Közélet

Az egykulcsos adó ellen gyűjtött aláírásokat az Együtt-PM Szegeden (FRISSÍTVE!) + FOTÓK

Az egykulcsos adó ellen gyűjtött aláírásokat az Együtt-PM Szegeden (FRISSÍTVE!) + FOTÓK

2013. november 12., kedd
Az egykulcsos adó ellen gyűjtött aláírásokat az Együtt-PM Szegeden (FRISSÍTVE!) + FOTÓK
egyutt_pm01_gs

A megyeháza épülete előtt gyűjtöttek aláírásokat az Együtt-PM aktivistái, a Bajnai Gordon nevével fémjelzett szövetség eltörölné az egykulcsos adórendszert. A szegedi Fidesz úgy látja, a bankadó kivezetésének az árát a munkavállalókkal és a gyermekeket nevelőkkel fizettetnék meg az Együtt-PM.

„Országos kampányba kezdett az Együtt-PM Szövetség, hogy miután megnyertük a 2014-es választásokat, eltöröljük az egykulcsos adórendszert” – jelentette ki a megyeháza előtt tartott sajtótájékoztatón

Kónya Péter

. Az Együtt-PM társelnöke szerint igazságtalan a Fidesz által bevezetett adórendszer, mellyel 10-ből 8 ember rosszabbul jár. Közölte, olyan rendszert szeretnének, hogy akik tehetik, több terhet vállaljanak, illetve a többkulcsos adó bevezetésével egyidejűleg az adójóváírást is visszahoznák. Kónya szerint a munkahelyteremtésnek is gátja, hogy a minimálbér adóterheit megemelte a kormány, s a vállalkozók adóterheit is csökkenteni akarják. Kónya Péter, az Együtt-PM Szövetség társelnöke portálunk kérdésére elmondta, a családi adórendszert nem kívánják megváltoztatni, s úgy látja, Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt megállította a válság továbbgyűrűzését, s növekvő pályára állította a gazdaságot. „Nagyon mély válságban volt akkor az ország, s nem lehetett annyit fordítani szociális intézkedésekre, mint jobb körülmények között” – magyarázta. A Szabad Város Egyesület elnöke, Nagy Sándor megjegyezte, akik bevezették az egykulcsos adórendszert nem érdekeltek annak megváltoztatásában, mert nőtt a havi keresetük, így B. Nagy László kormánymegbízotté is.

egyutt_pm04_gs

Az aláírásgyűjtéssel nem kíván például népszavazási kezdeményezést indítani az Együtt-PM, céljuk, hogy tájékoztassák az embereket, s egyben felmérjék a Bajnai-féle választási szövetség támogatottságát ebben a kérdésről.

Bátyai Edinától

, az Együtt-PM képviselőjelöltjétől megtudtuk, több helyszínen gyűjtötték már aláírásokat az egy kulcsos adó ellen, így például a Mars téri piacon, de készülnek a mórahalmi vásárba is. Arra a kérdésünkre, hogy miért választották pont a megyeháza előtti területet, elmondta, forgalmas helyszínekre települnek ki minden alkalommal, vagyis nem amiatt esett a választásuk a Rákóczi térre, mert a megyeháza épületében működik a kormányhivatal. Az Együtt-PM megmozdulására válaszul a Fidesz szegedi szervezete az alábbi közleményt adta ki:

Bajnai Gordon az adóemelésért gyűjt aláírásokat

Bajnai Gordon már megint hazudik és becsapja a szegedieket. Bajnai Gordon és a bukott baloldal egyértelműen adóemelést akar. A bankadó kivezetésének árát a munkavállalókkal és a gyermeket nevelőkkel fizettetnék meg. Visszaállítanák ugyanazt a kudarcos adórendszert, amely 2010 előtt volt, amikor a munkavállalók fizetésének felét elvitte a magas adó, a fizetéseket csökkentették, a gyermeket nevelőket pedig nem segítették. A mostani adórendszer az alacsony 16%-os adókulccsal és a családi adókedvezménnyel is segíti a munkavállalókat. Az alacsony adókulcs idén több mint 540 milliárd forintot, a családi adókedvezmény az elmúlt két évben 360 milliárdot hagyott a munkavállalók zsebében. Jövőre ennél is több marad 270 ezer kiskeresetű családnál. A családi adókedvezmény kiterjesztése 53 milliárd forinttal több pénzt hagy a gyermeket nevelő alacsony jövedelmű munkavállalók zsebében. Egy kettő gyermeket nevelő, bruttó 90 ezer forintos összjövedelemmel rendelkező családnak havonta 5600 forinttal lesz több a jövedelme. Három gyermek esetében 200 ezer forintos bruttó jövedelem mellett havi 34 ezer forinttal gazdálkodhatnak többől. Két magyar átlagjövedelem esetén, vagyis bruttó 400-450 ezer forintos összjövedelem mellett három gyermek mellett, 35 ezer forintot jelent a megtakarítás. Egy havi 400 000 forintos bruttó jövedelemmel rendelkező négy gyermekes család esetében 68 ezer forinttal növekszik a család havi nettó jövedelme. Ennek az adórendszernek, az alacsony adókulcsnak és a családi adókedvezménynek az eltörlése automatikusan adóemelést és a fizetések csökkenését jelenti a munkavállalók elsöprő többségének. Ha Bajnai Gordonon múlna, megint a bankok adóznának kevesebbet és a családok húznák a rövidebbet. Szeged. 2013. november 12. Fidesz Szegedi Szervezete

B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott reakciója:

Bajnai és Bátyai az adókedvezményt támadja

B. Nagy László országgyűlési képviselő közleménye az Együtt PM aláírásgyűjtése kapcsán „Ha Bajnai Gordonon és Bátyai Edinán múlna, megint a bankok adóznának kevesebbet és a családok húznák a rövidebbet. Szerencsére a szegediek nem kérnek a baloldali adópolitikából, ez kiderült a mai aláírásgyűjtésen is, ahol több volt az újságíró, mint az érdeklődő.” – reagált B. Nagy László az Együtt PM mai sajtótájékoztatójára. Amikor Bátyai Edina az arányos, egykulcsos adórendszer támadja, a magyar munkavállalóknál és családoknál maradó adókedvezményeket támadja. A szegediek és a Csongrád megyeiek nem támogatják azt a programot, amiről csak annyit árult el Bajnai Gordon, hogy „Fájni fog.” Láttuk, hogy mire jutottunk, amikor Bajnai Gordon gazdaságpolitikáját követte az ország. Ő ugyanazt azt az adórendszert állítaná vissza, amely 2010 előtt kudarcot vallott. Akkor a munkavállalók fizetésének egyik felét elvitte a magas adó, a másikat pedig a rezsiköltség. Az a rendszer igazságtalanság volt két okból is: nem volt tekintettel a családokra és a bankok érdekeit tartotta szem előtt. A mostani adórendszer az alacsony, 16%-os adókulccsal és a családi adókedvezménnyel segíti a családokat, a munkavállalókat. Az alacsony adókulcs idén több mint 540 milliárd forintot, a családi adókedvezmény az elmúlt két évben pedig 360 milliárdot hagyott a munkavállalók zsebében. Ez az eredmény ennek az adórendszernek, azaz az alacsony adókulcsnak és a családi adókedvezménynek köszönhető. A Bajnai Gordon-féle terv ezt eltörölné, ami automatikusan adóemelést és a fizetések csökkenését jelentené a munkavállalók elsöprő többségénél. B. Nagy László, országgyűlési képviselő Fidesz-KDNP Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.