Kultúra

A Szegedi Kortárs Balett alapítójának évfordulóján mutatják be a Rítust

A Szegedi Kortárs Balett alapítójának évfordulóján mutatják be a Rítust

2013. november 6., szerda
A Szegedi Kortárs Balett alapítójának évfordulóján mutatják be a Rítust
balett_02

Rítusok, melyek egyben tartják a közösség tagjait, s együttműködésre sarkallják a szereplőket. A Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncház közös produkciója az a két felvonásos táncjáték, melyet november 8-án mutatnak be először a Szegedi Nemzeti Színház kisszínházában.

A helyenként humorban, néhol véres eseményekben gazdag darab egy megújult társulatnak születik, ami közösségről, szertartásokról, együtt gondolkodásról és együtt alkotásról szól. Mint ahogyan arra a cím is utal, a játék mindennapi rítusokat karikíroz ki, de a társadalmi történéseinkre reagálva új rítusokat hoz létre; ezzel pedig új mítoszok, valamint rituálék születnek. Olyan érzelmek jelennek meg a színpadon, mint a félelem, s annak hozadéka, a frusztráltság. Mindez a legbarbárabb megnyilvánulási formákban jeleníti meg az ember küzdelmeit a megfelelésért, keresve hite lényegét. A két felvonás némileg ellentéte, ugyanakkor kiegészítése is egymásnak: előbb a valóság, az emberi brutalitás, majd pedig a humor és az önirónia jellemzi a darabot. A Rítus koreográfusa nem más, mint

Juronics Tamás

, a darabban pedig

Bújdosó Anna

,

Czár Gergely

,

Csetényi Vencel

,

Hajszán Kitti

,

Hegedűs Tamás

,

Hortobágyi Brigitta

,

Horváth M. Gergő

,

Kiss Róbert

,

Májer Gábor

,

Markovics Ágnes

,

Palman Kitti

,

Takács Zsófia

, valamint

Zsadon Flóra

lépnek színre. A táncjáték premierjét egyébként

Imre Zoltán

, a Szegedi Kortárs Balett alapítójának 70. évfordulójára időzítették, ez alkalomból a szegedi színház előcsarnokában 16 órától az alapító szobránál koszorúzással egybekötött megemlékezést a társulat.

Ritus_ecard_v4 (3) (1)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.