősítették a tiszai halászlevet. Öt szegedi és egy algyői halászcsárdát végigjárva kóstolták meg az ott felszolgált ételt, egyes helyen pörköltszagúnak, míg máshol túl sósnak, uszadékos levűnek ítélték a halászlevet. Az eset kapcsán egy helyi gasztronómiai magazin már a miniszterelnökhöz is fordult egy nyílt levéllel, melyben Orbán Viktortól a szegedi halászlé hungarikummá tételét kérte.

Gasztronómiai becsületünk megmentésére az egyik legismertebb amerikai hírcsatorna sietett: a Cable News Network (közismertebb nevén CNN) egy napokban megjelent cikke a hazai fűszerpaprikát állította reflektorfénybe. Az írás szerint a Magyarországon termesztett fűszernövény egészséges, a megszokottnál világosabb színű és édes, melyet rendkívül változatosan használnak a Kárpát-medencében. Szegedet a régió paprikagyártásának fellegváraként említi, külön kiemelve a Roosevelt téri Halászcsárda gazdag kínálatát és a röszkei paprikaparkot is.

Hogy megértsd a magyarokat, meg kell ismerned kedvenc fűszerüket is

… olvasható a honlapon. A paprika a legtöbb tradicionális hazai étel alapját képezi, így nem árt megismerni annak, aki hosszabb-rövidebb ideig hazánkban vendégeskedik – emellett az írás szerint kiváló beszélgetési alapot is szolgáltathat a fűszer, ha egy esős délután egy gulyásétteremben találnánk magunkat. E specifikus szituációban szerintünk is örömmel veszi minden tisztes magyar ember, ha szóba hozzák a fűszerpaprikát.

paprikafesztival_sajttaj02_gs

A mexikói eredetű növény történetét és kultúránkban betöltött szerepét múzeumokban is megtekinthetjük, emellett az országban két paprikafesztivállal is hódolnak neki. Jóval édesebb a hazai paprika a világ más pontján termelt növényektől, köszönhetően az enyhe tavaszi időjárásnak, olyan édes, hogy nem csak a korábban szegények ételének tartott gulyásleves ízesítéséhez, de desszertekben – például paprikatortában – is használják. Az Kárpát-medence időjárása nem csak az ízére, de a színére is kihatással van: a forróbb területeken, például Peruban és Nyugat-Kínában alacsonyabb cukortartalmú, de sötétvörös színű, míg a magyar paprika jellegzetes piros színű.

A cikk megemlékezik Szent-Györgyi Albertről is, aki a C-vitamin kivonásával a paprikát az egészség szolgálatába állította világszerte.

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle.

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál