A CNN honlapján dicséri a szegedi fűszerpaprikát



Míg a Gault&Millau étteremkalauz kritikusai fanyalgó írást jelentettek meg a szegedi halászléről, a CNN honlapján dicséri a hazai fűszerpaprikát, kiemelve annak legnagyobb régiós központját, Szegedet is.
Legfájóbb pontján érte a szegedieket támadás az utóbbi napokban, miután a Gault&Millau nemzetközi ismertségű étteremkalauz kritikusai leminősítették a tiszai halászlevet. Öt szegedi és egy algyői halászcsárdát végigjárva kóstolták meg az ott felszolgált ételt, egyes helyen pörköltszagúnak, míg máshol túl sósnak, uszadékos levűnek ítélték a halászlevet. Az eset kapcsán egy helyi gasztronómiai magazin már a miniszterelnökhöz is fordult egy nyílt levéllel, melyben
Orbán Viktortól
a szegedi halászlé hungarikummá tételét kérte. Gasztronómiai becsületünk megmentésére az egyik legismertebb amerikai hírcsatorna sietett: a Cable News Network (közismertebb nevén CNN) egy
a hazai fűszerpaprikát állította reflektorfénybe. Az írás szerint a Magyarországon termesztett fűszernövény egészséges, a megszokottnál világosabb színű és édes, melyet rendkívül változatosan használnak a Kárpát-medencében. Szegedet a régió paprikagyártásának fellegváraként említi, külön kiemelve a Roosevelt téri Halászcsárda gazdag kínálatát és a röszkei paprikaparkot is.
Hogy megértsd a magyarokat, meg kell ismerned kedvenc fűszerüket is
... olvasható a honlapon. A paprika a legtöbb tradicionális hazai étel alapját képezi, így nem árt megismerni annak, aki hosszabb-rövidebb ideig hazánkban vendégeskedik - emellett az írás szerint kiváló beszélgetési alapot is szolgáltathat a fűszer, ha egy esős délután egy gulyásétteremben találnánk magunkat. E specifikus szituációban szerintünk is örömmel veszi minden tisztes magyar ember, ha szóba hozzák a fűszerpaprikát.

A mexikói eredetű növény történetét és kultúránkban betöltött szerepét múzeumokban is megtekinthetjük, emellett az országban két
is hódolnak neki. Jóval édesebb a hazai paprika a világ más pontján termelt növényektől, köszönhetően az enyhe tavaszi időjárásnak, olyan édes, hogy nem csak a korábban szegények ételének tartott gulyásleves ízesítéséhez, de desszertekben - például paprikatortában - is használják. Az Kárpát-medence időjárása nem csak az ízére, de a színére is kihatással van: a forróbb területeken, például Peruban és Nyugat-Kínában alacsonyabb cukortartalmú, de sötétvörös színű, míg a magyar paprika jellegzetes piros színű. A cikk megemlékezik
Szent-Györgyi Albertről
is, aki a C-vitamin kivonásával a paprikát az egészség szolgálatába állította világszerte.