Több mint negyedszázada készült napórát újítanak föl Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy szegedi lakótelep tömbbelsőjében több mint negyedszázada készült napórát újítanak föl jövő tavaszra a Partiscum Csillagászati Egyesület irányításával – közölte a szervezet vezetője pénteken a helyszínen.

Illés Tibor elmondta, hogy a 4×4 méteres napóra szinte napra pontosan 27 esztendeje, 1986 novemberére készült el magánkezdeményezésre a szegedi Retek utca panelházai közötti parkban. Az évek során az órát megrongálták, árnyékvetőjét letörték és a környezetét is elkezdték a növények benőni.

A Partiscum Csillagászati Egyesület aktivistái, illetve a hozzájuk csatlakozott önkéntesek, valamint az Új Akropolisz Egyesület tagjai elhatározták, hogy 2014 tavaszára helyreállítják a napórát, ezzel újra kialakítva a város első köztéri csillagászati szemléltetőeszközét.

A napóra alapján még látszanak fél és egész órákat jelölő beosztások, illetve a páros órákat jelölő egykori alumínium számjegyek nyomai is. Az óra alapját tavaszra műkőből újraöntik, a számjegyeket pedig az egykori készítő utódja, a Szegedi Öntöde Kft. formázza meg újra.

Helyreállítják az óra mintegy másfél méteres árnyékvetőjét, lecsiszolják, valamint újrafestik a szerkezet időegyenletét is, amely megmutatja, hogy melyik hónapban hány percet siet vagy késik a napóra.

A szerkezet avatására a tervek szerint a 2014-es tavaszi napéjegyenlőséghez legközelebbi hétvégén, március 22-én kerül sor – tudatta Illés Tibor.

Előző sztori

Eljárás indult Orbán ledöntött és feldarabolt szobra miatt

Következő sztori

Egyre kevesebb törvénytervezet jut el véleményezésre a GVH-hoz