Egyetem

Identitásról korhatár és tabuk nélkül + FOTÓK

Identitásról korhatár és tabuk nélkül + FOTÓK

2013. november 11., hétfő
Identitásról korhatár és tabuk nélkül + FOTÓK
SZS20131111_vagyok_aki_vagyok_kiallitas_010

Nem csak a hallgatókat, de az idősebbeket is megmozgatta a Szegedi Egyetemi Lelkészség és a Szegedi Református Egyetemi Gyülekezet TIK-Napi közös kiállítása, az identitáskutató Vagyok, aki vagyok interaktív tárlat.

„A belépődíj mindössze egy ujjlenyomat, de nyugalom, nem adjuk ki egyetlen titkosszolgálatnak sem” – tréfálkozott a megnyitón

Czagány Gábor

, a Szegedi Református Egyetemi Gyülekezet lelkésze. Az ingyenes – pontosabban ujjlenyomat-díjas – "Vagyok, aki vagyok" interaktív kiállítás a Mezőtúron megrendezett Csillagpont református diáktalálkozón indult, s Debrecen majd Nagyvárad után végre a szegedi egyetemi városba, hogy minél többeknek választ adjon az életben oly’ gyakran feltett kérdésre: ki vagyok én? Az illusztrációkkal és játékokkal tűzdelt tárlat elemei az önismeretet, az énképet járják körbe, témái pedig nem csak a pályaválasztás és karrierépítés előtt álló fiataloknak, hanem minden szegedi polgárnak szólnak. „Mikor az ember megérkezik, nyolc színnel jelölt lehetőség várja, amiről előzőleg egy-egy ismertető lapon olvashat bővebben. Az identitás határai, előélet, párkapcsolatok, s más különleges témák várják a látogatókat. Ezek az utak szimbólumokat rejtenek, ezért amikor valaki belép, különleges kihívások várják: elgondolkodtató képek és mellé szövegek. Valamint olyan elfoglaltságok, melyekkel az adott témát jobban meg lehet ismerni. Egyénileg is lehet bolyongani, de van olyan út, amit mindenképpen egy társsal kell bejárni. Jöjjetek, jöjjenek és utazzunk együtt”- foglalta össze az ismérveket a református lelkész. Egyébként minden színes szalaggal jelölt út egy templomba vezet, ahol újabb elgondolkodtató szövegek várják a célállomásba érkezőket.

SZS20131111_vagyok_aki_vagyok_kiallitas_003

„Azt hiszem mindannyian egyetértünk abban, hogy korunk, konkrétabban az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb betegsége az egészségügyben az a betegség, mely az ember immunrendszerét kezdi ki. Ami az egészségügynek biológiai szempontból az immunrendszer, az az embernek lelki és szellemi vonatkozásban az identitástudat” – fogalmazott

Kiss-Rigó László

Szeged-Csanádi megyéspüspök. Szerinte azok az emberek, akik nincsenek tisztában önmagukkal, ki vannak szolgáltatva a befolyásolás veszélyének. Az énképüket formáló fiataloknak és felnőtteknek azt kívánta, ismerjék meg gyökereiket, s ápoljanak szoros kapcsolatot barátaikkal, családtagjaikkal, mert ha valaki tudja honnan jön, akkor azzal is tisztában lesz, hogy hová tart. A megnyitót követően legalább egy tucat diák sorakozott a TIK átriumában, hogy megkezdhessék a túrát. De nem csak a hallgatókat érdekelte az esemény, egy idős házaspár az elő-élet vonalat választotta.

Elekes Ágnes

és barátnője sokat vacilláltak a startnál, látszólag nehezen tudták eldönteni, hogy együtt kerekedjenek útra, vagy külön próbáljanak szerencsét. Ági végül a zöld szalagot, vagyis azt az utat választotta, amiben szélesebb képet kaphat arról, mennyiben határozzák meg mindennapjait a felmenőitől kapott értékek. „Megtudhatom, hogy mi az, amiben szeretnék ragaszkodni a gyökereimhez és mi az, amitől el szeretnék szakadni.” A kiállítás végén reméli, hogy választ kap a kérdéseire, vagy legalább iránymutatatást a továbbiakhoz. Az interaktív kiállítás egészen csütörtökig, 9 órától 17 óráig látogatható a TIK átriumában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.