Bulvár

Több mint negyedszázada készült napórát újítanak föl Szegeden

Több mint negyedszázada készült napórát újítanak föl Szegeden

2013. október 31., csütörtök
Több mint negyedszázada készült napórát újítanak föl Szegeden

Egy szegedi lakótelep tömbbelsőjében több mint negyedszázada készült napórát újítanak föl jövő tavaszra a Partiscum Csillagászati Egyesület irányításával – közölte a szervezet vezetője pénteken a helyszínen.

Illés Tibor

elmondta, hogy a 4x4 méteres napóra szinte napra pontosan 27 esztendeje, 1986 novemberére készült el magánkezdeményezésre a szegedi Retek utca panelházai közötti parkban. Az évek során az órát megrongálták, árnyékvetőjét letörték és a környezetét is elkezdték a növények benőni. A Partiscum Csillagászati Egyesület aktivistái, illetve a hozzájuk csatlakozott önkéntesek, valamint az Új Akropolisz Egyesület tagjai elhatározták, hogy 2014 tavaszára helyreállítják a napórát, ezzel újra kialakítva a város első köztéri csillagászati szemléltetőeszközét. A napóra alapján még látszanak fél és egész órákat jelölő beosztások, illetve a páros órákat jelölő egykori alumínium számjegyek nyomai is. Az óra alapját tavaszra műkőből újraöntik, a számjegyeket pedig az egykori készítő utódja, a Szegedi Öntöde Kft. formázza meg újra. Helyreállítják az óra mintegy másfél méteres árnyékvetőjét, lecsiszolják, valamint újrafestik a szerkezet időegyenletét is, amely megmutatja, hogy melyik hónapban hány percet siet vagy késik a napóra. A szerkezet avatására a tervek szerint a 2014-es tavaszi napéjegyenlőséghez legközelebbi hétvégén, március 22-én kerül sor – tudatta Illés Tibor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.