A Szegedi Kortárs Balett alapítójának évfordulóján mutatják be a Rítust

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

balett_02Rítusok, melyek egyben tartják a közösség tagjait, s együttműködésre sarkallják a szereplőket. A Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncház közös produkciója az a két felvonásos táncjáték, melyet november 8-án mutatnak be először a Szegedi Nemzeti Színház kisszínházában.

A helyenként humorban, néhol véres eseményekben gazdag darab egy megújult társulatnak születik, ami közösségről, szertartásokról, együtt gondolkodásról és együtt alkotásról szól. Mint ahogyan arra a cím is utal, a játék mindennapi rítusokat karikíroz ki, de a társadalmi történéseinkre reagálva új rítusokat hoz létre; ezzel pedig új mítoszok, valamint rituálék születnek.

Olyan érzelmek jelennek meg a színpadon, mint a félelem, s annak hozadéka, a frusztráltság. Mindez a legbarbárabb megnyilvánulási formákban jeleníti meg az ember küzdelmeit a megfelelésért, keresve hite lényegét. A két felvonás némileg ellentéte, ugyanakkor kiegészítése is egymásnak: előbb a valóság, az emberi brutalitás, majd pedig a humor és az önirónia jellemzi a darabot.

A Rítus koreográfusa nem más, mint Juronics Tamás, a darabban pedig Bújdosó Anna, Czár Gergely, Csetényi Vencel, Hajszán Kitti, Hegedűs Tamás, Hortobágyi Brigitta, Horváth M. Gergő, Kiss Róbert, Májer Gábor, Markovics Ágnes, Palman Kitti, Takács Zsófia, valamint Zsadon Flóra lépnek színre.

A táncjáték premierjét egyébként Imre Zoltán, a Szegedi Kortárs Balett alapítójának 70. évfordulójára időzítették, ez alkalomból a szegedi színház előcsarnokában 16 órától az alapító szobránál koszorúzással egybekötött megemlékezést a társulat.

Ritus_ecard_v4 (3) (1)

Default thumbnail
Előző sztori

Július óta megduplázódott az otthon nyomtatott vonatjegyek aránya

Következő sztori

Máté Bence lett az Év természetfotósa

Legutóbbi hasonló cikkek